Classification of Animal Kindgom-1

8 mins read

1. A contemporary of Charles Darwin who came to the same conclusion in the matter of organic evolution was–
(A) Jean Baptist Lamarck
(B) Thomas Huxley
(C) Alfred Russel Wallace
(D) Franklin Benjamin
Ans. (C)

2. Panda belongs to the same family as that of–
(A) Whale
(B) Bear
(C) Kangaroo
(D) Porcupine
Ans. (B)

3. The largest invertebrate is a/an–
(A) Sponge
(B) Mollusca
(C) Arthropoda
(D) Echinodermata
Ans. (B)

4. What is a sponge?
(A) A fossil
(B) A plant
(C) An animal
(D) A fungus
Ans. (C)

5. Normally, animals can change the place, but which one of the following animals cannot change the place?
(A) Starfish
(B) Sponge
(C) Hydra
(D) Leech
Ans. (C)

6. Which of the following is a true fish?
(A) Silverfish
(B) Starfish
(C) Dogfish
(D) Shellfish
Ans. (C)

7. Which of the following Amphibian lacks tongue?
(A) Sphenodon
(B) Salamander
(C) Ichthyophis
(D) Necturus
Ans. (C)

8. The commonest mammal is–
(A) Elephant
(B) Lion
(C) Man (Homosapiens)
(D) Panther
Ans. (C)

9. Which is the only mammal that can fly?
(A) Whale
B) Bat
(C) Hen
(D) Lizard
Ans. (B)

10. Which of the following is a monogenetic parasite?
(A) Hydra
(B) Fasciola
(C) Ascaris
(D) Earthworm
Ans. (C)

11. Columba Livia is the scientific name of–
(A) Pigeon
(B) Snake
(C) Rabbit
(D) Shark
Ans. (A)

12. The process of preventing the birds from flying is called–
(A) Brailing
(B) Debeaking
(C) Dubbing
(D) Pecking
Ans. (A)

13. Which of the following is an egg laying mammal?
(A) Bat
(B) Leafy ant-eater
(C) Whale
(D) Spiny ant-eater
Ans. (D)
.
14. ‘Cod’ is a variety of–
(A) Goat
(B) Fish
(C) Crop
(D) Coral
Ans. (B)

15. Birds which swim in water have–
(A) Webbed Feet
(B) Broad Wings
(C) Long Beaks
(D) Toes with Claws
Ans. (A)

16. The animal which can tolerate more summer heat is–
(A) Buffalo
(B) Cow
(C) Goat
(D) Donkey
Ans. (C)

17. Which one of the following pairs belongs to Cartilaginous Fish?
(A) Shark and Tuna
(B) Shark and Ray
(C) Skates and Hilsa
(D) Ray and Eel
Ans. (B)

18. Which one of the following is not a true fish?
(A) Silver Fish
(B) Saw Fish
(C) Hammer Fish
(D) Sucker Fish
Ans. (A)

19. Which of the following is a fish?
(A) Silverfish
(B) Starfish
(C) Dogfish
(D) Cuttlefish
Ans. (C)

20. Which one of the following is not a true snake?
(A) Glass snake
(B) Sea snake
(C) Tree snake
(D) Blind snake
Ans. (A)

21. Which one of the following set belongs to the Class-Mammalia?
(A) Lion, Hippopotamus, Penguin, Bat
(B) Lion, Bat, Whale, Ostrich
(C) Hippopotamus, Penguin, Whale, Kangaroo
(D) Whale, Bat, Kangaroo, Hippopotamus
Ans. (D)

22. Which one of the following is the tallest bird?
(A) Peacock
(B) Penguin
(C) Ostrich
(D) Emu
Ans. (C)

23. Which one of the following is not a true fish?
(A) Shark
(B) Starfish
(C) Eel
(D) Sea-horse
Ans. (B)

24. The Scientific study of birds is known as–
(A) Limnology
(B) Herpetology
(C) Malacology
(D) Ornithology
Ans. (D)
.
25. Which of the following animal has a clitellum?
(A) Millipede
(B) Centipede
(C) Earthworm
(D) Ringworm
Ans. (C)

26. The language used in writing the scientific name of animal is–
(A) French
(B) Latin
(C) German
(D) Dutch
Ans. (B)

27. Which one of the following is a non-poisonous snake?
(A) Cobra
(B) Dryophis
(C) Elapes
(D) Python
Ans. (D)

28. Most fish do not swim in water because of the presence of–
(A) Air sinuses
(B) Buoyant scales on the body
(C) Swim Bladder
(D) Swimmerets
Ans. (C)

29. The Literal meaning of the term ‘Homo Sapiens’ is–
(A) Man — The Wise
(B) Man — The Supreme
(C) Man — The Omnivore
(D) Man — The Fool
Ans. (A)

30. Which animal produces the biggest baby?
(A) Camel
(B) Lion
(C) Elephant
(D) Blue whale
Ans. (D)

31. The animal which uses sounds as its ‘Eyes’ is–
(A) Dog
(B) Cat
(C) Snake
(D) Bat
Ans. (D)

32. Which of the following is the largest living bird?
(A) Peacock
(B) Ostrich
(C) Dodo
(D) Turkey
Ans. (B)

33. In male sharks, claspers are found attached to–
(A) Anal fin
(B) Pectoral fin
(C) Pelvic fin
(D) Ventral fin
Ans. (C)

34. Odontology is the branch of science which deals with the study of–
(A) Teeth
(B) Ontogent
(C) Bone
(D) Ageing
Ans. (A)

35. Archaeopteryx had the following reptilian characters–
(A) Teeth on jaw, tail beak
(B) Clawed wings, teeth on jaw, tail
(C) Clawed wings, scales, feathers
(D) Teeth on jaw, feathers, tail
Ans. (B)

150 m years ago. This is the reason that this bird is regarded as a connecting link between feathered dinosaurs andbirds. Although some of the characters common to reptiles are clawed wings, teeth on jaw and tail.

36. ‘Darwin finches’ refers to a group of–
(A) Fishes
(B) Lizards
(C) Birds
(D) Amphibians
Ans. (C)

37. The ‘Theory of Evolution’ was put forward by–
(A) Louis Pasteur
(B) Aristotle
(C) Gregor Mendel
(D) Charles Darwin
Ans. (D)

38. The concept of ‘survival of the fittest’ was first advocated by
(A) Oparin
(B) Darwin
(C) Spencer
(D) Haeckel
Ans. (C)

39. The study of extinct animals is called
(A) Herpetology
(B) Ornithology
(C) Geology
(D) Palaeontology
Ans. (D)

40. Dinosaures were
(A) Mammals that became extinct
(B) Large herbivorous creatures which gave rise to hippopotamus species
(C) Egg-laying mammals
(D) Reptiles that became extinct
Ans. (D)

41. In wh ich vertebrate oxygenated and deoxygenated blood gets mixed?
(A) Fish
(B) Amphibian
(C) Bird
(D) Mamal
Ans. (B)

42. Animals living in the three trunks are known as
(A) Arboreal
(B) Volant
(C) Amphibious
(D) Aquaticx
Ans. (A)

43. Which phenomenon do bats or dolphins use to find prey, predators or obstacles?
(A) Refraction of sound
(B) Formation of beats
(C) Scattering of sound
(D) Echo location
Ans. (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Ecology, Evolution Agriculture Biodivesity-5

Next Story

Classification of Animal Kindgom-2

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)