Ecology, Evolution Agriculture Biodivesity-1

8 mins read

1. Nutrients are recycled in the atmosphere with the help of certain microorganisms referred to as–
(A) Producers
(B) Consumers
(C) Decomposers
D) None of these
Ans. (C)

2. The green manure is obtained from–
(A) Fresh animal excreta
(B) Decomposing green legume plants
(C) Domestic vegetables waste
(D) Oil seed husk cakes
Ans. (B)

3. The method which is not used as a biological control–
(A) Use of predators of a pest
(B) Pheromone traps
(C) Use of pesticides
(D) Use of neem extracts
Ans. (C)

4. Mushroom cultivation is not useful in–
(A) Biogas Production
(B) Biological control of crop diseases
(C) Recycling of agricultural wastes
(D) Preventing Cancer
Ans. (B)

5. A large number of identical plants can be obtained in a short span of time through–
(A) Large number of seeds of a single plant
(B) Stem cuttings
(C) Tissue culture technique
(D) Hydroponics method
Ans. (C)

6. Bt seed is associated with–
(A) Rice
(B) Wheat
(C) Cotton
(D) Oil seeds
Ans. (C)

7. The study of field crops is called–
(A) Pomology
(B) Agronomy
(C) Olericulture
(D) Floriculture
Ans. (B)

8. Select the biofertilizer in the following–
(A) Compost
(B) Ammonium Sulphate
(C) Cattle Dung
(D)Algae and Blue-Green Algae
Ans. (D)

9. Which of the following is a correct description of ‘Tissue Culture’?
(A) Conservation of forests and plantation
(B) Growth and propagation of horticultural crops
(C) Science of cultivating animal tissue in artificial medium
(D) Protection of wild animals
Ans. (B)

10. Natural organic fertilizers are found to be better than chemical fertilizers because–
(A) Chemical fertilizers are less productive
(B) Organic fertilizers are more productive
(C) Organic fertilizers sustain soil productivity
(D) Chemical fertilizers are toxic
Ans. (C)

11. The medicinal plant used in preparations for skin care is–
(A) Cinchona
(B) Amla
(C) Aloevera
(D) Rauwolfia
Ans. (C)

12. Growing more than one crop on a piece of land during the year is known as–
(A) Uni Cropping
(B) Multiple Cropping
(C) Double Cropping
(D) Triple Cropping
Ans. (B)

13. The production of alcohol from organic compounds by micro organisms is known as–
(A) Combustion
(B) Fermentation
(C) Anaerobic Respiration
(D)Aerobic Respiration
Ans. (B)

14. Bio-diesel mostly produced by–
(A) Myrtaceae
(B) Malvaceae
(C) Liliaceae
(D) Euphorbiaceae
Ans. (D)

15. The enzyme that coagulates milk into curd is–
(A) Rennin
(B) Pepsin
(C) Resin
(D) Citrate
Ans. (A)

16. From the bark of which plant is Quinone extracted?
(A) Eucalyptus
B) Cinchona
(C) Neem
(D) Cedar
Ans. (B)

17. Chewing gum is made from–
(A) Resin
(B) Tannin
(C) Latex
(D) Gum
Ans. (C)

18. Which one of the following animal is called farmer’s friend?
(A) Ant
(B) Earthworm
(C) Bee
(D) Butterfly
Ans. (B)

19. The enzyme in whose presence glucose and fructose are converted into alcohol is–
(A) Diastase
(B) Maltase
(C) Invertase
(D) Zymase
Ans. (D)

20. Butter is–
(A) Fat dispersed in milk
(B) Water dispersed in fat
(C) Water dispersed in oil
(D) Fat dispersed in water
Ans. (B)

21. Fermentation is a process of decomposition of an organic compound by–
(A) Catalysts
(B) Enzymes
(C) Carbanions
(D) Free radicals
Ans. (B)

22. Bone is used as a fertiliser because it contains the plant nutrient–
(A) Nitrogen
(B) Phosphorus
(C) Sodium
(D) Calcium
Ans. (B)

23. Bakeries use yeast in bread making because it–
(A) Makes the bread hard
(B) Makes the bread soft and spongy
(C) Enhances the food values
(D) Keeps the bread fresh
Ans. (B)

24. Which of the following is Biodegradable?
(A) Leather Belts
(B) Silver Foil
(C) Iron Nails
(D) Plastic Mugs
Ans. (A)

25. The coating of solid waste with impervious material is known as–
(A) Chemical Fixation
(B) Landfill
(C) Capping
(D) Encapsulation
Ans. (D)

26. The rapidly growing mass of phytoplankton covering the surface water of a lake or pond is known as–
(A) Water Pollution
(B) Water Hyacinth
(C) Eutrophication
(D) Water Bloom
Ans. (C)

27. The main pollutant responsible for Bhopal Gas Tragedy is–
(A) Methyl Isocyanate
B) Bromine
(C) Chlorofluorocarbon
(D) Chlorine
Ans. (A)

28. The natural environment refers to–
(A) The living organisms and non-living objects or factors in an area undistrubed by human activity
(B) The atmosphere in a forest
(C) The plants and animals in a forest
(D) The atmosphere of an area-a forest, lake or an oceans
Ans. (A)

29. Asiatic lion is now–
(A) Critically Endangered
(B) Endangered
(C) Extinct in Wild
(D) Vulnerable
Ans. (B)

30. In which ecosystem, grassland is included?
(A) Marine
(B) Freshwater
(C) Terrestrial
(D) Artificial
Ans. (C)

31. Which of the following agricultural practices have been primarily responsible for pollution
of our water resources?
1. Use of live-stock manure
2. Use of chemical fertilizers
3. Excessive use of chemical pesticides
4. Deforestation Select the correct answer using the codes given below
(A) 2 and 3
(B) 1, 3 and 4
(C) 1 and 2
(D) 1, 2 and 4
Ans. (A)

32. Which one of the following is an indicator of air pollution?
(A) Cycas
(B) Algae
(C) Bryophytes
(D) Lichens
Ans. (D)

33. Which of the following item is not included in Environmental Auditing?
(A) Pollution monitoring schemes
(B) Scrutiny by the government agencies
(C) Safety provisions for industrial workers
(D) Storage of toxic chemicals
Ans. (B)

34. Which of the following does not cause pollution?
(A) Burning of petrol
(B) Use of solar energy
(C) Burning of rubber
(D) All of the above
Ans. (B)

35. Environmental pollution can be controlled by–
(A) Checking atomic blasts
(B) Manufacturing electric vehicles
(C) Sewage treatment
(D) All of the above
Ans. (D)

36. Carbon Monoxide poisoning can be cured by–
(A) Exposing the affected person to fresh oxygen
(B) Eating butter
(C) Drinking lemon-water
(D) Consuming multi-vitamin tablet
Ans. (A)

37. The total number of biosphere reserves present in India are–
(A) 11
(B) 18
(C) 15
(D) 12
Ans. (B)

38. Which of the following weed has been found useful to check water pollution caused by industrial effluents?
(A) Parthenium
(B) Elephant grass
(C) Water hyacinth
(D) Both ‘a’ and ‘b’
Ans. (C)

39. Biodegradable wastes can usually be converted into useful substances with the help of
(A) Nuclear Proteins
(B) Radio-Active Substances
(C) Viruses
(D) Bacteria
Ans. (D)

40. During winter season dormancy period of animals is called–
(A) Aestivation
(B) Hibernation
(C) Regeneration
(D) Mutation
Ans. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Plant Physiology and Pollination-4

Next Story

Ecology, Evolution Agriculture Biodivesity-2

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)