C. Circulatory system and blood-3

9 mins read

61. The vitamin that helps in blood clotting is
(A) Vitamin C
(B) Vitamin D
(C) Vitamin E
(D) Vitamin K
Ans. (D)

62. If the blood group of one parent is AB and that of the other O, the possible blood group of their child would be
(A) A or B
(B) A or B or O
(C) A or AB or O
(D) A or B or AB or O
Ans. (A)

63. An ECG shows the functioning of the
(A) brain
(B) heart
(C) lungs
D) kidneys
Ans. (B)

64. If the radius of blood vessels of a person decreases his/her blood pressure will
(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain unaffecteed
(D) Increase for males and decrease for females
Ans. (A)

65. Insufficient blood supply in human body is referred as
(A) Ischemia
(B) Hyperemia
(C) Hemostasia
(D) Hemorrhage
Ans. (A)

66. The term ‘Rh factor’ refers to
(A) Rhesus factor
(B) Rheumatoid factor
(C) Renal factor
(D) Rhombic factor
Ans. (A)

67. To which group of blood an universal recipient belongs?
(A) A group
(B) B group
(C) O group
(D) AB group
Ans. (D)

68. Normal blood pressure of man is
(A) 80/120 mm Hg
(B) 90/140 mm Hg
(C) 120/160 mm Hg
(D) 85/120 mm Hga
Ans. (A)

69. Haemoglobin is a
(A) protein
(B) Carbohydrate
(C) fat
(D) vitamin
Ans. (A)

70. Which of the following is a coldblooded animal?
(A) Pigeon
(B) Tortoise
(C) Fox
(D) Goat
Ans. (B)

71. Transport of oxygen by blood takes place with the help of
(A) Erythrocytes
(B) Thrombocytes
(C) Lymphocytes
(D) Leucocytes
Ans. (A)

72. Blood pressure is high in the
(A) Ventricles
(B) Arteries
(C) Veins
(D) Auricles
Ans. (B)

73. The blood vessel which carries oxygenated blood to the liver is
(A) Coronary Artery
(B) Pulmonary Artery
(C) Carotid Artery
(D) Hepatic Artery
Ans. (D)

74. The blood vessel supplying blood to the kidney is
(A) The renal artery
(B) The hepatic artery
(C) The pulmonary artery
(D) The carotid artery
Ans.(A)

75. Haemoglobin is an important constituent of
(A) Red blood cells
(B) White blood cells
(C) Platelets
(D) Plasma
Ans. (A)

76. Which one of the following is a condition of delayed blood clotting?
(A) Heaemorrhage
(B) Hematuria
(C) Haemophilia
(D) Anaemia
Ans. (C)

77. Which of the following is an example of tissue?
(A) Brain
(B) Blood
(C) Liver
(D) Stomach
Ans. (B)

78. What vessel carries the venous blood to the lungs for oxygenation?
(A) Pulmonary arteries
(B) Pulmonary veins
(C) Pulmonary arterio-venous shunt
(D) Right ventricle
Ans. (A)

79. Which of the following is know as the graveyard of RBC?
(A) Liver
(B) Spleen
(C) Brain
D) Heart
Ans. (B)

80. The average life span of red blood corpuscles is about
(A) 100–200 days
(B) 100–120 days
(C) 160–180 days
(D) 150–200 days
Ans. (B)

81. Haemoglobin has highest affinity for
(A) Oxygen
(B) Carbon dioxide
(C) Carbon monoxide
(D) Nitrogen
Ans. (C)

82. What is the Normal Blood Volume in human adult?
(A) One litre
(B) Three litres
(C) Five litres
(D) Seven litres
Ans. (C)

83. The largest White Blood Corpuscle is
(A) Lymphocyte
(B) Monocyte
(C) Thrombocyte
(D) Erythrocyte
Ans. (B)

84. The old and worn-out red blood corpuscles are destroyed in
(A) Liver
(B) Stomach
(C) Bone marrow
(D) Spleen
Ans. (D)

85. Which of the following is true with reference to blood platelets?
(A) They have prominent nuclei.
(B) They are involved in phagocytosis
(C) They have a pigment called haemoglobin
(D) They are also called thrombocytes.
Ans. (D)

