E. Skeletal System-1

7 mins read

1. How many bones found in human skeletal or body?
(A) 212
(B) 206
(C) 202
(D) 200
Ans. (B)

2. In human body total bones are–
(A) 187
(B) 287
C) 206
(D) 306
Ans. (C)

3. How many bones are found in adult human?
(A) 210
(B) 260
(C) 206
(D) 300
Ans. (C)

4. In human body longest bone is–
(A) Human
(B) Spinal corad
(C) Femur
(D) Hip bone
Ans. (C)

5. In human skeletal Examination is generally done for–
(A) Brain Power
(B) Internal age
(C) Internal height
(D) Destensis
Ans. (B)

6. How many muscles are found in our body?
(A) 565
(B) 656
(C) 665
(D) 556
Ans. (B)

7. How many no of skeletal muscle found in our body?
(A) 206
B) 200
(C) 500
(D) 700
Ans. (D)

8. What is the hard animal layer of teeth.
(A) Calcium hydro-Oxide
(B) Calcium Hydroxyapatite
(C) Calcium Oxide
D) Calcium Phosphate
Ans. (B)

.
9. Which part of elephant convert in form of elephant teeth?
(A) Internal Teeth
(B) Posterior Teeth
(C) Secondary Teeth
(D) Jaw
Ans. (C)

10. The average weight of human brain about–
(A) 1.64 kg
(B) 1.36 kg
(C) 1.46 kg
(D) 1.63 kg
Ans. (B)

11. Which are contractile protein in any muscle–
(A) Actin and Myosin
(B) Actin and Tropomyosin
(C) Myosin and Troponin
(D) Troponin and Tropomyosin
Ans. (A)

12. In which following muscular organism do not have Exo-Skeleton–
(A) Amphibean
(B) Mammalia
(C) Aves
(D) Chondrichthyes
Ans. (A)

13. Which of the following have maximum no of ribs–
(A) Crocodile
B) Snake
(C) Ray fish
(D) Flying Mammals
Ans. (B)

14. Odontology is branch of sicence, it study relocated to–
(A) Bone
(B) Effect of time
(C) Teeth
D) Personality
Ans. (C)

15. Wisdom molar is–
(A) First molar
(B) Second molar
(C) Third molar
D) Forth molar
Ans.(C)

16. Osteocyte found in–
(A) Bone
(B) Bood
(C) Cartelage
(D) Lymph
Ans.(A)

17. The transverse colon is part of–
(A) Large intestine
(B) Ilium
(C) Small intestine
(D) Anus.
Ans.(A)

18. The Occipital is region which is found in–
(A) Ear
B) Lungs
(C) Macula
D) Skull
Ans. (D)

19. The Wings of birds are–
(A) Integumentary Outgrowth
(B) Modified Forelimbs
(C) Modified Hindlimbs
D) New Structure
Ans. (B)

20. Osteocytes are found in–
(A) Bone
B) Blood
(C) Cartilage
(D) Lymph
Ans. (A)

21. In human body, cartilage is found in–
(A) Tongu
(B) Nose
(C) Chin
(D) Nail
Ans. (B)

22. The types of vertebrate animals which creep and crawl are called–
(A) Mammalians
(B) Amphibians
(C) Molluscs
(D) Reptilians
Ans. (D)

23. Jaws are absent in–
(A) Birds
(B) Fishes
(C) Protochordates
(D) Reptiles
Ans. (C)

24. An invertebrate does not have–
(A) Notochord
B) Body Cavity
(C) Haemocoel
(D) Gills
Ans. (A)

25. The tusk of the elephant is an enormously enlarged–
(A) Upper Incisor
(B) Upper Canine
(C) Lower Canine
(D) Lower Incisor
Ans. (A)

26. Bones are pneumatic in–
(A) Fishes
B) Amphibians
(C) Reptiles
(D) Birds
Ans. (D)

27. In which of the following group, animals bear no teeth?
(A) Peacock, Ostrich, Tortoise
(B) Owl, Loris, Crow
(C) Alligator, Turtle, Tortoise
(D) Turtle, Kiwi, Cow
Ans. (A)

28. Which one of the following creature has maximum number of ribs?
(A) Crocodile
(B) Snake
(C) Ray Fish
(D) Flying Mammal
Ans. (B)

29. Syrinx is the voice box in–
(A) Amphibians
B) Reptiles
(C) Birds
(D) Mammals
Ans.(C)

30. Which of the following vertebrates lack exoskeleton?
(A) Amphibia
(B) Mammalia
(C) Aves
(D) Chondrichthyes
Ans. (D)

31. Which of the following has no skeleton at all?
(A) Star Fish
(B) Sponge
(C) Jelly Fish
(D) Silver Fish
Ans. (D)

32. Flat footed camels can walk easily in sandy deserts because–
(A) Pressure on the sand is decreased by increasing the area of the surface in contact
(B) Pressure on the sand is increased by increasing the area of the surface in contact
(C) Pressure on the sand is decreased by decreasing the area of the surface in contact
(D) Pressure on the sand is increased by decreasing the area of the surface in contact
Ans. (A)

33. Taenia solium (tapeworm) lives as a parasite in–
(A) Pig
(B) Abdomen of man/woman
(C) Intestine of man/woman
(D) Liver of man/woman
Ans. (C)

34. Which of the following structure present in mammalian skin directly helps in keeping the body warm?
(A) Pigmented Cells
(B) Sweat Glands
(C) Lymph Vessels
(D) Blood Capillaries
Ans. (B)

35. How many feet has a crab got?
(A) 12
(B) 10
(C) 8
(D) 6
Ans. (C)

36. Wisdom teeth is the–
(A) 1st molar teeth
(B) 2nd molar teeth
(C) 3rd molar teeth
(D) 4th molar teeth
Ans. (C)

37. Which of the following is used for wrapping of fractured bones?
(A) White cement
(B) White lead
(C) Zinc oxide
(D) Plaster of Paris
Ans. (D)

38. The number of teeth which are replaced in man are–
(A) 12
(B) 20
C) 32
(D) 16
Ans. (B)

39. The total number of bones in the human body is–
(A) 206
(B) 260
(C) 306
(D) 360
Ans. (A)

40. The longest bone in the human body is–
(A) Ulna
(B) Humerus
(C) Femur
(D) Tibia
Ans. (C)

41. Which are not included in the milk-teeth in a child of 3-4 years?
(A) Incisors
(B) Canines
(C) Molars
(D) Premolars
Ans. (C)

42. What does enamel cover?
(A) Crown of the tooth
(B) Dentin on all sides
(C) Cementum
(D) Cementum and partly dentin
Ans. (A)

43. The total number of vertebrae in a human being is–
(A) 26
(B) 30
(C) 29
(D) 33
Ans. (D)

44. In a human body, the longest bone is in the–
(A) Vertebral column
(B) Thigh
(C) Rib cage
D) Arm
Ans. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

D. Excretory System

Next Story

E. Skeletal System-2

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)