D. Excretory System

6 mins read

1. The functional unit of Kidney is–
(A) Aron
(B) Nephron
(C) Nephron
(D) Arteries
Ans. (C)

2. Which of the following is responsible for water balance in human body?
(A) Heart
(B) Liver
(C) Kidney
(D) Lungs
Ans. (C)

3. Which of the following main excretory waste uric acid–
(A) Amoeba
(B) Butterfly
(C) Sparrow
(D) Camel
Ans. (C)

4. During dehydration which is deficient in body–
(A) Sugar
(B) Sodium chloride
(C) Sodium phosphate
(D) Potassium chloride
Ans.(B)

5. Medicine which increases the urine secretion–
(A) Adernalin
(B) Monouretie
(C) Diuretic
(D) Triureitc
Ans. (C)

6. The abnormal component of urine is–
(A) Uria
(B) Keratin
(C) Albumin
(D) Sodium
Ans. (C)

7. Which of the following to the abnormal component of Urine–
(A) Keratin
(B) Urea
(C) Uric acid
(D) Kitone body
Ans. (D)

8. Allantoes of foetus is help in–
(A) Excreation
(B) Respiration
(C) Protection
(D) Digestion
Ans.(A)

9. In following Organ, which excrete water, fat and different waste (catabolic)–
(A) Kidney
(B) Skin
(C) Spleen
(D) Salivary gland
Ans. (A)

10. In hemichordate excreation take place by the–
(A) Malphigion tubule
B) Pronephric Kidney
(C) Mesonepric Kidney
(D) Postxephroc Kidney
Ans. (A)

11. Which have valveless heart?
(A) Mammals
(B) Reptiles
(C) Fish
(D) Amphibians
Ans. (C)

12. The heat treatment applied to milk before distribution to stabilise and to remove disease causing bacteria is called as–
(A) Pasteurisation
(B) Fermentation
(C) Coagulation
(D) Homogenisation
Ans. (A)

13. Which part of human body is first highly affected by nuclear radiation?
(A) Eyes
(B) Lungs
(C) Skin
(D) Bone marrow
Ans. (C)

14. Birds usually have a single–
(A) Kidney
(B) Lung
(C) Testis
(D) Ovary
Ans. (D)

15. Fat present below the skin surface in our body acts as a barrier against–
(A) Loss of heat from the body
(B) Loss of essential body fluids
(C) Loss of salt from the body (gentry of harmful microorganisms
(D) From the environment
Ans. (A)

16. The yellow colour of urine is due to presence of–
(A) Bile
(B) Lymph
(C) Cholesterol
(D) Urochrome
Ans. (D)

17. Which organ is the alternate term for womb?
(A) Uterus
(B) Ureter
(C) Vagina
(D) Vulva
Ans. (A)

18. The abnormal constituent of urine is–
(A) Urea
(B) Creatinine
(C) Albumin
(D) Sodium
Ans. (C)

19. During Dehydration what is the substance that is usually lost by the body?
(A) Sugar
(B) Sodium chloride
(C) Calcium phosphate
(D) Potassium chloride
Ans. (B)

20. The excretory products of mammalian embryo are eliminated out by–
(A) Placenta
(B) Amniotic fluid
(C) Allantois
(D) Ureter
Ans. (A)

21. Which one of the following is an abnormal constituent of urine?
(A) Creatinine
(B) Urea
(C) Uric acid
(D) Ketone bodies
Ans. (D)

22. In mammals, an important role of excretion is played by_______
(A) Large intestine
(B) Kidneys
(C) Lungs
(D) Liver
Ans. (B)

23. Which one of the following substances is normally found in urine?
(A) Blood proteins
(B) Creatinine
(C) Red blood cells
(D) White blood cells
Ans. (B)

24. Which of the following is an excretory organ of cockroach?
(A) Malphigian Tubules
(B) Nephridia
(C) Coxal Gland
(D) Green Gland
Ans. (A)

25. Which of the following is a structural and functional unit of kidneys?
(A) Renette Cells
(B) Flame Cells
(C) Nephrites
(D) Nephrons
Ans. (D)

26. All of the following are excretory (waste) products of animals, except
(a) Uric Acid
(b) Ammonia
(c) Carbohydrates
(d) Urea
Ans. (C)

27. The nitrogenous waste of Human Beings is
(A) Ammonia
(B) Urea
(C) Ammonium Nitrate
(D) Uric Acid
Ans. (B)

28. Which is the organ that excretes water, fat and various catabolic wastes?
(A) Kidney
(B) Skin
(C) Spleen
(D) Salivary glands
Ans. (A)

29. In the process of dialysis, used on patients with affected kidneys, the phenomenon involved is
(A) Diffusion
(B) Absorption
(C) Osmosis
D) Electrophoresis
Ans. (C)

30. The highest concentration of urea is found in
(A) Hepatic portal vein
(B) Dorsal aorta
(C) Hepatic vein
(D) Renal vein
Ans. (C)

31. Which one of the following substances is normally found i urine?
(A) Blood proteins
(B) Creatinine
(C) Red blood cells
D) White blood cells
Ans. (B)

32. Where is urine stored in human body?
(A) Kidneys
(B) Urinary bladder
(C) Liver
D) Nephron
Ans. (B)

33. Uric acid is chief nitrogenous waste of which of the following?
(A) Human
(B) Frogs
(C) Fishes
D) Birds
Ans. (D)

34. Which of the following function is performed by the kidneys in the human body?
(A) Excretion
(B) Respiration
(C) Digestion
(D) Transportation
Ans. (A)

35. Nephron is related to which of the following system of human body?
(A) Circulatory system
(B) Excretory system
(C) Reproductive system
(D) Respiratory system
Ans. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

C. Circulatory system and blood-3

Next Story

E. Skeletal System-1

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)