Angiosperms, Gymnosperm & Plant Development Biology-1

6 mins read

1. The rootless plant is –
(A) Lemna (B) Banana
(C) Ginger (D) Lemon
Ans. (C)

2. Sporangia bearing leaf of a fern is called as–
(A) Ramentum (B) Indusium
(C) Sorus (D) Sporophyll
Ans. (D)

3. ‘Coralloid Root’ of Cycas helps in–
(A) Absorption of water
(B) Absorption of water and fixation of nitrogen
(C) Anchorage
(D) Transport of food
Ans. (B)

4. Flowerless plants are termed as–
(A) Phanerogams (B) Bryophytes
(C) Thallophytes (D) Cryptogams
Ans. (D)

5. The smallest flowering plant is–
(A) Wolffia (B) Lemma
(C) Azolla (D) Ficus
Ans. (A)

6. The tallest plant in the world is–
(A) Eucalyptus (B) Pierocarpus
(C) Polyalthia (D) Tectona
Ans. (A)

7. An Example of false fruit is–
(A) Apple (B) Guava
(C) Mango (D) Tomato
Ans. (A)

8. Animals living in the tree trunks are known as–
(A) Arboreal (B) Volant
(C) Amphibious (D) Aquatics
Ans. (A)

9. Ginger is a stem and not a root because–
(A) It stores food material
(B) It grows horizontally in the soil
(C) It has nodes and internodes
(D) It lacks chlorophyll
Ans. (C)

10. A plant with compound leaves is–
(A) Papaya (B) Coconut
(C) Peepal (D) Hibiscus
Ans. (B)

11. The tallest and thickest type of grass is–
(A) Alfalfa (B) Fodder
(C) Bamboo (D) Lichens
Ans. (C)

12. Which of the following is a Parthenocarpic fruit?
(A) Banana (B) Apple
(C) Mulberry (D) Strawberry
Ans. (A)

13. Cuscuta is a–
(A) Partial stem parasite
(B) Complete stem parasite
(C) Partial root parasite
(D) Complete root parasite
Ans. (C)

14. The floral part that produces pollen grains is–
(A) Sepal (B) Petal
(C) Anther (D) Ovary
Ans. (C)

15. In cauliflower plant, the useful part is–
(A) Underground stem
(B) Root
(C) Young Inflorescence
(D) Leaves
Ans. (C)

16. The dried flower buds are used as a spice in–
(A) Cardamom (B) Cinnamon
(C) Cloves (D) Saffron
Ans. (C)

17. From which one of the following is quinine extracted?
(A) Sarpagandha (B) Opium
(C) Cinchona (D) Datura
Ans. (C)

18. The bark of this plant is used as a condiment–
(A) Cinnamon (B) Clove
(C) Neem (D) Palm
Ans. (A)

19. In coriander, the useful parts are–
(A) Roots and Leaves
(B) Leaves and Flowers
(C) Leaves and Dried fruits
(D) Flowers and Dried fruits
Ans. (C)

20. Clove, the commonly used spice is obtained from the–
(A) Root (B) Stem
(C) Flower Bud (D) Fruit
Ans. (C)

21. Hashish is obtained from a plant. From which part of the plant is it obtained?
(A) Leaves
(B) Stem
(C) Exudate from leaves and female inflorescences
(D) Exudate from stem and male inflorescences
Ans. (C)

22. From which part of a plant is turmeric obtained?
(A) Root (B) Stem
(C) Fruit (D) Flower
Ans. (B)

23. Ginger is a modified with–
(A) Roof (B) Leaf
(C) Tendril (D) Stem
Ans. (D)

24. ‘Comose’ seeds are seeds with–
(A) Long hairs (B) Wings
(C) Bristles (D) Hooks
Ans. (A)

25. A plant which reproduces by means of spores–
(A) Mustard (B) Coriander
(C) Ferns (D) Petunia
Ans. (C)

26. Which of the fruit develops from an inflorescence?
(A) Apple (B) Guava
(C) Pineapple (D) Grape
Ans. (C)

27. A plant with fibrous root system is–
(A) Wheat (B) Pea
(C) Mustard (D) Bean
Ans. (A)

28. The age of trees is determined by its–
(A) birth
(B) Height
(C) Growth Rings
(D) General Appearance
Ans. (C)

29. Study of field crops is called
(A) Pomology
(B) Agronomy
(C) Olericulture
(D) Floriculture
Ans. (B)

30. Carrot is orange in colour because
(A) It grows in the soil
(B) It is not exposed to sunlight
(C) It contains carotene
(D) The entire plant is orange in colour
Ans. (C)

31. The floral part that receives pollen-grains during pollination is
(A) ovaiy (B) style
(C) stigma (D) ovules
Ans. (C)

32. An edible underground stem is
(A) Ginger (B) Sweet-potato
(C) Sugarcane (D) Radish
Ans. (A)

33. Plants which flower only once in their life time are known as
(A) polycarpic (B) monocarpic
(C) monogamous (D) monogeneric
Ans. (B)

34. In dicots the pollen-grains possess-
(A) Two germ pores (B) Three germ pores
(C) Four germ pores (D) One germ pore
Ans. (B)

35. The plant from which cocoa and chocolate are obtained is a-
(A) Herb
(B) Shrub
(C) Small tree
(D) Very big tree
Ans. (C)

36. Resin is a product of
(A) Grapes
(B) Coniferous trees
(C) Rubber are
(D) Banyan tree
Ans. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Algae and Fungi

Next Story

Angiosperms, Gymnosperm & Plant Development Biology-2

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)