C. Circulatory system and blood-2

4 mins read

37. The scientist who explained about blood circulation for the first time was–
(A) Anton Van Leeuwenhoek
(B) William Harvey
(C) Gregor Mendel
(D) Ronald Ross
Ans. (B)

38. When nitrogenous waste accumulates in the blood which organ is not functioning?
(A) Liver
(B) Lungs
(C) Kidneys
(D) Heart
Ans. (C)

39. The blood vessel which carries oxygenated blood to the liver is–
(A) Coronary artery
(B) Pulmonary artery
(C) Carotid artery
(D) Hepatic artery
Ans.(D)

40. A person having blood type B could safely donate blood to persons with blood types–
(A) A and O
(B) B and O
(C) A and AB
(D) B and AB
Ans. (D)

41. Which one of the following is transmitted via blood transfusion?
(A) Hepatitis
(B) Typhoid
(C) HIV
(D) Malaria
Ans. (C)

42. Which of the following blood groups may be present in the children of a couple having blood groups A and B respectively?
(A) A and B only
(B) A, B and AB
(C) A, B, AB and O
(D) Only AB
Ans.(C)

43. Haematopoiesis take place in_______.
(A) Lungs
(B) Pancreas
(C) Liver
(D) Bone marrow
Ans. (D)

44. Increased RBC’s in the blood leads to a condition called___________.
(A) Anemia
(B) Haemophilia
(C) Polycythemia
(D) Leukaemia
Ans. (C)

45. The largest artery in human body is
(A) Aorta
(B) Capillary
(C) Vena cava
(D) Pulmonary vein
Ans. (A)

46. Blood is red in colour due to the presence of__ .
(A) Cytochrome
(B) Chlorophyll
(C) Hemocyanin
(D) Haemoglobin
Ans. (D)

47. Who discovered the blood group?
(A) Alexander Fleming
(B) William Harvey
(C) Landsteiner
(D) Paulov
Ans. (C)

48. A universal donor has the blood group
(A) B
(B) AB
(C) A
(D) O
Ans. (D)

49. Which of the following is a symptom of haempohilia?
(a) Night Blindness
(b) No clotting of Blood
(c) Rickets
d) Loss of haemoglobin
Ans. (B)

50. Haemoglobin has the highest affinity with which of the following?
(A) SO2
(B) CO2
(C) CO
(D) NO2
Ans. (C)

51. Contraction of heart is also known as-
(A) Systole
(B) Aristotle
(C) Diastole
(D) Lub
Ans. (A)

52. Which of the following is a primary function of haemoglobin?
(A) Utilization of energy
(B) Prevention of anaemia
(C) Destruction of bacteria
(D) To transport oxygen
Ans. (D)

53. Oxygenated blood flows out of the heart through the _____.
(A) Aorta
(B) pulmonary artery
(C) vena cava
(D) atrium
Ans. (B)

54. Which among of the following helps in circulation of blood?
(A) Arithrocytus
(B) Blood platelets
(C) Monocytes
D) Lymphocytes
Asn. (D)

55. Which of the following blood cells is compulsory for blood coagulation?
(A) Platelets
(B) Red Blood Corpuscles
(C) White Blood Corpuscles
(D) Lymphocites
Ans. (A)

56. What are the blood corpuscles that help to build up resistance against diseases?
(A) Leucocytes
(B) Monocytes
(C) Neutrophils
(D) Lymphoctyes
Ans. (A)

57. Which organ of the body never rests?
(A) Eyes
(B) Pancreas
(C) Liver
(D) Heart
Ans. (D)

58. Which of the following is correlated with blood pressure?
(A) Liver
(B) Testis
(C) Pancreas
(D) Adrenal
Ans. (D)

59. Animals having open circulatory system possesses:
(A) Coelenteron
(B) Spongocoel
(C) Pseudocoel
(D) Haemocoel
Ans. (D)

60. Fluid part of blood devoid of corpuscles is called
(A) Tissue fluid
(B) Plasma
(C) Serum
D) Lymph
Ans. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

C. Circulatory system and blood-1

Next Story

C. Circulatory system and blood-3

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)