Classification of Animal Kindgom-3

8 mins read

75. Spiders belong to the phylum
(A) Mollusca (B) Annelida
(C) Cnidaria (D) Arthropoda
Ans. (D)

76. Octopus belongs to the phylum
(A) Mollusca
(B) Cnidaria
(C) Echinodermata
(D)Chordata
Ans. (A)

77. Prawn belongs to the phylum
(A) Arthropoda (B)Cnidaria
(C) Echinodermata (D) Chordata
Ans. (A)

78. Crabs belongs to the phylum
(A) Mollusca
(B) Cnidaria
(C) Platyhelminthes
(D) Arthropoda
Ans. (D)

79. When a Cuttlefish is described as a Molluscs, it is at which level of classification?
(A) Class (B) Order
(C) Family (D) Phylum
Ans. (D)

80. Vertebrates belongs to the phylum
(A) Arthropoda (B) Annelida
(C) Cnidaria (D) Chordata
Ans. (D)

81. _____is caused by parasites of the Plasmodium genus.
(A) Dysentery (B) Malaria
(C) Chickenpox (D) Herpes
Ans. (B)

82. Oysters belongs to the phylum__________.
(A) Arthropada
(B) Annelida
(C) Platyhelminthes
(D) Mollusca
Ans. (D)

83. Human Beings belong to which category of the ecosystem?
(A) Omnivores (B) Carnivores
(C) Herbivores (D) Zooplankton
Ans. (A)

84. Who of the following is known as ‘Father of Zoology’?
(A) Darwin (B) Aristotle
(C) Heckle (D) Edward Jenner
Ans. (B)

85. Which of the following is not an example of an amphibian?
(A) Frog
(B) Sea horse
(C) Alligator
(D) Toad
Ans. (B)

86. Which among the following is the habitat of ‘Dog fish’?
(A) River (B) Sea
(C) Lake (D) Marsh
Ans. (B)

87. Which of the following pair is INCORRECT?
I. Crocodile – Reptile
II. Frog – Amphibian
III. Tiger – Reptile
(A) I and II
(B) I and III
(C) Only III
(D) Only II
Ans. (C)

88. Snakes, turtle, lizards and crocodiles falls under which category of animals?
(A) Pisces (B) Amphibian
(C) Reptilian (D) Aves
Ans. (C)

89. The scientific name of human being is?
(A) Homo Nigrum
(B) Melongena Sapiens
(C) Homo Sapiens
(D) Tigris Solanum
Ans. (C)

90. Which among the following has segmented body?
(A) Phylum Mollusca
(B) Phylum Arthopoda
(C) Phylum Annelida
(D) Phylum Coelenterata
Ans. (C)

91. Which of the following is the largest mammal?
(A) Whale
(B) Rhinoceros
(C) Elephant
(D) Human
Ans. (A)

92. Nereis, Pheretima (Earthworm) and Hirudinaria (blood sucking leech) are examples of which Phylum?
(A) Coelenterata
(B) Aschelminthes
(C) Annelida
(D) Arthropoda
Ans. (C)

93. Animals like annelids and arthropods etc where the body can be divided into identical left and right halves in only one plane, exhibit ________ symmetry.
(A) Coelenterata (B) Radial
(C) Ctenophora (D) Bilateral
Ans. (D)

94. Which of the following does not hold true for Animal belonging to Phylum Chordate?
(A) Notochord present
(B) Pharynx perforated by gill slits.
(C) Heart is dorsal (if present)
(D) A post-anal part (tail) is present
Ans. (C)

95. ___________ is the second largest animal phylum.
(A) Mollusca
(B) Chordata
(C) Coelomates
(D) Anneldia
Ans. (A)

96. What type of a body plan does coelenterates, ctenophores and echinoderms have?
(A) Annelida
(B) Radial
(C) Bilateral
(D) Platyhelminthes
Ans. (B)

97. Taenia (Tapeworm), Fasciola (Liver fluke) are examples of which Phylum?
(A) Coelenterata
(B) Platyhelminthes
(C) Annelida
(D) Arthropoda
Ans. (B)

