C. Circulatory system and blood-1

8 mins read

1. Which of the following are warm blooded animals?
(A) Whales
(B) Whale sharks
(C) Alytes
(D) Draco
Ans. (A)

2. To which group of blood a universal recipient belongs?
(A) A group
(B) B group
(C) O group
(D) AB group
Ans. (D)

3. RBCs do not perform aerobic respiration because these do not contain
(A) Mitochondria
(B) Nucleus
(C) Endoplasmic reticulum
(D) Lysosomes
Ans. (A)
.
4. Blood fails to clot, while flowing in the blood vessel because of the presence of–
(A) Heparin
(B) Prothrombin
(C) Haemoglobin
(D) Hirudin
Ans. (A)

5. Haemoglobin contains the metal–
(A) Copper
(B) Molybdenum
(C) Iron
(D) Magnesium
Ans. (C)

6. The life span of RBC of man is–
(A) 120 days
(B) 150 days
(C) 180 days
(D) 190 days
Ans. (A)

7. The pH of human blood is–
(A) 7.2
(B) 7.8
(C) 6.6
(D) 7.4
Ans. (D)

8. Which of the following enzymes aids in coagulation of blood?
(A) Tryptase
(B) Pepsin
(C) Rennin
(D) Amylase
Ans. (B)

9. In which vertebrate oxygenated and deoxygenated blood gets mixed?
(A) Fish
(B) Amphibian
(C) Bird
(D) Mammal
Ans.(B)

10. The blood groups were discovered by–
(A) Altmann
(B) Landsteiner
(C) Losch
(D) Ronald Ross
Ans. (B)

11. What happens to a person who receive the wrong type of blood?
(A) All the arteries constrict
(B) All the arteries dialates
(C) The RBCs agglutinate
(D) The spleen and lymph nodes deteriorate
Ans. (C)

12. The term ‘RH factor’ refers to–
(A) Rhesus factor
(B) Rheumatoid factor
(C) Renal factor
(D) Rhombic factor
Ans. (A)

13. The normal, RBC count in adult male is–
(A) 5.5 million
(B) 5.0 million
(C) 4.5 million
(D) 4.0 million
Ans. (B)

14. Which is the anti-coagulant substance in blood?
(A) Fibrinogen
(B) Heparin
(C) Thrombin
(D) Globin
Ans. (B)

15. The red colour of human blood is due to–
(A) Myoglobin
(B) Haemoglobin
(C) Immunoglobulin
(D) None of the above
Ans. (B)

16. The fluid part of blood devoid of corpuscles is called–
(A) Tissue fluid
(B) Plasma
(C) Serum
(D) Lymph
Ans. (C)

17. At very high altitude, the red blood corpuscles in the human body will–
(A) Increase in size
(B) Decrease in size
(C) Increase in number
(D) Decrease in number
Ans. (C)

18. What are the blood corpuscles that help to build up resistance against diseases?
(A) Leucocytes
(B) Monocytes
(C) Neutrophils
(D) Lymphocytes
Ans. (A)

19. The red blood cells are produced by the–
(A) Liver
(B) Hormones
(C) Bone marrow
(D) Heart
Ans. (C)

20. Which of the following is an Example of tissue?
(A) Brain
(B) Blood
(C) Liver
(D) Stomach
Ans. (B)

21. Haemoglobin is an important constituent of–
(A) Red Blood Cells
(B) White Blood Cells
(C) Platelets
(D) Plasma
Ans. (A)

22. Universal donors are people with the blood group–
(A) A
(B) B
(C) O
(D) AB
Ans. (C)

23. Metal present in blood is–
(A) Calcium
(B) Zinc
(C) Sodium
(D) Iron
Ans. (D)

24. A person of blood group AB can receive blood from a person of–
(A) Only group AB
(B) Only group A
(C) Only group B
(D) Any blood group
Ans. (D)

25. Which of the following blood cell is compulsory for blood coagulation?
(A) Platelets
(B) Red Blood Corpuscles
(C) White Blood Corpuscles
(D) Lymphocytes
Ans. (A)

26. Which of the following is a cold-blooded animal?
(A) Pigeon
(B) Tortoise
(C) Fox
(D) Goat
Ans. (B)

27. A warm-blooded animal is–
(A) Shark
(B) Snake
(C) Bat
(D) Ascorbic
Ans. (C)

28. What is the normal blood sugar level of a human being?
(A) Close to 10 mg/mL
(B) 120-150 mg/dL
(C) 80-90 mg/dL
(D) 150-200 mg/dL
Ans. (B)

29. The immunity caused by the B-lymphocytes is called–
(A) Sterile immunity
(B) Acquired immunity
(C) Cellular immunity
(D) Humoral immunity
Ans. (D)

30. If the blood group of one parent is AB and the other O, the possible blood group of their child would be–
(A) A or B
(B) A or B or O
(C) A or AB or O
(D) A or B or AB or O
Ans. (A)

31. The normal fasting blood sugar level per 100 mL of blood in man is–
(A) 30-50 mg
(B) 50-70 mg
(C) 80-100 mg
(D) 120-140 mg
Ans. (C)

32. An instrument for measuring blood pressure is called–
(A) Barometer
(B) Spirometer
(C) Sphygmomanometer
(D) Haemocytometer
Ans. (C)

33. Hypertension is the term used for–
(A) Increase in heart rate
(B) Decrease in heart rate
(C) Decrease in blood pressure
(D) Increase in blood pressure
Ans. (D)

34. The large amount of sugar present in human blood is–
(A) Sucrose
(B) Glucose
(C) Fructose
(D) Lactose
Ans. (B)

35. Hypoglycaemia refers to–
(A) High salt concentration in blood
(B) High blood sugar level
(C) High blood pressure
(D) Low sugar level in blood
Ans. (D)

36. Which of the following is considered to be the best cholesterol?
(A) VLDL
(B) LDL
(C) HDL
(D) Triglycerids
Ans. (C)

37. The scientist who explained about blood circulation for the first time was–
(A) Anton Van Leeuwenhoek
(B) William Harvey
(C) Gregor Mendel
(D) Ronald Ross
Ans. (B)

38. When nitrogenous waste accumulates in the blood which organ is not functioning?
(A) Liver
(B) Lungs
(C) Kidneys
(D) Heart
Ans. (C)

39. The blood vessel which carries oxygenated blood to the liver is–
(A) Coronary artery
(B) Pulmonary artery
(C) Carotid artery
(D) Hepatic artery
Ans.(D)

40. A person having blood type B could safely donate blood to persons with blood types–
(A) A and O
(B) B and O
(C) A and AB
(D) B and AB
Ans. (D)

41. Which one of the following is transmitted via blood transfusion?
(A) Hepatitis
(B) Typhoid
(C) HIV
(D) Malaria
Ans. (C)

42. Which of the following blood groups may be present in the children of a couple having blood groups A and B respectively?
(A) A and B only
(B) A, B and AB
(C) A, B, AB and O
(D) Only AB
Ans.(C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

B. Respiratory System

Next Story

C. Circulatory system and blood-2

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)