Ecology, Evolution Agriculture Biodivesity-3

9 mins read

81. The International year of Biodiversity was
(A) 1996
(B) 1999
(C) 2006
(D) 2010
Ans. (D)

82. The Primary producer in an ecosystem are:
(A) Women
(B) Men
(C) Plants
(D) Bacteria
Ans. (C)

83. The polluatns which move downward with percolating ground water are called
(A) Leachates
(B) Pollutates
(C) Earthites
(D) Percolates
Ans. (A)

84. The Particulate Matter (PM-10) exhaled from the polluted atmosphere is often filtered out during the process of
(A) Coughing
(B) Sneezing
(C) A and B
(D) Urination
Ans. (B)

85. Acceptable ‘Noise Pollution level’ in India range between
(A) 16 – 35 dec
(B) 40 – 45 dec
(C) 70 – 100 dec
(D) 10 – 15 dec
Ans. (B)

86. Which of the following is an endemic species?
(A) Horn bill
(B) Indian Rhino
(C) Pink head duck
D) Nicobar pigeon
Ans. (A)

87. Transboundary pollution (or) Acid rain is an casued by:
(A) Carbon monoxide
(B) Carbon dioxde
(C) Hydrocarbon
(D) Nitrogen oxide and sulphur dioxide
Ans.(D)

88. Human conference-1972 was held at
(A) Stockholm
(B) Paris
(C) Geneva
(D) Australia
Ans. (A)

89. Which of the following is an endangered species?
(A) Black buck
(B) Blue sheep
(C) Gangetic dolphin
(D) Mithun
Ans. (B)

90. Which of the following three R’s are regarded as environment friendly?
(A) Reduce, Rebuild, Restrict
(B) Random, Reduce, Recall
(C) Read, Register, Recall
(D)Reduce, Reuse, Recycle
Ans. (D)

91. Plant genetic material in ‘Gene-Bank’ is preserved at – –196°C in liquid nitrogen as
(A) Seedling and meristerm
(B) Mature and meristem
(C) Pre-mature seed high moisture
(D)Ripe fruit
Ans. (B)

92. Which one of the following terms describes not only the physical space occupied by an organsim, but also its functional role in the community of organsims?
(A) Eco-niche
(B) Ecosystem
(C) Ecozone
(D)Habitat
Ans. (B)

93. Major pesticidal properties are present in
(A) Jatropha
(B) Castor
(C) Pongamia
(D)Jamun
Ans. (A)

94. Green Blocks are referred to
(A) Green cover
(B) Green Ministry
(C) Bio-bricks
(D)Pro-biotic curd
Ans. (C)

95. What is farming along with animal husbandary called?
(A) Mixed farming
(B) Mixed agriculture
(C) Dairy farming
(D)Truck farming
Ans. (A)

96. Vermicomposting is done by
(A) Fungus
(B) Bacteria
(C) Worms
(D)Animals
Ans. (C)

97. Leaving agricultural land uncultivated for some years known as
(A) Intensive farming
B) Fallowing
(C) Shifting cultivation
(D)Subsistence farming
Ans. (B)

98. What is ‘Biodiversity’?
(A) Many types of flora & fauna in one forest
(B) Many types of flora and fauna in many forests
(C) Many population of one sepcies in one forest
(D)All the above are true
Ans. (A)

99. To conserve coral reefs, the Government of India declared one of the government as Marine Park:
(A) Gulf of Kutch
(B) Lakshadweep Islands
(C) Gulf of Mannar
(D)Andaman Islands
Ans. (A)

100. Green manure is obtained from
(A) Domestic vegetable waste
(B) Oil seed husk cakes
(C) Fresh animal excreta
(D)Decomposing green legume plants
Ans. (D)

101. Cultivable land is defined as
(A) Land actually under crops
(B) Cultivable waste land + fallow land
(C) Old fallow lands + current fallow lands
(D)Total fallow lands + net sown area
Ans. (D)

