B. Respiratory System

7 mins read

1. Cockroach cannot survive in the water because its respiratory organ is–
(A) Gill
(B) Trachea
(C) Book lung
(D) Pulmonary sac
Ans. (B)

2. Among the following set of salient feature, which set does not exclusively characterise mammals?
(A) Presence of sweat glands, hairs on skin and diphyodonts
(B) Presence of mammary glands, sweat glands and diaphragm
(C) Absence of mammary glands, sweat glands and diaphragm
(D) Presence of mammary glands, hairs on skin and diaphragm
Ans. (C)

3. The transport of oxygen by blood takes place with the help of–
(A) Erythrocytes
(B) Thrombocytes
(C) Lymphocytes
(D) Leucocytes
Ans. (A)

4. Air bladder in fish acts as–
(A) Accessory respiratory organ
(B) Hydrostatic organ
(C) Both accessory respiratory
(D) Primary respiratory organ
Ans. (B)

5. On the average, what percentage of human body has the element of oxygen?
(A) 65
(B) 25
C) 10
D) 5
Ans. (A)

6. Respiration process requires–
(A) Heat
(B) Water
(C) Oxygen
(D) Sunlight
Ans. (C)

7. The blood vessel supplying blood to the kidney is the–
(A) Renal artery
(B) Hepatic artery
(C) Pulmonary artery
D) Parotid artery
Ans. (A)

8. Insufficient blood supply in human body is referred as
(A) Ischemia
(B) Hyperemia
(C) Haemostasia
(D) Haemorrhage
Ans. (A)

9. The number of chambers in a human heart is–
(A) Four
(B) Two
(C) Three
(D) Five
Ans. (A)

10. For a healthy heart, one needs to take a balanced diet, adequate sleep and–
(A) Indulge in vigorous mental activities
(B) Play games like carrom, chess and cards
(C) Do right amount of physical exercise
(D) Do sedentary work
Ans. (C)

11. Respiration is–
(A) Oxidation
(B) Reduction
(C) Hydrolysis
(D) Amination
Ans. (A)

.12. What is the approximate time required for a heart beat?
(A) 0.5 second
(B) 0.8 second
(C) 0.5 minute
D) 1.0 minute
Ans. (B)

13. How many times does the heart beat approximately in a minute in humans?
(A) 25 times
(B) 30 times
(C) 72 times
(D) 96 times
Ans. (C)

14. Blood pressure is the pressure exerted by blood on the walls of–
(A) Heart
(B) Veins
(C) Arteries
(D) Capillaries
Ans. (C)

15. The human heart is enclosed in the–
(A) Pericardium
(B) Pleura
(C) Duramater
(D) Conjunctive
Ans. (A)

16. Rheumatic heart disease is treated with the help of–
(A) Aspirin
(B) Streptomycin
(C) Methyl dopamine
(D) Penicillin
Ans. (A)

17. Mycoplasma is associated with a disease that affects the organs of–
(A) Respiration
(B) Excretion
(C) Reproduction
(D) Digestion
Ans. (A)

18. The main function of white blood cells in the body is to–
(A) Carry oxygen
(B) Help in clot formation
(C) Produce more red cells
(D) Protect body against diseases
Ans. (D)

19. Lungs are the primary organs of _________.
(A) Digestion
(B) Constipation
(C) Perspiration
(D) Respiration
Ans. (D)

20. Anaerobic respiration refers to which of the following?
(A) Respiration without Oxygen
(B) Respiration with Oxygen
(C) Respiration without CO2
(D) Respiration with CO2
Ans. (A)

21. Reserpine is used to:
(A) Reduce hight blood pressure
(B) Increase blood pressure when it is low
(C) Alleviate pain (D) Cure arthritis
Ans. (A)

22. Which among the following living being has respiratory organ but does not have brain?
(A) Crab
(B) Starfish
(C) Blood succor
(D) Silverfish
Ans. (B)

23. ECG is used to detect the functioning of
(A) Heart
B) Lung
(C) Kidney
(D) Brain
Ans. (A)

24. Heart attack occur due to:
(A) Bacterial attack on the heart
(B) Stopping of heart beat
(C) Lack of blood supply to the heart itself
(D) Impairment of heart’s working due to unknown reasons
Ans. (C)

25. White lung disease is prevalent among the workers of:
(A) Paper industry
(B) Cement industry
(C) Cotton industry
(D) Pesticide industry
Ans. (D)

26. The membrane covering the lungs is a
(A) Pleura
(B) Pericardium
(C) Peritoneum
(D) Mesothelium
Ans. (A)

27. Tobacco smoke is injurious to health because it contains:
(A) Carbon monoxide
(B) Nicotine
(C) Polycyclic aromatic hydrocarbons
(D) Melathene
Ans. (A)

28. How many chambers does a mammalian heart have?
(A) 4
(B) 1
(C) 2
(D) 3
Ans. (A)

29. What accumulated in the muscles after continuous strenuous physical exercise as a resultoftemporaryanaerobirespiration thatcauses muscular fatigue?
(A) ATP
(B) Lactic acid
(C) Ethyl alcohol
(D) Carbon dioxide
Ans. (B)

30. Just born baby has the respiratory rate as
(A) 32 times/minute
(B) 26 times/minute
(C) 18 times/minute
(D) 15 times/minute
Ans. (A)

31. Muscle fatigue occurs due to accumulation of ______.
(A) ATP
(B) ADP
(C) Lactic Acid
(D) Carbonic Acid
Ans. (C)

32. During hibernation state, frog respires by which of the following?
(A) Only heart
(B) Only lungs
(C) Only skin
(D) Both lungs and skin
Ans. (C)

33. There are how many vocal cords in the human voice box?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
Ans. (B)

34. Vocal chords in women are _______________ than vocal chords in men.
(A) 5mm shorter
(B) 15mm shorter
(C) 5mm longer
(D) 15mm longer
Ans. (A)

35. Alveoli is related to which of the following system of human body?
(A) Circulatory system
(B) Excretory system
(C) Reproductive system
(D) Respiratory system
Ans. (D)

36. In humans, the sound is produced by the ________.
(A) Oesophagus
(B) Larynx
(C) Medulla
(D) Epiglottis
Ans. (B)

37. The vocal cords in men are about _______ long.
(A) 10 mm
(B) 20 mm
(C) 30 mm
(D) 40 mm
Ans. (B)

38. In which of the following part of the cell does the pyruvic acid is broken down into carbon dioxide, water and energy?
(A) Cytoplasm
(B) Nucleus
(C) Mitochondria
(D) Chloroplast
Ans. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Human body system

Next Story

C. Circulatory system and blood-1

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)