Ecology, Evolution Agriculture Biodivesity-4

7 mins read

123. What is the famous ‘Chipko’ movement associated with?
(A) Saving the tigers
(B) Saving the wetland
(C) None of these
(D)Trees
Ans. (D)

124. The tree popularly known as ‘Green Gold’, but which is an ecological disaster, is
(A) Banyan
(B) Peepal
(C) Eucalyptus
(D)None of these
Ans. (C)

125. In water treatment plant, use of chloramines ensures ______.
(A) Taste and odour control
(B) Weed control in reservoirs
(C) Disinfection
(D)Removal of permanent hardness
Ans. (C)

126. Which one of the following is/are correct definition of Habitat?
(A) A complex of several types of communities
(B) Natural environment of a living organsim
(C) The place where one would go find the particular living organsim.
(D)Natural environment of a living organism and the place where one would go find the particular living organsim.
Ans. (D)

127. Which of the following range of Air Pollutant Index is considered as hazardous?
(A) 301-500
(B) 201-300
(C) 101-200
(D)401-500
Ans. (A)

128. The most serious air pollutant causing health hazard is
(A) Sulphur dioxide
(B) Carbon monoxide
(C) Ozone
(D)Nitrogen oxide
Ans. (A)

129. Why is Carbon Monoxide a pollutant?
(A) Reacts with haemoglobin
(B) Makes nervous system inactive
(C) It reacts with Oxygen
(D)It inhibits glycolysis
Ans. (A)

130. The second Green Revolution aims at increasing agricultral output to promote
(A) Availability of easy credit to big farmers
(B) Co-operative farming
(C) Inclusive growth
(D)Development of rural sector
Ans. (C)

131. Rio Summit is assocaited with
(A) Convention on Biological Diversity
(B) Green house gases
(C) Ozone depletion
(D)Wet lands
Ans.(A)

132. The waste management technique that involves the use of micro-organism to remove or neutralize pollutants from contaminated site is called
(A) Bio sensor
(B) Bio magnification
(C) Bio remediation
(D)Bio concentration
Ans. (C)

133. The most productive ecosystem in the biosphere is
(A) Desert
(B) Open Ocean
(C) Estuary
(D)Tundra
Ans. (C)

134. One of the best solutions to get rid of nonbiodegradable waste is
(A) Burning
(B) Dumping
(C) Burying
(D)Recycling
Ans. (D)

135. Which of the following is the treatment of water pollution?
(A) Bag house filter
(B) Window composting
(C) Venturi
(D)Reverse Osmosis
Ans. (D)

136. The first protocol to ban the emissions of choloroflurocarbons in the atmosphere was made in
(A) Montreal
(B) Osaka
(C) Geneva
D) Florida
Ans. (A)

137. In a rainforest, the vegetation that grows under the shade of a canopy is known as
(A) Crown
(B) Cancopy
(C) Understorey
(D) Forest floor
Ans. (C)

138. Biofortification is a
(A) Method of breeding crops to increase their nutritional value
(B) Strategy to combat unwanted nutrients in plants
(C) Method of developing resistance to insect pests
(D) Method of plant breeding for disease resistance
Ans. (A)

139.Which of the following green house gases has the greatest heat trapping ability?
(A) Chlorofluoro carbon
(B) Methane
(C) Carbon dioxide
(D) Nitrous oxide
Ans. (C)

140. Ozone protects biosphere from
(A) X-rays
(B) Gamma rays
(C) UV rays
(D) Infrared rays
Ans. (C)

141. Which of the following is least likely to be an effect of global warming?
(A) Increased frequency of hurricanes
(B) Loss of fertile delta region as for agriculture
(C) Decreased rate of photosynthesis in vegetation
(D) Shrinking of the polar ice regions
Ans. (C)

142. Growing agricultural crops between rows of planted trees is known as
(A) Social forestry
(B) Jhum
(C) Taungya system
(D) Agro forestry
Ans. (C)

143. Biodegradable wastes can usually be converted into useful substances with the help of:
(A) Bacteria
(B) Nuclear proteins
(C) Radioactive substances
(D) Viruses
Ans. (A)

144. The impact of Green Revolution was left most in the case of
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Pulses
(D) Oil seed
Ans. (A)

145. The largest source of pollution in the world is
(A) Herbicides and insecticides
(B) Automobile exhausts
(C) Sewage and garbage
(D) Industrial effluents
Ans. (C)

146. Acid rain is caused due to pollution of atmosphere by-
(A) Oxides of nitrogen and sulphur
(B) Oxides of nitrogen and phosphorous
(C) Oxides of carbon and nitrogen
(D) Oxides of nitrogen and methane
Ans. (A)

147. Global warming is expected to result in-
(A) Increase in sea level
(B) Change in crop pattern
(C) Change in coastal line
(D) All of these
Ans. (D)

148. Why Carbon Monoxide is a pollutant?
(A) Reacts with haemoglobin
(B) Makes nervous system inactive
(C) It reacts with Oxygen
(D) It inhibits glycolysis
Ans. (A)

149. Which one of the following weeds is effective in controlling water pollution caused by
industrial effluents?
(A) Parthenium
(B) Elephant grass
(C) Water hyacinth
(D) Mogar grass
Ans. (C)

150. Sullage water is _______
(A) Waste water released from kitchen
(B) Waste water released from toilets
(C) Waste water released from factories
(D) waste water released from hospitals
Ans. (A)

151. Chernobyl disaster is the result of pollution by_______.
(A) Oil spill
(B) Acid rain
(C) Carbon dioxide
(D) Radioactive waste
Ans. (D)

152. The most productive ecosystem in the biosphere is
(A) Desert
(B) Open Ocean
(C) Estuary
(D) Tundra
Ans. (C)

153. The tree species most commonly used in social forestry is
(A) Peepal
(B) Gulmohar
(C) Eucalyptus
(D) Mango
Ans. (C)

154. One of the best solutions to get rid of non biodegradable waste is
(A) Burning
(B) Dumping
(C) Burying
(D) Recycling
Ans. (D)

155. In bio fortification technique plant breeders use breeding to overcome
(A) Loss due to insect pests
(B) Decrease in food production
(C) Deficiencies of micro nutrients and vitamins
(D) Loss due to plant diseases
Ans. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Ecology, Evolution Agriculture Biodivesity-3

Next Story

Ecology, Evolution Agriculture Biodivesity-5

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)