Human body system

9 mins read

1. Vegetable are spoil because they contain rich amount of
(A) Carbohydrate
(B) Water
(C) Vitamin (D) Enzyme
Ans. (B)

2. Which of the following organs convert glycogen into glucose and purifiers blood?
(A) Liver (B) Kidney
(C) Lungs (D) Dvodenum
Ans. (A)

3. Table Sugar, is which kind of sugar?
(A) Fructose
(B) Glactose
(C) Glucose
(D) Sucrose
Ans. (D)

4. Lemon is sour due to–
(A) Acetic Acid (B) Ascorbic Acid
(C) Tarteric Acid (D) Citric Acid
Ans. (D)

5. Saliva help in the digestion of –
(A) Fat
(B) Starch
(C) Protein
(D) Vitamin
Ans. (B)

6. In which following part cross the digestion andrespiratory pipe–
(A) Oesophagus
(B) Throat
(C) Pharynx
(D) Larynx
Ans. (A)

A. Digestive system
7. Corn is a rich source of–
(A) Starch
(B) Glucose
(C) Fructose
(D) Maltose
Ans. (A)

8. Milk converts into cogulated milk or curd with the help of enzyme.
(A) Renin (B) Pepsin
(C) Resin (D) Citrate
Ans. (A)

9. Sour milk contain –
(A) Acetic acid (B) Tartric acid
(C) Citric acid (D) Lactic acid
Ans. (D)

10. Which of the following Gland not release digestive enzyme–
(A) Liver
(B) Salivary Gland
(C) Intestinal Gland
(D) Pancreas
Ans. (A)

11. Human body mostly get energy in form of?
(A) Protein (B) Mineral
(C) Vitamin (D) Carbohydrate
Ans. (D)

12. In milk which of the following pair of protein and carbohydrate found–
(A) Casin, Sucrose
(B) Casin, Lactose
(C) Casin Maltose
(D) Albumin, Glucose
Ans. (B)

13. Which of the following is involve in animal food?
(A) Glycogen (B) Protein
(C) Cellulose (D) Fat
Ans. (C)

14. Which one of the following organs converts glycogen into glucose and purifies the blood?
(A) Liver (B) Kidney
(C) Lungs (D) Spleen
Ans. (A)

15. Which of the following acid is synthesised in human stomach?
(A) Sulphuric acid
(B) Nitric acid
(C) Hydrochloric acid
(D) Phosphoric acid
Ans. (C)

16. The saliva helps in the digestion of–
(A) Proteins
(B) Starch
(C) Fibres
(D) Fats
Ans. (B)

17. Bile is secreted by–
(A) Gall Bladder
(B) Liver
(C) Bile Duct
(D) Pancreas
Ans. (B)

18. Which one of the following is not a benefit of saliva?
(A) It facilitates swallowing
(B) It increases RBCs in the body
(C) It keeps the mouth and teeth clean
(D) It aids speech by facilitating movements of lips and tongue
Ans. (B)

19. Which part of tongue bears cells for sour taste?
(A) Front (B) Back
(C) Sides (D) Middle
Ans. (C)

20. The Process of digestion is helped by–
(A) Enzyme
(B) Hormone
(C) Mineral
(D) Vitamin
Ans. (A)

21. Which one of the following is not a digestive enzyme?
(A) Pepsin
(B) Renin
(C) Insulin
(D) Amylopsin
Ans. (C)

22. Which of the followin[g group of organisms digest their food before it actually enters the orgnaism?
(A) Bacteria and Protozoa
(B) Bacteria and Fungi
(C) Fungi and Protozoa
(D) Mucor and Rhizopus
Ans. (B)

23. Which one of the following four secretions, is different from the remaining three in regard
to it mode of transport from the source gland to the site of action?
(A) Saliva (B) Sweat
(C) Bile (D)

24. Which enzyme is present in all members of the animal kingdom except Protozoa?
(A) Insulin
(B) Pepsin
(C) Renin
(D) Amylase
Ans. (D)

25. Which of the digestive organs contains acid?
(A) Stomach
(B) Sma11 in testine
(C) Appendix
(D) Colon
Ans. (A)

26. The fat digesting enzyme Lipase is secreted
by which of the following
(A) Kidneys
(B) Pancreas
(C) Large Intestine
(D) Liver
Ans. (B)

