Ecology, Evolution Agriculture Biodivesity-5

9 mins read

156. Nitrification is the biological process of converting
(A) N2 into nitrate
(B) N into nitrite
(C) Ammonia into nitrite
(D) Ammonia into N2
Ans. (C)

157. Which of the following produces the most solid waste?
(A) Agriculture waste
(B) Power Plants
(C) Manufacturing
(D) Packaging Industry
Ans. (C)

158. Spraying of DDT on crops causes pollution of __________.
(A) Air & Soil
(B) Crops & Air
(C) Soil & Water
D) Air & Water
Ans. (C)

159. Which of the following region in India is now regarded as an “Ecological Hot Spot”?
(A) Western Himalayas
(B) Eastern Himalayas
(C) Western Ghats
(D) Eastern Ghats
Ans. (C)

160. The waste management technique that involvesthe use of micro-organisms to remove or neutralize pollutants from contaminated site is called
(A) Bio sensor
(B) Bio magnification
(C) Bio remediation
(D) Bio concentration
Ans. (C)

161. Who is known as the Father of Green Revolution’ in India?
(A) G. Paul
(B) Norman Borlaug
(C) Van Neil
D) Dr. Mithchell
Ans. (B)

162. Which of the following is the world’s top environmental conservation award?
(A) Golden Bear Award
(B) Golden Panda Award
(C) Golden Globe Award
(D) Golden Palms Award
Ans. (B)

163. Which of the following is least likely to be an effect of global warming?
(A) Increased frequency of hurricanes
(B) Loss of fertile delta region as for agriculture
(C) Decreased rate of photosynthesis in vegetation
(D) Shrinking of the polar ice regions
Ans. (C)

164. Algal bloom results from
(A) Global warming
(B) Salination
(C) Eutrophication
(D) Biomagnification
Ans. (C)

165. Lichen is an association between which of the two?
(A) Algae and fungus
(B) Algae and tree
(C) Fungus and tree
(D) Bacteria and legume plant
Ans. (A)

166. _____________ is the number of individuals of the same species that have come into the habitat from elsewhere during the time period under consideration.
(A) Natality
(B) Mortality
(C) Immigration
(D) Emigration
Ans. (C)

167. Which among the following is the major cause of acid rain?
(A)Carbon dioxide
(B)Carbon monoxide
(C)Nitrogen dioxide
(D)Oxygen
Ans. (C)

168. Which of the following is an artif icial ecosystem?
(A) Aquarium
(B) Zoo
(C) Sanctuary
(D) National Park
Ans. (A)

169. Identify correct type of food chain: Dead animal  Maggots  Frog  Snake
(A) Decomposer food chain
(B) Detritus food chain
(C) Grazing food chain
(D) Parasitic food chain
Ans. (B)

170. In which of the following ecosystem pyramid of biomass is upright?
(A) Pond ecosystem (B) Grassland ecosystem
(C) Fresh water ecosystem
(D) Forest ecosystem
Ans. (B)

171. Which of the following is non-biodegradable?
I. Glass II. Cotton
III. Paper
(A) Only I
(B) I and III
(C) II and III
(D) I, II and III
Ans. (A)

172. In which of the following ecosystem, benthic
zone is found?
(A) Fresh water ecosystem
(B) Salt water ecosystem
(C) Tundra Ecosystem
(D) Forest Ecosystem
Ans. (B)

173. What was the main aim of Basel Convention?
(A) Protection of Ozone layer
(B) Bio-diversity Conservation
(C) Global Warming
(D) Climate Change
Ans. (B)

174. What was the main aim of Kyoto Protocol?
(A) Conservation of wetlands
(B) Bio-diversity Conservation
(C) Global Warming
(D) Climate Change
Ans. (C)

175. If in any water Body, there is high BOD value then it is generally ___________.
(A) Very clean
B) Very polluted
(C) Highly productive
(D) Highly unproductive
Ans. (B)

176. Which of the following ecosystem has highest bio-mass?
(A) Desert Ecosystem
(B) Fresh water Ecosystem
(C) Tundra Ecosystem
(D) Forest Ecosystem
Ans. (D)

