F. Endocrine System-3

7 mins read

81. Which of the following is not a gland?
(A) Thyroid
(B) Stomach
(C) Liver
(D) Pancreas
Ans. (B)

82. Metabolism is referred to as–
(A) Synthesis of biomolecules
(B) Breaking down of biomolecules
(C) Synthesis and breaking down of biomolecules
(D) Recycling of biomolecules
Ans. (C)

83. The functional unit of ‘kidney’ is–
(A) Axon
B) Neuron
(C) Nephron
(D) Artery
Ans. (C)

84. An antibiotic is–
(A) A chemical synthesised by a human cell against an microorganism
(B) A chemical synthesised by a microorganism against another microorganisms
(C) A substance produced by blood cells against bacteria
(D) A substance produced by blood cells against infection
Ans. (B)

85. Allosomes are–
(A) Cell organelles
(B) Plant hormones
(C) Alleles
(D) Sex chromosomes
Ans. (D)

86. The number of chromosomes present in normal human being are–
(A) 23
(B) 46
(C) 22
(D) 48
Ans. (B)

87. Amniocentesis is a method for
(A) Determination of foetal health conditions
(B) Determination of the amino acids sequence
(C) Inducing abortion
(D) Artificial insemination
Ans. (A)

88. Which cells in pancreas produce Insulin ?
(A) Thymus
B) Estrogen
(C) Corpus epididymis
(D) Islets of Langerhans
Ans. (D)

89. The hormone that stimulates heart beat is
(A) Thyroxine
B) Gastrin
(C) Glycogen
(D) Dopamine
Ans. (A)

90. Which of the following is an emergency hormone in humans?
(A) Thyroxine
(B) Insulin
(C) Adrenaline
(D) Progestrone
Ans. (C)

91. Which is the second largest gland of Human body?
(A) Liver
(B) Large Intestine
(C) Thorax
(D) Pancreas
Ans. (D)

92. What does Trypsin do?
(A) Breaks down Carbohydrates
(B) Synthesizes proteins
(C) Breaks down fats
(D) Breaks down proteins
Ans. (C)

93. What may be the cause of malfunctioning of thyroid gland?
(A) Iodine deficiency
(B) Iron deficiency
(C) Calcium deficiency
(D) Vitamin C
Ans. (A)

94. Which was the first enzyme isolated in pure crystalline form ?
(A) Amylase
(B) Catalase
(C) Lipase
(D) Urease
Ans. (D)

95. What is true about viruses without exception?
(A) They contain a core of RNA
(B) They can infect bacteria
(C) They cannot produce antibodies
(D) They cannot multiply only in host cells
Ans. (A)

96. Which are not included in the milk-teeth in a child of 3-4 years ?
(A) Incisors
(B) Canines
(C) Molars
(D) Premolars
Ans. (C)

97. Bile is secreted by :
(A) Gall bladder
(B) Liver
(C) Bile duct
(D) Pancreas
Ans. (C)

98. Which one of the following is the smallest endocrine gland in human man body?
(A) Adernal
(B) Thyroid
(C) Pituitary
(D) Pancreas
Ans. (C)

99. Which one of the following organs converts glycogen into glucose and purifies the blood?
(A) Liver
(B) Kidney
(C) Lungs
(D) Spleen
Ans. (A)

100. Which of the following is not an endocrine gland?
(A) Pituitary
(B) Thyroid
(C) Adrenal
(D) Spleen
Ans. (D)

101. An example of protein which acts as a hormone is :
(A) Trypsin
(B) Oxytocin
(C) Keratin
(D) Casein
Ans. (B)

102. The hormone used as an oral contraceptive is:
(A) Cortisone
(B) Progesterone
(C) Testosterone
(D) Aldesterone
Ans. (B)

103. Conglobate gland is a leaf like structure found in
(A) Female Cockroach
(B) Male Cockroach
(C) Male Ascaris
D) Female Ascaris
Ans. (B)

104. Lactogenic hormone is secreted by
(A) Mammary glands
(B) placenta
(C) Ovary
(D) Pituitary
Ans. (D)

105. Which glands in the human body regulates the secretion of hormones from the pituitary glands?
(A) Thymus gland
(B) Thyroid gland
(C) Adrenal gland
(D) Hypothalamus gland
Ans. (D)

106. Insulin :
(A) Increase blood sugar
(B) Decrease blood sugar
(C) Constricts blood vessels
(D) Stimulates lactation
Ans. (B)

107. An example of hormone is
(A) Cytosine
(B) Renin
(C) Oxytocin
(D) Peprin
Ans. (C)

108. The hormone that stimulates heart beat is :
(A) Thyroxine
(B) Gastrin
(C) Glycogen
(D) Dopamine
Ans. (A)

109. Which of the following cells secret insulin?
(A) A cells
(B) B cells
(C) G cells
(D) Nerve cells
Ans. (B)

110. Which of the following glands secret growth hormone?
(A) Adrenal
(B) Pituitary Gland
(C) Gonads
(D) Pancreas
Ans. (B)

111. Which of the following drug is used to get pain relief in muscles?
(A) Analgesics
(B) Antibiotic
(C) Antiseptics
(D) Antidotes
Ans. (A)

112. Which of the following gives colour to human skin?
(A) Adenosine
(B) Thymine
(C) Melanin
(D) Guanine
Ans. (C)

113. Which of the following human gland produces Insulin?
(A) Spleen
(B) Liver
(C) Pancreas
(D) Pituitary Gland
Ans. (C)

114. At which period of life, body undergoes changesleading to reproductive maturity?
(A) Adulthood
(B) Adolescence
(C) Adrenaline change
(D) Target period
Ans. (B)

115. Neurons are part of which system of human body?
(A) Circulatory system
(B) Excretory system
(C) Reproductive system
(D) Nervous system
Ans. (D)

116. Where is pituitary gland situated?
(A) Near stomach
(B) Near lungs
(C) Near kidney
D) Near brain
Ans. (D)

117. Synapse gap is present between which of the following?
(A) Two neurons
(B) Brain and Spinal Cord
(C) Two Kidneys
(D) None of these
Ans. (A)

118. Which of the following is not a plant hormone?
(A) Gibberellic
(B)Auxins
(C) Cytokinins
(D)Thyroxin
Ans. (D)

119. What is the name of the hormone produced by thymus gland?
(A) Thyroxine
(B) Auxins
(C) Cytokinins
(D) Thymosin
Ans. (D)

120. Insulin is a kind of _____
(A) Hormone
(B) Protein
(C) Enzyme
D) Vitamin
Ans. (A)

121. Which of the following is responsible for giving colour to human skin?
(A) Luciferin
(B) Haemoglobin
(C) Flavonoids
(D) Melanin
Ans. (D)

122. Which among the following is/are female hormones?
(i) Estrogen
(ii) Progeste rone
(iii)Testosterone
(A) (i) and (iii)
(B) (i) and (ii)
(C) (ii) and (iii)
(D) Only (iii)
Ans. (B)

123. Which of the following is the largest gland in human body?
(A)Thyroid
(B) Liver
(C) Kidney
(D) Pancreas
Ans. (B)

124. In which of the following class can we put Adrenaline?
(A) Hormone
(B) Enzyme
(C) Protein
(D) Fat
Ans. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

F. Endocrine System-2

Next Story

Genetics and Molecular Biology-1

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)