27. Which organ does detoxification and produces chemicals needed for digestion?
(A) Salivary glands
(B) Pancreas
(C) Thyroid gland
(D) Liver
Ans. (D)

28. Which one of the following is not a digestive enzyme?
(A) Pepsin
(B) Renin
(C) Insulin
(D) Amylopsin
Ans. (C)

29. Dehydration in human body is caused due to the deficiency of –
(A) Vitamin
(B) Salt
(C) Hormone
(D) Water
Ans. (D)

30. Sea sikness is due to the effect of the motion of ship, on
(A) Internal ear
(B) Heart
(C) Stomach
(D) Eyes
Ans. (A)

31. The end product of the digestion of starch in the alimentary canal is –
(A) Glucose (B) Galactose
(C) Maltose (D) Isomaltose
Ans. (A)

32. Which of the following does not provide any energy?
(A) Fats
(B) Proteins
(C) Vitamins
(D) Carbohydrates
Ans. (C)

33. Which enzyme conver[SSC Combined Matric Level 1999]
(A) Pepsin (B) Trypsin
(C) Erepsin (D) Enterokinase
Ans. (B)

34. Metabolism is referred to as
(A) Synthesis of biomolecules
(B) Breaking-down of biomolecules
(C) Synthesis and breaking down of biomolecules
(D) Recycling of biomolecules
Ans. (C)

35. In igestion, proteins are convered into
(A) Fatty acids (B) Glucose
(C) Amino acids (D) Maltose
Ans. (C)

36. Which carbohydrate is used in silvering of mirrors?
(A) Fructose (B) Sucrose
(C) Glucose (D) Starch
Ans. (C)

37. The source of the enzyme, diastase is
(A) Salivary gland
(B) Stomach
(C) Liver
(D) Pancreas
Ans. (A)

38. Liver is a rich source of:
(A) Sugars
(B) Fat soluble vitamins
(C) Minerals
(D) Proteins
Ans. (D)

39. Emulsification is
(A) Breaking fats into small globules
(B) Digestion of fats
(C) Absorption offats
(D) Storage of fats
Ans. (A)

40. Proteins are digested by
(A) Proteases
(B) Amylases
(C) Lipases
(D) Nucleases
Ans. (A)

41. Endoscope is an instrument used to detect theulcers in the stomach has long narrow tube (with
a small glowing bulb at one end) which is inserted in to the stomach throught the mouth contains.
(A) Small current carrying wire
(B) A narrow tube containing water
(C) Optical fibre
(D) A narrow tube containing some chemical solution
Ans. (C)

42. What are the folds found in the mucous lining of the empty stomach?
(A) Typhlosole
(B) Areolae
(C) Rugae
(D) Villi
Ans. (C)

43. Which of the digestive organs contains acid?
(A) Stomach
(B) Small intestine
(C) Appendix
(D) Colon
Ans. (A)

44. Which enzyme digestes proteins in the stomach?
(A) Trypsin
(B) Pepsin
(C) Salivary amylase
(D) Pancreatic canal
Ans. (B)

45. Where is bile stored?
(A) Liver
(B) Kidney
(C) Gall bladder
(D) Spleen
Ans. (C)

46. Bile is produced by which of the following gland?
(A) Liver
(B) Kidney
(C) Gall bladder
(D) Spleen
Ans. (A)

47. How many canine teeth are there in adult human?
(A) 2 (B) 8
(C) 6 (D) 4
Ans. (D)

48. Where does Amoeba digests its food?
(A) Pseudopodia
(B) Nucleus
(C) Food Vacuole
(D) Cell membrane
Ans. (C)

49. Buccal cavity is a component of which organ system?
(A) Digestive system
(B) Respiratory system
(C) Circulatory system
(D) Reproductive system
Ans. (A)

50. The faecal matter is removed through the anus from time to time is known as _____.
(A) Absorption
(B) Egestion
(C) Ingestion
(D) Assimilation
Ans. (B) (

51. Which organ has finger like outgrowths which are called as Villi (Singular Villus)?
(A) Large Intestine
(B) Bladder
(C) Small Intestine
(D) Stomach
Ans. (C)

52. Cattle quickly swallow grass and store it in their __________.
(A) Rumen
(B) Esophagus
(C) Small intes tine
(D) Salivar y glands
Ans. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Nutrition of Animals-3

Next Story

B. Respiratory System

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)