86. Which of the following brings back deoxygenated blood from different parts of human body to heart?
(A) Veins
(B) Arteries
(C) Nerves
(D) Lungs
Ans. (A)

87. Which of the following is a warm blooded animal?
(A) Turtle
(B) Snake
(C) Ape
(D) Lizard
Ans. (C)

88. Normally how many times the human heart beats in a minute?
(A) 82
(B) 75
(C) 72
D) 85
Ans. (C)

89. Which of the following is a cold blooded animal?
(A) Ape
(B) Mouse
(C) Snake
(D) Wolf
Ans. (C)

90. Which of the following enzyme is essential for clotting of blood?
(A) Amylase
(B) Thrombin
(C) Pepsin
(D) Renin
Ans. (B)

91. Karl Landsteiner is known for the discovery of which one of the following?
(A) Cresco graph
(B) Radioactivity
(C) Blood group
(D) X-rays
Ans. (C)

92. Which of the following is necessary for Blood clotting in humans?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin K
(C) Vitamin C
(D) Vitamin E
Ans. (B)

93. What is the normal blood pressure in human beings?
(A) 120/90
(B) 120/80
(C) 140/90
(D) 140/100
Ans.(B)

94. What is the main function of white blood cells (WBC’s)?
(A) To transport oxygen
(B) To fight against infection
(C) Blood clotting
(D) To provide red colour to blood
Ans. (B)

95. Which among the following has open circulatory system? I. Cockroach II. Human III. Prawn Options:
(A) I and II
(B) I and III
(C) II and III
(D) Only III
Ans. (B)

96. Who among the following discovered blood group?
(A) Joseph Fourier
(B) Karl Lands teiner
(C) M. S. Swami Nathan
(D) Richael Carlson
Ans.(B)

97. With which of the following body organ is ‘pacemaker’ associated?
(A) Liver
(B) Brain
(C) Heart
(D) Lungs
Ans. (C)

98. Haemoglobin is an important component of __.
(A) White blood cells
(B) Red blood cells
(C) Plasma
(D) All options are correct
Ans. (B)

99. Which of the following carries oxygen to various parts of human body?
(A) Red blood cells
(B) White blood cells
(C) Plasma
(D) Nerves
Ans. (A)

100. pH of the human blood is ______.
(A) Slightly Acidic
(B) Highly Acidic
(C) Slightly Basic
(D) Highly Basic
Ans. (C)

101. Which blood group is universal acceptor?
(A) O+
(B) O–
(C) AB–
(D) AB+
Ans. (D)

102. Which among the following carries impure blood to human heart?
(A) Aorta
(B) Pulmonary vein
(C) Pulmonary arteries
(D) Vena Cava
Ans. (D)

103. The right portion of human heart receives ____ blood.
(A) Pure
(B) Impure
(C) Mixed
(D) None of these
Ans. (B)

104. Which blood group is universal donor?
(A) O+
(B) O-
(C) AB-
(D) AB+
Ans. (B)

105. Who invented the electrocardiogram (ECG)?
(A) Willem Einthoven
(B) Edward Jenner
(C) Antonio de Ulloa and Charles Wood
(D) Karl Benz
Ans. (A)

106. RBCs are formed in the ____________ in the adults.
(A) Blue bone marrow
(B) Red bone marrow
(C) White bone marrow
(D) Black bone marrow
Ans. (B)

107. Other name of Platelets is?
(A) Leucocytes
(B) Erythrocytes
(C) Platelets
(D) Thrombocytes
Ans. (D)

108. A healthy adult man has, on an average, ________
(in millions) of RBCs mm-3 of blood.
(A) 5 – 5.5
(B) 4 – 4.5
(C) 3 – 3.5
(D) 6 – 6.5
Ans. (A)

109. ___________ is a straw coloured, viscous fluid constituting nearly 55 per cent of the blood.
(A) Plasma
(B) Formed Elements
(C) Blood Groups
(D) Coagulation of Blood
Ans. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

C. Circulatory system and blood-2

Next Story

D. Excretory System

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)