Human Diseases-3

5 mins read

78. Which one of the following is not a mosquito borne disease?
(A) Dengue fever
(B) Filariasis
(C) Sleeping sickness
(D) Malaria
Ans. (C)

79. Which of the following is not transmitted via blood transfusion?
(A) Hepatitis
(B) Typhoid
(C) HIV
(D) Malaria
Ans. (B)

80. Jaundice is a symptom of disease of
(A) Kidney
(B) Liver
(C) Pancreas
(D) Thyroid
Ans. (B)

81. Which one of the following is a viral disease in man?
(A) Mumps
(B) plague
(C) Cholera
(D) Syphillis
Ans. (A)

82. Anaemia occurs due to the deficiency of
(A) Riboflavin
(B) Thiamine
(C) Folic acid
(D) Niacin
Ans. (C)

83. Amoebic dysentery is caused by
(A) Entamoeba histolytica
(B) Salmonella typhi
(C) E. coli
(D) Streptococcus pyogenes
Ans. (A)

84. The toxicity of which of the following heavy metals leads to liver cirrhosis?
(A) Copper
(B) Lead
582 Biology Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd.
(C) Mercury
(D) Zinc

85. BCG immunization is for
(A) Measles
(B) Tuberculosis
(C) Diphtheria
(D)Leprosy
Ans. (B)

86. Which one of these is a communicable disease?
(A) Diabetes
(B) Diphtheria
(C) Arthritis
(D) Cancer
Ans. (B)

87. The concentration of which of the following decrease in anaemia?
(A) Haemoglobin
(B) Collagen
(C) Hyoglobin
(D) Myosin
Ans. (A)

88. Which of the following diseases usually spreads through air?
(A) Plague
(B) Typhoid
(C) Tuberculosis
(D) Cholera
Ans. (C)

89. Ringworm is a …… disease.
(A) Bacterial
(B) Protozoan
(C) Viral
(D) Fungal
Ans. (D)

90. Amoebiasis is causing
(A) Dysentery
(B) Fever
(C) Severe cold
(D) Headache and cold
Ans. (A)

91. High level of uric acid in the blood causes
(A) Arthritis
(B) Gout
(C) Rheumatism
(D) Asthma
Ans. (B)

92. A disease caused by Protozoa is
(A) Common cold
(B) Pneumonia
(C) Malaria
(D) Cholera
Ans. (C)

93. The radioactive Stronitum-90 cause:
(A) Brain cancer
(B) Skin cancer
(C) Lung cancer
(D) Bone cancer
Ans. (B)

94. All are protozoan diseases except
(A) Elephantiasis
(B) Oriental sores
(C) Sleeping sickness
(D) Kala-azar
Ans. (A)

95. Immunization is a phenomenon of formation of antibodies by using inactive
(A) Antigens
(B) Antibodies
(C) Chemicals
(D) Blood
Ans. (A)

96. In our body, antibodies are formed against pathogens in
(A) Liver by RBC
(B) Blood by platelets
(C) Brain by macrophages
(D) Thymus by lymphocytes
Ans. (D)

97. Which of the following can be used for biologicals control of mosquitoes?
(A) DDT (B) Gambusia
(C) Oil (D) Ointments
Ans. (B)

98. Malaria is transmitted from one person to another by:
(A) Aedes Mosquito
(B) Culex Mosquito
(C) Anopheles Mosquito
(D) All of the above
Ans. (C)

99. Leech is an ectoparasite on cattle which is
(A) Carnivorous
(B) Omnivorous
(C) Sanguivorous
(D) Herbivorous
Ans. (C)

100. Match correctly the insect vectors in List I with the diseases transmitted by them given in List II:
List I List II
A. Anopheles (female) 1. Kala-azar
B. Culex 2. Sleeping sickness
C. Sand fly 3. Filariasis
D. Tse-tse fly 4. Malaria
A B C D
(A) 1 4 2 3
(B) 2 1 4 3
(C) 3 2 1 4
(D) 4 3 1 2
Ans. (D)

101. Myopia is a disease conncted with
(A) Lungs
(B) Brain
(C) Ears
(D) Eyes
Ans. (D)

102. Which one of the following types of malaria is pernicious malaria?
(A) Vivax
(B) Ralapse
(C) Tertian
(D) Malignant
Ans. (D)

103. Which one of the following is the infective stage of the Malarial Parasite?
(A) Schigozoite
(B) Trophozoite
(C) Sporoblast
(D) Sporozoite
Ans. (D)

104. In B.C.G. Vaccine the word ‘C’ stands for:
(A) Calmette (B) Cough
(C) Chlorine (D) Cadmium
Ans. (A) (SSC CGL 2015)

105. The disease which has been eradicated :
(A) Mumps
(B) Measles
(C) Small pox
(D) Chicken pox
Ans. (C)

106. Which endocrine gland is found in chest cavity?
(A) Pineal gland
(B) Thymus gland
(C) Adrenal gland
(D) Thyroid gland
Ans. (B)

107. Which cell disorder in our body is responsible for colour blindness?
(A) WBC
(B) Cone cell
(C) Red Cell
(D) Neuron
Ans. (B)

108. Which part of human body is affected by the ALZHEIMER’S disease?
(A) Heart
(B) Kidney
(C) Immune System
(D) Brain
Ans. (D) (SS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Human Diseases-2

Next Story

Human Diseases-4

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)