Ecology, Evolution Agriculture Biodivesity-2

8 mins read

41. Greater population can be supported on the Earth only if we eat more–
(A) Mutton
(B) Eggs
(C) Plant Products
(D) Beef
Ans. (C)

42. ‘Stone cancer’ occurs due to–
(A) Acid rain
(B) Global warming
(C) Radioactivity
(D) Bacterial action
Ans. (A)

43. Which of the following is Biodegradable?
(A) Paper
(B) DDT
(C) Aluminium
(D) Plastic
Ans. (A)

44. Cadmium pollution is associated with–
(A) Minamata Disease
(B) Black Foot Disease
(C) Dyslexia
(D) Itai-Itai
Ans. (D)

45. In a food chain, the solar energy utilised by plants is only–
(A) 10%
(B) 1%
(C) 0.1%
(D) 0.01%
Ans. (B)

46. IUCN categorised major threatened species under–
(A) 7 classes
(B) 5 classes
(C) 6 classes
(D) 4 classes
Ans. (D)

47. The optimum dissolved oxygen level (in mg/L) required for survival of aquatic organism is–
(A) 4-6
(B) 2-4
(C) 8-10
(D) 12-16
Ans. (A)

48. Which of the following represents a food chain involving a producer, a vegetarian and a nonvegetarian?
(A) Grass—Insect—Elephant
(B) Plant-Rabbit-Tiger
(C) Fish—Insect—Whale
(D) Tiger-Rabbits-Owl
Ans. (B)

49. According to Darwin’s theory of evolution, Long Necks in Giraffes–
(A) Arose because of constant attempt to reach leaves on tall trees, generation after generation
(B) Do not give them any special advantage and is just an accident
(C) Give them advantage in finding food, because
of which those with long necks survive
(D) Is a result of the special weather prevalent in African Savannah.
Ans. (C)
.
50. Which of the following branches deals with the interactions of same species of living environment?
(A) Autecology
(B) Synecology
(C) Ecology
(D) Palaeontology
Ans. (C)

51. Which of the following snakes killed for its beautiful skin has been declared an endangered species?
(A) Python
(B) King Cobra
(C) Russell’s Viper
(D) Krait
Ans. (C)

52. The carbon dioxide content in the air that we exhale is about–
(A) 4%
(B) 8%
(C) 12%
(D) 16%
Ans. (A)

53. Dinosaurs were–
(A) Mammals that became extinct
(B) Large herbivorous creatures which gave rise
to hippopotamus species
(C) Egg-laying mammals
(D) Reptiles that became extinct
Ans. (D)

54. The study of extinct animals is called–
(A) Herpetology
(B) Ornithology
(C) Geology
D) Palaeontology
Ans. (D)

55. Which of the following organisms is most likely to produce Green House gases such as nitrous oxide and methane?
(A) Fungi
(B) Earthworm
(C) Bacteria
(D) Green plants
Ans. (C)

56. Chocolates can be bad for healths because of a high content of–
(A) Cobalt
(B) Nickel
(C) Zinc
D) Lead
Ans. (D)

57. Human kidney disorder is caused by the pollution of–
(A) Cadmium
B) Iron
(C) Cobalt
(D) Carbon
Ans. (A)

58. Which of the following is a biodegradable waste?
(A) Wool
(B) Polythene bags
(C) Plastics
(D) Nylon
Ans. (A)

59. Which one of the following is the most sensitive indicator of the health of a community?
(A) Birth rate
(B) Infant mortality rate
(C) Death rate
(D) Maternal mortality rate
Ans. (B)

60. The animal which has become extinct recently in India happens to be–
(A) Golden cat
(B) Cheetah
(C) Wooly wolf
(D) Rhinoceros
Ans. (B)

61. Why does fish die in summer season as compare to winter season? It is because of–
(A) Shortage of food
(B) Concentration of toxins
(C) Depletion of oxygen
(D) Spread of diseases
Ans. (C)

62. The pollen grains of flowers pollinated by insects are :
(A) Smooth and dry
(B) Rough and sticky
(C) Rough and dry
(D) Large and showy
Ans. (B)

63. The Theory of Evolution’ was put forward by
(A) Louis Pasteur
(B) Aristotle
(C) Gregor Mendel
(D) Charles Darwin
Ans. (D)

64. The tallest and thickest type of grass is
(A) Alfalfa
(B) Fodder
(C) Bamboo
(D) Lichens
Ans. (C)

65. An insect – catching plant is :
(A) Australian Acacia
B) Smilax
(C) Nepenthes
(D) Nerium
Ans. (C)

66. The best method of disposal of garbage is
(A) Vermiculture
(B) Incineration
(C) Land filling
(D) Burning
Ans. (C)

67. The presence of air cavities is an adaptation of
(A) Desert plants
(B) Trees
(C) Water plants
(D) Mesophytes
Ans. (C)

68. Presticides are used to destroy
(A) Micro- organisms
(B) Poisonous substances in soil
(C) Poisonous plants
(D) Insects
Ans. (D)

69. Identify the correct stateme-nt with respect to Biogas.
(A) Mixture of gases from volcanoes
(B) Gas produced from certain crude oil wells
(C) Gas produced by incomplete combustion ofbiomass
(D) Gas produced by fermen-tation of biomass
Ans. (D)

70. Which of the following groups of organisms reproduce faster?
(A) Algae
(B) Fungi
(C) Bacteria
(D) Protozoa
Ans. (C)

71. The largest flightless bird which can run at a great speed is
(A) Penguin
(B) Kiwi
(C) Ostrich
(D) Emu
Ans. (C)

72. Blue green algae are included in the group
(A) Eubacteria
(B) Cyanobacteria
(C) Protozoa
(D) Fungi
Ans. (B)

73. ‘Comose’ seeds are seeds with
(A) Long hairs
(B) Wings
(C) Bristles
(D) Hooks
Ans. (A)

74. Plants which flower only once in their life time are known are
(A) Polycarpic
(B) Monocarpic
(C) Monogamous
(D) Monogeneric
Ans. (B)

75. Absence of fish along a river indicates
(A) Zone of degradation
(B) Zone of active decomposition
(C) All zones of pollution
(D) Zone of recovery
Ans. (A)

76. Nutrients are recycled in the atmosphere with the help of certain micro-organsims referred to as
(A) Producers
(B) Consumers
(C) Decomposers
(D) None of these
Ans. (C)

77. Which one of the following plant is used to treat blood pressure?
(A) Sarpagandha
(B) Neem
(C) Babool
(D) Tulsi
Ans. (A)

78. Insectivorous plants grow in soil deficient in
(A) Calcium
(B) Nitrogen
(C) Magnesium
(D) Water
Ans. (B)

79. ‘Green House effect’ means
(A) Cultivation of crops it green house to conserve heat
(B) Trapping of solar energy due to carbon dixodie gases
(C) Trapping of solar energy by earth upper surfaces
(D) Increases of heat due to atomospheric pollution
Ans. (C)

80. ‘Kyoto Protocol’ an agreement singed by various countries, is associated with
(A) Clean Environment and climate change
(B) Building common food stock to save human beings from any natural disaster
(C) International Trade
(D) Deep Sea oil and Mineral Expoloration

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Ecology, Evolution Agriculture Biodivesity-1

Next Story

Ecology, Evolution Agriculture Biodivesity-3

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)