Classification of Animal Kindgom-2

4 mins read

44. Number of Eyes in an Earthworm is —
(A) One
(B) Two
(C) Many
(D) No eyes
Ans. (D)

45. Which of the following is not a part of the Darwin’s theory of evolution?
(A) Natural selection
(B) Struggle for existence
(C) Survival of the fittest
(D) Inheritance of acquired characters
Ans. (D)

46. Which one of the following is not true fish?
(A) Shark
(B) Starfish
(C) Eel
(D) Sea-horse
Ans. (B)

47. What is a sponge?
(A) A fossil (B) A plant
(C) An animal (D) A fungus
Ans. (C)

48. Which of the following amphibians lacks tongue?
(A) Sphenodon (B) Salamander
(C) Ichthyophis (D) Necturus
Ans. (C)

49. An insect is an orgainism having
(A) 3 paris of legs
(B) 4 pairs of legs
(C) Head, thorax and abdomen
(D) Pair of wings and antenna
Ans. (A)

50. Entomolgy is the study of
(A) Birds
(B) Insects
(C) Fossils
(D) Fungi
Ans. (B)

51. Which of the following is a tapeworm?
(A) Fasciola
(B) Schistosoma
(C) Taenia
(D) Enterobius
Ans. (C)

52. Clitellum is found in-
(A) Leech
(B) Snail
(C) Nereis
(D) Earthworm
Ans. (D)

53. Pinna (external ear) is present in-
(A) Amphibian
(B) Fish
(C) Mammal
(D) Reptile
Ans. (C)

54. Which one of the following is an egg-laying mamal
(A) Sloth
(B) Duck-Billed platypus
(C) Kangaroo
(D) Bandicoot
Ans. (B)

55. Who proposed Five Kingdom Classification?
(A) R.H. Whittaker
(B) John Ray
(C) Carolus Linnaeus
(D) H.F. Copeland
Ans. (A)

56. The International Commission on Zoological Nomenclature was established in-
(A) 1898 (B) 1988
(C) 2001 (D) 1664
Ans. (*)
57. Carolus Linnaeus system of classification is-
(A) Natural (B) Artificial
(C) Binomial (D) Phylogenetic
Ans. (C)

58. Myrmecology is study of-
(A) Insects
(B) Ants
(C) Crustaceans
(D) Arthropods
Ans. (B)

59. What does the word ‘amphibian means’?
(A) Three lives
(B) Four lives
(C) Two lives
(D) One lives
Ans. (C)

60. Wings of birds and insects are
(A) Xenologous (B) Homologous
(C) Paralogous (D) Analogous
Ans. (D)

61. Which one of the following animals belongs to mollusca?
(A) Haliotis (B) Hare
(C) Hydra (D) Hyla
Ans. (B)

62. Which one of these animals is jawless:
(A) Sphyrna (B) Trygon
(C) Myxine (D) Shark
Ans. (C)

63. Which of the following organism possesses characteristics of a plant and an animal?
(A) Euglena
(B) Mycoplasma
(C) Paramecium
(D) Chlorella
Ans. (A)

64. Which of the following insect has its scientific name as Blattaria?
(A) Beetle
(B) Cockroach
(C) Mosquito
(D) Butterfly
Ans. (B)

65. Locomotory organ of a starfish is
(A) Tube feet
(B) Paddle
(C) Muscular foot
(D) Flipper
Ans. (A)

66. Which of the following is a fish?
(A) Jelly fish
(B) Lobster
(C) Salmon
(D) Whale
Ans. (C)

67. Which of the following mammals lay eggs?
(A) Bat
(B) Whale
(C) Weasel
(D) Platypus
Ans. (D)

68. Charles Darwin, the famous evolutionist, proposed his theory in which one of his books?
(A) The families of flowering plant
(B) The origin of species
(C) The life on earth
(D) The story of the living world
Ans. (B)

69. Which among the following has the maximum life span-
(A) Eagle (B) Tortoise
(C) Tiger (D) Elephant
Ans. (B)

70. Red Data Book provides an account of-
(A) Extinct animals only
(B) Endangered plants & animals
(C) Endangered plants only
(D) Fossil plants
Ans. (B)

71. Which of the following is Study of fossils ?
(A) Ethology
(B) Etiology
(C) Anthropology
(D) Palaeontology
Ans. (D)

72. Sea-Anemones belongs to the phylum
(A) Arthropoda
(B) Cnidaria
(C) Porifera
(D) Mollusca
Ans. (B)

73. Amoeba belongs to the phylum
(A) Protozoa (B) Annelida
(C) Porifera (D) Platyhelminthes
Ans. (A)

74. Sponges belongs to the phylum
(A) Protozoa (B) Annelida
(C) Porifera (D) Cnidaria
Ans. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Classification of Animal Kindgom-1

Next Story

Classification of Animal Kindgom-3

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)