F. Endocrine System-2

7 mins read

43. The largest organ of human body is–
(A) Heart
(B) Brain
(C) Liver
D) Kidney
Ans. (C)
.
44. Which one of the following is the smallest endocrine gland in human body?
(A) Adrenal
(B) Thyroid
(C) Pituitary
(D) Pancreas
Ans. (C)

45. The ability of the eye to see in the dark, is due to the production of a purple pigment known as–
(A) Carotene
(B) Rhodopsin
(C) Iodopsin
(D) Retinene
Ans. (D)

46. Which one of the following organ excretes water, fat and various catabolic wastes?
(A) Kidney
(B) Skin
(C) Spleen
(D) Salivary Glands
Ans. (A)

47. Pituitary gland is situated in the–
(A) Base of the heart
(B) Base of the brain
(C) Neck
D) Abdomen
Ans. (B)

48. The colour of the eye depends upon the pigment present in–
(A) Cornea
(B) Iris
(C) Rods
(D) Cones
Ans. (B)

49. Enzymes are–
(A) Microorganisms
(B) Proteins
(C) Inorganic Compounds
(D) Moulds
Ans. (B)

50. The largest mixed gland of human body is–
(A) Thymus
(B) Liver
(C) Pancreas
(D) Spleen
Ans. (C)

51. A medicine which promotes the secretion of urine is called–
(A) Adrenaline
(B) Monouretic
(C) Diuretic
(D) Triuretic
Ans. (C)

52. The chemicals released by one species of animals in order to attract the other members of the same species are–
(A) Hormones
(B) Nucleic acids
(C) Pheromones
(D) Steroids
Ans. (C)

53. The source of the enzyme, diastase is–
(A) Salivary Gland
B) Stomach
(C) Liver
(D) Pancreas
Ans. (A)

54. Blood pressure is controlled by–
(A) Adrenal Gland
(B) Thyroid Gland
(C) Thymus
(D) Corpus Luteum
Ans. (A)

55. Vitamin-E is particularly important for–
(A) Development of teeth
(B) Carbohydrate metabolism
(C) Normal activity of sex glands
(D) General health of epithelial tissues
Ans. (C)

56. In which of the following generally hormone is not found?
(A) Rat
(B) Monkey
(C) Bacteria
(D) Cat
Ans. (C)

57. The colour of human skin is produced by–
(A) Haemoglobin
(B) Insulin
(C) Adrenaline
(D) Melanin
Ans. (D)

58. The enzyme that is present in the saliva of man is–
(A) Pepsin
(B) Renin
(C) Amylase
(D) Trypsin
Ans. (C)

59. Which one of the following does not secrete any digestive enzyme?
(A) Liver
(B) Salivary Gland
(C) Glands of small intestine
(D) Pancreas
Ans. (A)

60. The function of Trypsin is to–
(A) Breakdown Fats
(B) Synthesise Proteins
(C) Breakdown Proteins
(D) Breakdown Carbohydrates
Ans. (C)

61. The trace metal present in insulin is–
(A) Iron
B) Zinc
(C) Cobalt
D) Manganese
Ans. (B)

62. The body temperature is regulated by–
(A) Pituitary gland
(B) Hypothalamus
(C) Pineal gland
(D) Thyroid gland
Ans. (B)

63. Which of the following hormone is released in excess quantity during excitement?
(A) Cortisone
(B) Serotonin
(C) Adrenaline
(D) Oestrogen
Ans. (C)

64. A person will have brown eyes, blue eyes or black eyes depending on the particular pigment in the–
(A) Pupil
(B) Cornea
(C) Iris
(D) Choroid
Ans.(C)

65. Which of the following structure present in mammalian skin directly helps in keeping the body warm?
(A) Pigmented Cells
(B) Sweat Glands
(C) Lymph Vessels
(D) Blood Capillaries
Ans. (C)

66. Which of the following makes the skin layer impervious to water?
(A) Collagen
(B) Melanin
(C) Keratin
(D) Chitin
Ans. (C)

67. The development of an egg without fertilisation is called–
(A) Gametogenesis
(B) Parthenogenesis
(C) Oogenesis
(D) Metamorphosis
Ans. (B)

68. Sea sickness is due to the effect of the motion of ship on–
(A) Internal Ear
(B) Heart
(C) Stomach
(D) Eyes
Ans. (A)

69. What part of the eye gets inflamed and becomes pink when dust gets into?
(A) Cornea
(B) Choroid
(C) Conjunctiva
(D) Sclerotic
Ans. (C)

70. Out of the following glands which is referred to as the master gland?
(A) Thyroid
(B) Adrenal Gland
(C) Pituitary
(D) Pancreas
Ans. (C)

71. Which one of the following is found only in women?
(A) Thyroid
(B) Pituitary
(C) Ovary
(D) Adrenal
Ans. (C)

72. Which is the gland that holds the body’s thermostat?
(A) Pineal
(B) Pituitary
(C) Thyroid
(D) Hypothalamus
Ans. (D)

73. Where is the pineal gland situated?
(A) In the Liver
(B) In the Brain
(C) In the Kidneys
(D) In the Uterus
Ans. (B)

74. Which one of the endocrine gland is known as Master Gland?
(A) Pituitary
(B) Adrenal
(C) Thyroid
(D) Parathyroid
Ans. (A)

75. Estrogen and progesterone control and stimulate the growth of–
(A) Pituitary Gland
(B) Thyroid Gland
(C) Mammary Gland
(D) Supra renal Gland
Ans. (C)

76. The membrane covering the lungs is a–
(A) Pleura
(B) Pericardium
(C) Peritoneum
(D) Mesothelium
Ans. (A)

77. The acid present in gastric juice is–
(A) Hydrochloric
(B) Nitric
(C) Sulphuric
(D) Ascorbic
Ans. (A)

78. The organ which stores carbohydrates as glycogen in the human body is–
(A) Intestine
(B) Stomach
(C) Pancreas
(D) Liver
Ans. (D)

79. Bile is stored in the–
(A) Gall bladder
(B) Duodenum
(C) Liver
(D) Spleen
Ans. (A)

80. Which of the following cells secrete insulin?
(A) Alpha Cells
(B) Delta Cells
(C) Nerve Cells
(D) Beta Cells
Ans. (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

F. Endocrine System-1

Next Story

F. Endocrine System-3

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)