177. Which among the following is not a Biotic component of environment?
(A) Parasites
(B) Decomposers
(C) Non-Green plants
(D) Soil
Ans. (D)

178. Which of the following is an abiotic component of environment?
(A) Green plants
(B) Non-green plants
(C) Decomposers
(D) Gravity
Ans. (D)

179. Which among the following is an Abiotic component of environment?
(A) Green plants
(B) Non-Green plants
(C) Water
(D) Parasites
Ans. (C)

180. Which of the following is a biotic component of environment?
(A) Energy
(B) Radiation
(C) Water
(D) Green plant
Ans. (D)

181. Which of the following represents the most complex trophic level?
(A) Community
(B) Population
(C) Ecosystem
(D) Species
Ans. (C)

182. Red data book contains data of which of the following?
(A) All plant species
(B) All animal species
(C) All endangered species
(D) All extinct species
Ans. (C)

183. Which of the following three R’s are regarded as environment friendly?
(A) Reduce – Reuse – Recycle
(B) Reduce – Reuse – Reutilize
(C) Recollect – Reuse – Reutilize
(D )Reduce – Renew – Reutilize
Ans. (A)

184. Who was the pioneer of Chipko movement of 1973?
(A) Sambaji
(B) Baba Amte
(C) Sunderlal Bahuguna
(D) Medha Patkar
Ans. (C)

185. What is full form of BOD?
(A) Biological Oxygen Deficit
(B) Biological Oxygen Difference
(C)Biological Oxygen Demand
(D) Biological Oxygen Distribution
Ans. (C)

186. Any undesirable change in physical, chemical or biological characteristics of air, land, water or soil is called?
(A) Greenhouse effect
(B) Solid wastes
(C) Pollution
(D) Deforestation
Ans. (A)

187. Presence of large amounts of nutrients in waters also causes excessive growth of _________ algae.
(A) Biomag nification
(B) Algal bloom
(C) Planktonic
(D) Eutro phication
Ans. (D)

188. Which one of the following is not a Major Abiotic Factors?
(A) Temperature
(B) Water
(C) Light
(D) Air
Ans. (D)

.189. According to Central Pollution Control Board (CPCB), particulate size _______ micrometers or less in diameter are responsible for causing th greatest harm to human health.
(A) 0.5
(B) 2.5
(C) 5
(D) 10
Ans. (B)

190. _____________ is the number of deaths in the population during a given period.
(A) Natality
(B) Mortality
(C) Immigration
(D) Emigration
Ans. (B)

191. ___________ is the most ecologically relevant environmental factor.
(A) Water
(B) Temperature
(C) Light
(D) Soil
Ans. (B)

192. A few organisms can tolerate and thrive in a wide range of temperatures. Such organisms are called ___________.
(A) Osmotic
(B) Eurythermal
(C) Stenothermal
(D) Hydrothermal
Ans. (B)

193. A few organisms can tolerate and thrive in a narrow range of temperatures. Such organisms are called ___________.
(A)Osmotic
(B)Eurythermal
(C)Stenothermal
(D)Hydrothermal
Ans. (C)

194. __________ refers to the number of births during a given period in the population that are added to the initial density.
(A) Natality
(B) Mortality
(C) Immigration
(D) Emigration
Ans. (A)

195. Through photosynthesis at least a half of the total carbon dioxide fixation on earth is carriedout by?
(A) Pteridophytes
(B) Bryophytes
(C) Algae
(D) Gymnosperms
Ans. (C)

196. __________ is the interaction in which one species benefits and the other is neither harmed nor benefited.
(A) Predation
(B) Commensalism
(C) Competition
(D) Parasitism
Ans. (B)

197. _________ is any attribute of the organism (morphological, physiological, behavioural) that enables the organism to survive and reproduce in its habitat.
(A)Adaptation
(B)Migration
(C)Conformation
(D)Regulation
Ans. (A)

198. Many freshwater animals cannot live for long in sea water and vice versa because of the _______ problems, they would face.
(A) Osmotic
(B) Eurythermal
(C) Stenothermal
D) Hydrothermal
Ans. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Ecology, Evolution Agriculture Biodivesity-4

Next Story

Classification of Animal Kindgom-1

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)