Genetics and Molecular Biology-1

9 mins read

1. ‘Linkage’ was discovered by–
(A) Blakslee
(B) Morgan
(C) Muller
D) Bateson
Ans. (D)

2. The virus without capsid but only with nucleic acids is called–
(A) Capsomere
(B) Nucleoid
(C) Prion
(D) Virion
Ans. (B)

4. Enzymes. Nucleoid represent the viral chromosome made up of single molecule of Nuclic Acid. It may be Linear or
circular with various degrees of coiling. It is the infective part of virus.
3. Thymidine dimer formation in DNA is caused by–
(A) X-rays
(B) P and y-rays
(C) UV rays
(D) Infrared rays
Ans. (C)

4. How many pairs of contrasting characters in pea were selected by Mendel?
(A) 7
(B) 3
C) 4
(D) 2
Ans. (A)

5. DNA differs from RNA in having nitrogenous base–
(A) Adenine
(B) Guanine
(C) Cytosine
(D) Thymine
Ans.(D)

6. Who coined the term ‘Gene’?
(A) Mendel
(B) Johannsen
(C) Watson
(D) Beadle
Ans. (B)

7. The sugar present in DNA is–
(A) Pentose
(B) Xylulose
(C) Hexose
(D) Heptulose
Ans. (A)

8. Who among the following analysed DNA for the first time?
(A) Arthur Kornberg
(B) Hargobind Khorana
(C) MW Nirenberg
(D) Watson and Crick
Ans. (D)

9. A cross between homozygous recessive and heterozygous plant is–
(A) Back cross
(B) Test cross
(C) Monohybrid cross
(D) Dihybrid cross
Ans. (B)

10. Transfer of genetic information from one generation to the next generation is by–
(A) RNA
(B) Codon
(C) DNA
(D) Messenger RNA
Ans. (C)

11. Which of the following correctly explains the phenomenon of ‘Test-tube baby’?
(A) When every process of embryo formation is in the test-tube
(B) When the embryo develops in a test-tube
(C) When the fertilisation is external and development is internal
(D) When the fertilisation is internal and development is external
Ans. (C)

12. Chromosomes consist of–
(A) DNA and Lipids
B) RNA and Amino acids
(C) DNA and Proteins
(D) RNA and Sugar
Ans. (C)

13. Which chromosomal combination is responsible for maleness in man?
(A) XO
(B) XXX
(C) XX
(D) XY
Ans. (D)

14. The coding segment of DNA is called in–
(A) Codon
(B) Muton
(C) Intron
(D) Exon
Ans. (D)

15. DNA fingerprinting is used to identify the–
(A) Parents
(B) Rapist
(C) Thieves
(D) All of the above
Ans. (D)

16. ‘Dolly’, the world’s first cloned animal was a–
(A) Sheep
(B) Cow
(C) Goat
(D) Pig
Ans. (A)

17. Human cloning is permitted in Britain for the purpose of–
(A) Reproduction
(B) Research
(C) Therapeutics
(D) Genetics
Ans. (C)

18. HYV refers to–
(A) Hybrid Yielding Variety
(B) Human Yellow Virus
(C) High Yielding Variety
(D) Human Yellow Vaccine
Ans. (C)

19. DNA test was developed by–
(A) Dr Alec Jeffreys
B) Dr VK Kashyap
(C) Watson and Crick
(D) Gregor Mendel
Ans. (A)

20. Gregor Johnn Mendel is famous for propounding–
(A) Theory of Mutation
(B) Laws of Heredity
(C) Cell Theory
(D) Theory of Acquired Characters
Ans. (B)

21. The term ‘GM food’ refers to the food–
(A) That grows under genetic measures
(B) That is genetically modified
(C) That grows under geographical modification
(D) With greater glucose metabolism
Ans. (B)

22. What determines the sex of a child?
(A) Chromosome of the father
(B) Chromosomes of the mother
(C) Rh factor of the parents
(D) Blood group of the father
Ans. (A)

23. The name of the first cloned sheep was–
(A) Molly
(B) Dolly
(C) Jolly
(D) Roly
Ans. (B)

24. A test tube baby means–
(A) A baby grown in a test-tube
(B) Embryo fertilised in uterus and developed in test-tube
(C) Embryo fertilised and developed in uterus
(D) Fertilisation in vitro and then transplantation in the uterus
Ans. (D)

25. The hybrid between horse and donkey is called–
(A) Pony
(B) Colt
(C) Mule
D) Zebra
Ans. (C)

26. What is the chromosome number in a human ovum?
(A) 24
(B) 46
(C) 48
(D) None of these
Ans. (D)

27. Genes, the hereditary units are located in th[SSCe–
(A) Nuclear membrane
(B) Chromosomes
(C) Lysosomes
(D) Cell membrane
Ans. (B)

28. Of the total number of genes inherited by a child–
(A) More from the father
(B)More from the mother
(C) There are an equal number from each parent
(D)There is never a constant number from the parents
Ans. (C)

29. In test-tube babies, the–
(A) Ovum is fertilised and developed in test-tubes
(B) Ovum is fertilised in the test-tubes and
developed in uterus
(C) Ovum is fertilised in the uterus and developed in test tubes
(D) Ovum is developed without fertilisation in testtubes
Ans. (B)

30. Which one of the following is a hereditary disease?
(A) Haemophilia
(B) Myopia
(C) Anaemia
D) Leukaemia
Ans.(A)

31. By which of the following the sex of a child is determined before birth?
(A) Sperms of father
(B) Foetus of mother
(C) Both ‘a’ and ‘b’
(D) Nutrition of mother
Ans. (A)

32. Which of the following is correct?
(A) DNA is the genetic material in most of the organism
(B) RNA is the genetic material in most viruses and bacteria
(C) DNA is the genetic material in all the viruses
(D) RNA is the genetic material in all the viruses
Ans.(A)

33. Anglo Nubian is a breed of–
(A) Sheep
(B) Goat
(C) Poultry
(D) Cattle
Ans.(B)

34. The drone in honeybee are–
(A) Fertile male
(B) Fertile female
(C) Sterile male
(D) Sterile female
Ans. (A)

35. Breeding and management of bees is known as–
(A) Sericulture
(B) Silviculture
(C) Pisciculture
(D) Apiculture
Ans. (D)

36. What is an antibiotic?
(A) A chemical compound produced by a living organism that inhibits the growth of other organisms
(B) A compound synthesised by a living organism that inhibits the growth of microbes
(C) A synthetic compound inhibiting the growth of other organisms
(D) A synthetic compound inhibiting the growth of bacteria
Ans. (D)

37. According to your text, “what can be thought of as the genetic library that keeps life going on Earth”?
(A) A bio-engineering lab
(B)Human genes
(C) The human genome project
(D) Biodiversity
Ans. (D)

38. Polyploidy arises due to change in the
(A) Number of chromatids
(B) Structure of genes
(C) Number of chromosomes
(D) Structure of chromosomes
Ans. (C)

39. A genetically engineered form of brinjal known as the BT-brinjal has been developed. The objective of this is
(A) To make it pest resistant
(B) To improve its taste and nutritive value
(C) To make it drought resistant
(D) To make its shelf-life longer
Ans. (A)

40. Which of the following is a Dominant Autosomal Disorder ?
(A) Albinism
(B) Cystic Fibrosis
(C) Phenyl Ketorunia
(D) Alzheimer’s Disease
Ans. (D)

41. Mendel is known as
(A) Father of Physiology
(B) Father of Geology
(C) Father of Genetics
D) Father of Biology
Ans. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

F. Endocrine System-3

Next Story

Human Diseases-1

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)