98. Which of the following Phylum are also called flatworms?
(A) Mollusca
(B) Chordata
(C) Ctenophora
(D) Platyhelminthes
Ans. (D)

99. Order Primata comprising monkey, gorilla and gibbon is placed in class Mammalia along with
order Carnivora that includes?
(A) Giraffe , Camels and Elephants
(B) Crocodile, Lizard and Snake
(C) Lion, Leopard and Tiger
(D) Tiger, Cats and Dogs
Ans. (D)

100. Which is the only one example of Mollusca Phylum?
(A) Locust
(B) Butterfly
(C) Scorpion
(D) Octopus
Ans. (D)

101. Sycon (Scypha), Spongilla (Fresh water sponge) and Euspongia (Bath sponge) are examples of
which Phylum?
(A) Coelen terata
(B) Platy helminthes
(C) Ctenophora
(D) Porifera
Ans. (D)

102. In animals like Annelids, Molluscs, organs have associated to form functional systems, each system concerned with a specific physiological function. This pattern is called ________system level of organization.
(A) Organ (B) Open
(C) Closed (D) Coelom
Ans. (A)

103. Animals in which the cells are arranged in two embryonic layers are called ________.
(A) Diploblastic (B) Extoderm
(C) Triploblastic (D) Endoderm
Ans. (A)

104. ___________ being a higher category, is the assemblage of families which exhibit a few similar characters.
(A) Order (B) Species
(C) Genus (D) Class
Ans. (A)

105. The animals in which the body cavity is absent are known as __________.
(A) Coelomates
(B) Wild
(C) Pseudocoelomates
(D) Acoelomates
Ans. (D)

106. Biological names are generally derived from which language?
(A) French
(B) Latin
(C) Mexican
(D) German
Ans. (B)

107. Aurelia (Medusa) and Adamsia (Polyp) are examples of which Phylum?
(A) Ctenophora
(B) Annelida
(C) Coelenterata
(D) Aschelminthes
Ans. (C)

108. Based on the common features like presence of notochord and dorsal hollow neural system, animals like fishes, amphibians, reptiles, birds along with mammals are included in which Phylum?
(A) Mammalia
(B) Chordata
(C) Primata
(D) Insecta
Ans. (B)

109. Animals in which the cells are arranged in three embryonic layers are called ________.
(A) Diploblastic
(B) Ectoderm
(C) Triploblastic
(D) Endoderm
Ans. (C)

110. Locust, Butterfly, Scorpion and Prawn are all examples of which Phylum?
(A) Annelida
(B) Chordata
(C) Arthropoda
(D) Platyhelminthes
Ans. (C)

111. Adamsia (Sea anemone), Pennatula (Sea-pen) are examples of which Phylum?
(A) Coelenterata
(B) Aschelminthes
(C) Annelida
(D) Arthropoda
Ans. (A)

112. The body cavity which is lined by mesoderm is called __________.
(A) Coelom
(B) Chordata
(C) Arthropoda
(D) Platyhelminthes
Ans. (A)
113. In Animal Kingdom classification, which of the following is not a Phylum?
(A) Mollusca
(B) Chordata
(C) Coelomates
(D) Anneldia
Ans. (C)

114. Animals belonging to phylum _____________ are fundamentally characterised by the presence
of a notochord, a dorsal hollow nerve cord and paired pharyngeal gill slits.
(A) Annelida
(B) Chordata
(C) Arthropoda
(D) Platyhelminthes
Ans. (B)

115. Classes comprising animals like fishes, amphibians, reptiles, birds along with mammals constitute the category called?
(A) Species
(B) Genus
(C) Kingdom
(D) Phylum
Ans. (D)

116. _________ is the largest phylum of Animalia which includes insects.
(A) Annelida
(B) Chordata
(C) Arthropoda
(D) Platyhelminthes
Ans. (C)

117. Lion, Leopard and Tiger are all species of which genus?
(A) Solanum
(B) Panthera
(C) Felis
(D) Tigris
Ans. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Classification of Animal Kindgom-2

Next Story

Animal Cells and Tissues

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)