102. Which of the following listed is not a feature of organic farming?
(A) The non-use of chemical fertilizers and pesticides
(B) Soil is nurtured for furter used by maintaning micro-or-ganisms
(C) Use of synthetic fertilizers
(D) Very less energy consumption
Ans. (C)

103. The resources which are obtained from bio sphere and have life are:
(A) Potential resources
(B) Biotic resoures
(C) Abiotic resources
(D)Renewable resources
Ans. (B)

104. Which of the following fuels causes minimum environmental pollution?
(A) Kerosene
(B) Diesel
(C) Coal
(D)Hydrogen
Ans. (D)

105. Hind limbs thumping on ground by a rabbit is a behaviour related to
(A) Courtship
(B) Preparation for a duet
(C) Warming signal to members
(D)Surrender to a stronger oponent
Ans. (C)

106. In the grass lands, trees do not replace th gasses as a part of an ecological succession
because of
(A) Limited sun light and paucity of nutrients
(B) None of the options
(C) Insect and fungi
(D)Water limits and fire
Ans. (A)

107. B-Diversity is also known as:
(A) Within habitat diversity
(B) Ecosystem diversity
(C) Global diversity
(D)Between habitat diversity
Ans. (B)

108. Competition for food, light and space is most severe in:
(A) Distantly related species growing in different habitats
(B) Closely related species growing in the same area of niche
(C) Closely related species growing in different habitats
(D)Distantly related species growing in the same habitats
Ans. (B)

109. Rotation of crops is essential
(A) For increasing the quantity of minerals
(B) For decreasing the quantity of proteins
(C) For getting different kinds of crops
(D)For increasing fertility of the soil
Ans. (D)

110. Additional excessive amount of heat to a lake is referred to as:
(A) Refrigeration effect
(B) Green House effect
(C) Thermal pollution
(D)Heat Bloom
Ans. (C)

111. Point out the incorrect pair:
(A) Green Revolution – Agriculture Development
(B) White Revolution – Dairy Development
(C) Blue Revolution – Development of Fisheries
(D)Operation Flood – Irrigation Development
Ans. (D)

112. In B.C.G Vaccine the word ‘C’ stand for:
(A) Calmette
(B) Cough
(C) Chlorine
(D)Cadmium
Ans. (A)

113. Life originated by chemosynthesis was proved in the laboratory by:
(A) Sanger
(B) Pasteur
(C) Miller
(D)Aristotle
Ans. (C)

114. In India, Dugong (sea cow) is found in the bioreserve site of:
(A) Gulf of Mannar
(B) Nokrek
(C) Manas
(D)Sundarban
Ans. (A)

115. Natural system of classification was propsed by _____ botanists.
(A) Indian
(B) German
(C) Swedish
(D)British
Ans. (D)

116. BOD stand for:
(A) Biological oxdiation demand
(B) Biological oxygen demand
(C) Biochemical oxygen demand
(D)Biotic oxidation demand
Ans. (C)

117. What do you understand by the term “Dark Fermentation”?
(A) It is a method to dispose nuclear wastes
(B) It is a method to produce methane from organic wastes
(C) It is a method to reduce COD in the atmosphere
(D)It is a method to produce Hydrogen as a fuel from waste water
Ans. (D)

118. Blue Revolution is related to:
(A) Space research
(B) Poultry
(C) Drinking water
(D)Fisheries
Ans. (D)

119. The most suitable soil for the production of cotton is:
(A) Black soil
(B) Alluvial soil
(C) Loamy soil
(D)Well drained soil
Ans. (A)

120. The five key indicators of global climate change of our planet are:
(A) Antartic Sea ice, Oxygen, Rainfall, Drought and Sea level
(B) Sea-level, Rising temperature, Rainfall, Nitrogen and Arctic Sea ice
(C) Arctic Sea ice, Carbon dioxide, Global Temperature, Sea level and Land ice.
(D)None of these
Ans. (C)

121. Maximum oxygen is available from:
(A) Deserts
(B) Green forets
(C) Grass lands
(D)Phytoplanktons
Ans. (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Ecology, Evolution Agriculture Biodivesity-2

Next Story

Ecology, Evolution Agriculture Biodivesity-4

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)