Classification of Living Organism

6 mins read

1. The book ‘Genera Plantarum’ was written by–
(A) Linnaeus
(B) Bentham and Hooker
(C) Engler and Prantle
(D) Hutchinson
Ans. (A)

2. Where is the Botanical Survey of India Headquartered?
(A) Lucknow (B) Darjeeling
(C) Kolkata (D) Oottaccamund
Ans. (C)

3. Plants differ from animals in having-
(A) Locomotion
(B) Metabolism
(C) Localised growth
(D) Catabolism
Ans. (C)

4. The age of trees is determined by its:
(A) Birth
(B) Height
(C) Growth rings
(D) General appearance
Ans. (C)

5. The presence of what distinguishes a plant cell from an animal cells?
(A) Chloroplasts
(B) Cell wall
(C) Cell membrance
(D) Nucleus
Ans. (A)

6. What is a sponge?
(A) A fossil (B) A plant
(C) An animal (D) A fungus
Ans. (C)

7. Flowerless plants are termed as:
(A) Phanerogams (B) Bryophytes
(C) Thallophytes (D) Cryptogams
Ans. (D)

8. Bryophytes are often cal(led as amphibian plant because they-
(A) Appear like frog
(B) Are found both in water and on land
(C) Do not have habitat preference
(D) Can eat insects
Ans. (B)

9. Taxonomy is a science that deals with
(A)Morphology
(B)Anatomy
(C) Classification
(D) Economic uses
Ans.(C)

10. Stamens are fused with each other by their anthers and also with petals in:
(A) Leguminosae (B) Liliaceae
(C) Compositae (D) Euphorbiaceae
Ans. (D)

11. Pulses are obtained from the family.
(A) Liiacese (B) Leguminosae
(C) Cycadaceae (D) Fungi
Ans. (B)

12. Which word is common in the botanical names of trees like Ashoka,Tamarind or coral ?
(A) Terminalia
(B) Salix
(C) Indica
(D) Acacia
Ans. (C)

13. What do you call the study of fungi?
(A) Mycology (B) Parasitology
(C) Bacteriology (D) Ecology
Ans. (A)

14. ‘Agronomy’ is the practice of raising___________.
(A) Plants and Animals
(B) Crop plants
(C) Agriculture
(D) Fruit plants only
Ans. (B)

15. What is a Pepper plant ?
(A) Bush (B) Shrub
(C) Vine (D) Tree
Ans. (C)

16. Ferns belong to which division of plants?
(A) Gymnosperms (B) Angiosperms
(C) Thallophyta (D) Pteridophyta
Ans. (D)
.
17. Which of the following is not true about Pteridophyta?
(A) Dominant phase is saprophytes
(B) Main plant body is diploid
(C) Seeds are present
(D) Flowers are absent
Ans. (C)

18. Which of the following not true about Bryophyta?
(A) Dominant phase is gametophytes
(B) Main plant body is haploid
(C) Spores are homospory’s
(D) Flowers are present
Ans. (D)

19. For the aquatic organisms, the source of food is
(A) Phytoplankton (B) Sea Weed
(C) Aqua plankton (D) Zooplankton
Ans. (A)

20. Who among the following is known as ‘Father of Biology’?
(A) Darwin (B) Aristotle
(C) Heckle (D) Edward Jenner
Ans. (B)

21. Bamboo is a type of _____.
(A) Herb (B) Tree
(C) Shrub (D) Grass
Ans. (D)

22. Who proposed five kingdom classification?
(A) Ernst Mayr
(B) R. H. Whittaker
(C) M. W. Beijerinck
(D) D. I. Ivanovsky
Ans. (B)

23. Potato, tomato and brinjal are three different species but all belong to which genus?
(A) Solanum
(B) Panthera
(C) Felis
(D) Tigris
Ans. (A)

24. In the names Mangifera indica (mango), Solanum tuberosum (potato) and Panthera leo (lion), what does the three names, indica, tuberosum and leo, represent?
(A) Binomial Nomenclature
(B) Taxonomic Hierarchy
(C) Identification
(D) Specific Epithet
Ans. (A)

25. _______ are chlorophyll-bearing, simple, thallod, autotrophic and largely acquatic (both fresh water
and marine) organisms.
(A) Pteridophytes
(B) Bryophytes
(C) Algae
(D) Gymnosperms
Ans. (C)

26. In the names Mangifera indica (mango), Solanum tuberosum (potato) and Panthera leo (lion), the
terms Mangifera , So lanum and Panthera represent the higher level of?
(A) Taxon
(B) Taxonomic Hierarchy
(C) Specific Epithet
(D) Binomial Nomenclature
Ans. (A)

27. Which of the following is not among the 3 main classes of Algae?
(A) Chloro phyceae (B) Rhodop hyceae
(C) Phaeo phyceae (D) Gymno sperms
Ans. (D)

28. The members of rhodophyceae are commonlycalled _________ algae.
(A) Green (B) Brown
(C) Red (D) Yellow
Ans. (C)

29. The members of phaeophyceae are commonly called _________ algae.
(A) Green (B) Brown
(C) Red (D) Yellow
Ans. (B)

30. Among plants, three different genera Solanum, Petunia and Datura are placed in which family?
(A) Cancidae (B) Solanaceae
(C) Felis (D) Felidae
Ans. (B)

31. The members of chlorophyceae are commonly called _________ algae.
(A) Green (B) Brown
(C) Red (D) Yellow
Ans. (A)

32. Which of the following is not correct?
(A) Members of Chlorophyceae are commonly called green algae
(B) Members of Phaeophyceae are commo nly called red algae
(C) Members of Rhodophyceae are commo nly called red algae
(D) Members of Phaeophyceae are commo nly called brown algae
Ans. (B)

33. The predominant stage of the life cycle of a moss is the gametophyte which consists of two stages.
The second stage is the ___________ stage.
(A) Agar
(B)Leafy
(C) Chlorella
(D)protonema
Ans. (B)

34. Bryophytes are also called ____________ of the plant kingdom.
(A) Mammals
(B) Amphibians
(C) Reptiles
(D) Insecta
Ans. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Story

Cell & Cell structure/Cell Biology

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)