E. Skeletal System-2

7 mins read

45. Which of these joints is a hinge joint?
(A) Hip
(B) Elbow
(C) Shoulder
(D) Wrist
Ans. (B)

46. Wh ich of the fol low ing is the hardest substance in the human body?
(A) Bone
(B) Enamel
(C) Dentine
(D) Nail
Ans.(B)

47. The strongest bone of the body is present in the–
(A) Thigh B) Jaw
(C) Arm (D) Neck
Ans. (A)

48. An adult human normally has–
(A) 6 molar Teeth
(B) 8 molar Teeth
(C) 10 molar Teeth
D) 12 molar Teeth
Ans. (D)

49. The total number of ear bones is–
(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 8
Ans. (C)

50. The connective tissue that connects a muscle to a bone is
(A) Cartilage
(B) Ligament
(C) Tendon
D) Interstitial fluid
Ans. (C)

51. The hardest part of the body is ______.
(A) Bones
(B) Tooth Enamel
(C) Skull
D) Spinal Cord
Ans. (B)

52. How many types of teeth are there in humans?
(A) 4
(B) 5
(C) 2
(D) 3
Ans. (A)

53. Our bones and teeth are generally made of__
(A) Tricalcium phosphate
(B) Fluoropetite
(C) Chloropetite
(D) Hydrolith
Ans. (A)

54. Sweat glands in mammals are primarily concerned with
(A) Removal of excess salts
(B) Excretion of nitrogenous wastes
(C) Thermoregulation
(D) Sex-attraction
Ans. (C)

55. The limb bones of children become bent if there is deficiency of vitamin
(A) A
(B) B1
(C) D
D) E
Ans. (C)

56. Bones are pneumatic in
(A) Fishes
(B) Amphibians
(C) Reptiles
(D) Birds
Ans. (D)

57. “Sodium Pump” operates in
(A) Muscle contraction
(B) Heart beat
(C) Nerve impulse
D) None of the baove
Ans. (C)

58. What does enamel cover?
(A) Crown of the tooth
(B)Dentin on all sides
(C) Cementum
(D) Cementum and partly dentin
Ans. (A)

59. The contractile proteins in a muscle are
(A) Actin and Myosin
(B) Actin and Tropomyosin
(C) Myosin and Troponin
(D) Troponin and Tropomyosin
Ans. (A)

60. Osteocytes are found in
(A) Bone
(B) Blood
(C) Cartilage
(D) Lymph
Ans. (A)

61. Fat present below the skin surface in our body acts as a barrier against
(A) Loss of heat from the body
(B) Loss of essential body fluids
(C) Loss of salt from the body
(D) Entry of harmful micro-organisms from the environmental
Ans. (A)

62. Of which tissue nails, hoofs and and horns are made of?
(A) Cuticle
(B) Chitin
(C) Keratin
(D) Tunicin
Ans. (C)

63. Jaws are absent in :
(A) Birds
(B) Fishes
(C) Protochoradates
(D) Reptiles
Ans. (D)

64. Grey hair is caused due to
(A) Aging of epidermal cells
(B) Death of dermal cells
(C) Loss of sebum in epidermal cells
(D)Loss of melanin in epidermal cells

65. Wings of a bird and an insect are
(A) Homologous organs
(B) Analogous organs
(C) Vestigial organs
(D) Rudimentary organs
Ans. (B)

66. The skin biting mosquito has legs as locomotory organ which are
(A) Four pairs
(B) Three paris
(C) Two pairs
D) One pair
Ans. (B)

67. Teeth and Bones acquire strength and rigidity from
(A) Calcium
(B) Flourine
(C) Chlorine
(D) Sodium
Ans. (A)

68. The type of tail found in Shark is
(A) Protocercal
(B) Homocercal
(C) Heterocercal
(D) Diphycercal
Ans. (C)

69. Bone osification test is conducted to as certain human
(A) Brain efficiency
(B) Tentative age
(C) Tentative height
(D) Drug addiction
Ans. (B)

70. Water flows off the wings of birds and insects due to the presence of
(A) Waxes
(B) Sugars
(C) Proteins
(D) Minerals
Ans. (A)

71. Which one of the following chemicals is associated with muscle fatigue?
(A) Uric acid
(B) Acetic acid
(C) Pyruvic acid
(D) Lactic acid
Ans. (D)

72. Approximate number of skeletal muscles is :
(A) 500
(B) 700
(C) 200
(D) 206
Ans. (B)

73. To reduce tooth decay most toothpastes contain a
(A) Bromide
(B) Fluoride
(C) Iodide
(D) Chloride
Ans. (B)

74. The parts of human body affected by Pyria are:
(A) Eyes
(B) Small intestine
(C) Teeth and gums
(D) Large intestine
Ans. (C)

75. The name of the longest muscle in human body is
(A) Sartorius muscle
(B) Massete muscle
(C) Stapedius muscle
(D) Gluteus Maximis muscle
Ans. (A)

76. What causes the mottling of the dental enamel?
(A)High levels of chlorine in water
(B) High levels of nitrate in the water
(C) High levels of fluorides in the water
(D) High levels of calcium in the water
Ans. (C)

77. Which of the following is an example of Ball and Socket joint in humans?
(A) Wrist Joint
(B) Hip Joint
(C) Finger Joint
(D) Neck Joint
Ans. (B)

78. Which of the following is the longest bone in human body?
(A) Forearm bone
(B) Chest bone
(C) Femur bone
(D) Shoulder bone
Ans. (C)

79. Where is Stapes bone found in human body?
(A) Fingers
(B) Nose
(C) Ears
(D) Thumb
Ans. (C)

80. Two Bones are connected to each other by connective tissue called as _____.
(A) Tendon
(B) Ligament
(C) Neuron
(D) Adipose
Ans. (B)

81. Muscles are connected to bones by connective tissue called as _____.
(A) Tendon
(B) Ligament
(C) Neuron
(D) Adipose
Ans. (A)

82. Which of the following is not a connective tissue?
(A) Adipose Tissue
(B) Compact Bone
(C) Cardiac Muscle
(D) Areolar Tissue
Ans. (C)

83. Which is the longest bone in human body?
(A) Febula (B) Tibia
(C) Stapes (D) Femur
Ans. (D)

84. How many pairs of ribs are there in human body?
(A) 13
(B) 11
(C)12
(D) 14
Ans. (C)

85. In how many parts is the human brain divided?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
Ans. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

E. Skeletal System-1

Next Story

F. Endocrine System-1

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)