Human Diseases-1

5 mins read

1. AIDS virus has–
(A) Single-stranded RNA
(B) Double-stranded RNA
(C)Single-stranded DNA
(D)Double-stranded DNA
Ans. (A)

2. Some viruses have RNA, but no DNA. This would indicate that–
(A) These viruses can not replicate
(B) These viruses have no heritable information
(C) RNA transmits the hereditary information in these viruses
(D) Their nucleic acids can be crystallised
Ans. (C)

3. Among the defects of eye, the short sight sightedness is called–
(A) Coma
(B) Hypermetropia
(C) Myopia
(D) Astigmatism
Ans. (C)

4. Which of the following is a deficiency disease?
(A) Asthma
(B) Jaundice
(C) Scurvy
(D) Cancer
Ans. (C)

5. Which one of the following element is associated with teeth disorder?
(A) Chlorine
(B) Fluorine
(C) Bromine
D) Iodine
Ans. (B)

6. Glaucoma is a disease of the–
(A) Skin
(B) Lungs
(C) Liver
(D) Eyes
Ans. (D)

7. The sleeping sickness is caused by–
(A) Escherichia
(B) Neisseria
(C) Entamoeba
(D) Trypanosoma
Ans. (D)

8. AIDS virus destroys–
(A) Monocytes
(B) Neutrophils
(C) Basophils
(D) Lymphocytes
Ans. (D)

9. The causal organism of polio is–
(A) Worm
(B) Bacteria
(C) Fungi
(D) Virus
Ans. (D)

10. Haptens are–
(A) Antibodies
(B) Coantigens
(C) Pseudoantigens
D) Incomplete antigens
Ans. (D)

11. Antibodies are mainly synthesised from
(A) Megakaryocyte
(B) Monocyte
(C) Lymphocyte
(D) Histiocyte
Ans. (C)

12. Tuberculosis is transmitted through–
(A) Droplet Transmission
(B) Blood Transfusion
(C)Contaminated Water
(D) Sexual Contact
Ans. (A)

13. Rabies is a–
(A) Helminthic Disease
(B) Viral Disease
(C) Bacterial Disease
(D) Protozoan Disease
Ans. (B)

14. Penicillin was discovered by–
(A) Charles Goodyear
(B) Michael Faraday
(C) Sir Alexander Fleming
(D) William Harvey
Ans. (C)

15. Dengue is spread by–
(A) Housefly
(B) Fruitfly
(C) Mosquito
(D) Butterfly
Ans. (C)

16. Which bacterial strain developed from natural isolates by genetic manipulations can be used for treating oil spills?
(A) Agrobacterium
(B) Clostridium
(C) Nitrosomonas
(D) Pseudomonas
Ans. (D)

17. Viruses are–
(A) Cellular
(B) Acellular
(C) Unicellular
D) Multicellular
Ans. (B)

18. All are protozoan diseases except–
(A) Elephantiasis
(B) Oriental sores
(C) Sleeping sickness
(D) kala-azar
Ans. (A)

19. The lockjaw is a pathological condition of–
(A) Diphtheria
(B) Polio
(C) Paralysis
(D) Tetanus
Ans. (D)

20. Filaria is transmitted by–
(A) Aedes Mosquito
(B) Anopheles Mosquito
(C) Culex Mosquito (
D) Swamp Mosquito
Ans. (C)

21. Mycobacterium leprae is a–
(A) Bacillus
(B) Coccus
(C) Spiral
(D) Spore
Ans. (A)

22. The symptoms of jaundice occur mainly due to disorder and malfunction of–
(A) Intestine
(B) Liver
(C) Stomach
(D) Pancreas
Ans. (B)

23. The chemical which is used in art and craft[SSC (10+2) 2009, 2012, Exp: Jaundice is a disease of liver. The hyper secretion of bilirubin from liver results into and can cause Anaemia and Leukaemia is–
(A) Benzene
(B) Dioxine
(C) Phthalate
(D) Aldrin
Ans. (A)

24. Meningitis is a disease which affects the–
(A) Kidneys
(B) Liver
(C) Heart
D) Brain
Ans. (D)

25. What causes common cold?
(A) Bacteria
(B) Fungi
(C) Virus
(D) Protozoa
Ans. (C)

26. The vector of Kala-Azar is–
(A) Anopheles Mosquito
(B) Culex Mosquito
(C) Tse-Tse Fly
(D) Sandfly
Ans. (D)

27. Leukaemia or blood cancer is characterised by abnormal increase of the–
(A) Red blood cells
(B) White blood cells
(C) Blood platelets
(D) Blood plasma
Ans. (B)

28. Which one of the following is a water borne disease?
(A) Diabetes
(B) Cholera
(C) Smallpox
(D) Malaria
Ans. (B)

29. The vector of disease sleeping sickness is–
(A) Sandfly
(B) Housefly
(C) Fruitfly
(D) Tse-tse fly
Ans. (D)

30. Penicillin is isolated from–
(A) Fungi
(B) Algae
(C) Virus
(D) Bacteria
Ans. (A)

31. Ringworm is disease spread by–
(A) Bacterial
(B) Protozoan
(C) Viral
(D) Fungal
Ans. (D)

32. Tuberculosis infection is caused by means of–
(A) Mycobacterium avonin
(B) Staphylococcus
(C) Mycobacterium tuberculosis
(D) Streptococcus
Ans. (C)

33. The disease that is caused by virus is–
(A) Typhoid
(B) Cholera
(C) Common cold
(D) Malaria
Ans. (C)

34. Mumps is a viral disease that causes inflammation of–
(A) Parotid Gland
(B) Sublingual Gland
(C) Submaxillary Gland
(D) Infra-orbital Gland
Ans. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Genetics and Molecular Biology-1

Next Story

Human Diseases-2

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)