Angiosperms, Gymnosperm & Plant Development Biology-2

5 mins read

37. Water of coconut is
(A) Liquid nucellus
(B) Liquid mesocarp
(C) Liquid endocarp
(D) Degenerated liquid endosperm
Ans. (C)

38. Bulbils takes part in-
(A) Sexual reproduction
(B) Vegetative reproduction
(C) Food storage
(D) Respiration
Ans. (B)

39. Stem is usually-
(A) Positively Phototropic
(B) Negavtively Phototropic
(C) Negativiely geotropic
(D) Positively acrotropic
Ans. (A)

40. Root hairs arise from
(A) Cortex (B) Pericycle
(C) Epidermis (D) Endoldermis
Ans. (C)

41. The gametophyte is called prothallus in
(A) Pteriodophyta (B) Bryophyta
(C) Spermatophyta (D) Thallophyta
Ans (A)

42. The best example of Polyembryony is-
(A) Cocoa (B) Capsicum
(C) Citrus (D) Cycas
Ans. (C)

43. The oilseed of which plant is not edible-
(A) Sunflower (B) Cotton seed
(C) Sesamum (D) Groundnut
Ans. (B)

44. Which fruit has its seed outside?
(A) Strawberry (B) Banana
(C) Groundnut (D) Cashew nut
Ans. (A)

45. Cactus is referred to as
(A) Hydrophyte (B) Mesophyte
(C) Xerophyte (D) Epiphyte
Ans. (C)

46. How many neck canal cells are found in the archegonium of a fern?
(A) One (B) Two
(C) Three (D) Four
Ans. (A)

47. Which angiosperm is vessel less?
(A) Hydrilla
(B) Trochodendron
(C) Maize
(D) Wheat
Ans. (B)

48. Water conduction take place in mosses through
(A) Xylem and Phloem
(B) Xylem
(C) Collenchyma
(D) Parenchyma
Ans. (D)

49. Sporangia bearing leaf of a fern is called
(A) Ramentum (B) Indusium
(C) Sorus (D) Sporophyll
Ans. (C)

50. The sexual reproductive organs of aspergillus are-
(A) Spermatium and Oogonium
(B) Antheridium and Oogonium
(C) Spermatium and Ascogonium
(D) Antheridium and Ascogonium
Ans. (D)

58. Which of the following bears flowers?
(A) Bryophyta
(B) Pteridophyta
(C) Gymnosperms
(D) Angiosperms
Ans. (D)

59. Parallel venation is found in _______ .
(A) Plants which are monocots
(B) Plants which have a dicot stem
(C) Plants with leaves similar to Tulsi
(D) Plants with tap roots
Ans. (A)

60. Which of the following is not true about Gymnosperms?
(A) Dominant phase is saprophytes
(B) Vascular bundles are absent
(C) Spores are heterospores
(D)Flowers are absent
Ans. (B)

61. Which of the following is not true about Angiosperms?
(A) Dominant phase is gametophytes
(B) Vascular bundles are present
(C) Spores are heterospores
(D)Seeds are covered
Ans. (A)

62. ____________ is a leaf where the leaflets are arranged along the middle vein.
(A) Pinnately compound leaf
(B) Palmately compound leaf
(C) Compound leaf
(D)Simple leaf
Ans. (C)

63. Which among the following type of trees are also called as sun loving trees?
(A) Xerophytes
(B) Heliophytes
(C) Saprophytes
(D) Halophytes
Ans. (B)

51. The pollination of maize takes place by-
(A) Self- pollination
(B) Pollination by insects
(C) Pollination by air
(D) Pollination by rain
Ans. (C)

52. Companion cells are unique to
(A) Bryophytes
(B) Pteridophytes
(C) Angiosperms
(D) Gymnosperms
Ans. (C)

53. Potato is a ?
(A) Root (B) Stem
(C) Bud (D) Fruit
Ans. (B)

54. Mangroves are plants that have-
(A) Modified Roots
(B) Modified Stems
(C) Respiratory Roots
(D) Respiratory Stems
Ans. (C)

55. Which of the following plants have root nodules ?
(A) Leguminous plants
(B) Parasitic plants
(C) Epiphytic plants
(D) Aquatic plants
Ans. (A)

56. The auxiliary buds ______________.
(A) Grow endogenously from the pericycle
(B) Arise endogenously from the main growing point
(C) Is an embryonic shoot located in the axil of a leaf
(D) Arise exogenously from the epidermis
Ans. (C)

57. Organisms that use light to prepare food are known as _____.
(A) Autotrophs
(B) Heterotrophs
(C) Omnivores
(D) Decomposers
Ans. (A)

64. The chicory powder which is mixed with coffee powder is obtained from which of the following part of plant?
(A) Stem (B) Fruit
(C) Flower (D) Root
Ans. (D)

65. Onion is an example of bulb, which is a modified ______.
(A) Stem (B) Root
(C) Leaf (D) Flower
Ans. (A)

66. Potato is an example of ______.
(A) Tuber (B) Bulb
(C) Corms (D) Rhizome
Ans. (A)

67. Which of the following is the highest source of protein?
(A) Sun flower
(B) Soyabean
(C) Grams
(D) Wheat
Ans. (B)

68. Turmeric is a modified _____.
(A) Stem
(B) Root
(C) Leaves
(D) Fruit
Ans. (A)

69. Arrangement of leaves in a plant is called as ______.
(A) Phyllotaxy
(B) Phototaxy
(C) Phytotaxy
(D) Lianataxy
Ans. (A)

70. Which among the following is an example of dicot seed?
(A) Rice
(B) Wheat
(C) Pulses
(D) Maize
Ans. (C)

71. Wheat is a ______.
(A) Creeper (B) Herb
(C) Shrub (D) Tree
Ans. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Angiosperms, Gymnosperm & Plant Development Biology-1

Next Story

Plant Physiology and Pollination-1

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)