Human Diseases-4

4 mins read

109. Hematopoiesis take place in
(A) Lungs
(B) Pancreas
(C) Liver
(D) Bone marrow
Ans. (D)

110. Increased RBC’s in the blood leads to a condition called
(A) Anaemia
(B) Haemophilia
(C) Polycythemia
(D) Leukaemia
Ans. (C)

111. Siderosis is a disease caused by the inhalation of
(A) Silica dust
(B) Iron dust
(C) Zinc dust
(D) Coal dust
Ans. (B)

112. Which of the following is a communicable disease?
I. Malaria II. Tuberculosis III. Measles
(A) Only II
(B) Both I and III
(C) Both II and III
(D) Only III
Ans. (C)

113. Which of the following is a genetic disease?
(A) Down syndrome
(B) Elephantisis
(C) Asthama
(D) Night blindness
Ans. (A)

114. Who among the following is known as ‘Father of Medicine’?
(A) Darwin (B) Hippocrates
(C) Heckle (D) Edward Jenner
Ans. (B)

115. Chicken Pox is caused by which microorganism?
(A) Bacteria
(B) Fungus
(C) Protozoa
(D) Virus
Ans. (D)

116. Which of the following is a water borne disease?
(A) Malaria
(B) Typhoid
(C) Measles
(D) Chickenpox
Ans. (B)

117. Disease-causing micro-organisms are called ………… .
(A) Antibiotics
(B) Carriers
(C) Pathogens
(D) Antigens
Ans. (C)

118. Which of the following instrument is used to measure Soil Water Tension?
(A) Photometer
(B) Pyrometer
(C) Psychrometer
(D) Tensiometer
Ans. (D)

119. Which metal is responsible for Itai-Itai disease?
(A) Cadmium
(B) Nickel
(C) Chromium
(D) Mercury
Ans. (A)

120. Who discovered the Cholera causing germ?
(A) Filippo Pacini
(B) Robert Koch
(C) M. Laveran
(D) Felix Hoffman
Ans. (B)

121. Which of the following disease is caused by female Anopheles mosquito?
(A) Chicken Pox
(B) Malaria
(C) Black Fever
(D) Cholera
Ans. (B) (SSC CGL 2017)

122. Which metal is responsible for Itai-Itai disease?
(A) Cadmium
(B) Nickel
(C) Chromium
(D) Mercury
Ans. (A)

123. Who discovered malaria causing germs?
(A) Christiaan Bernard
(B) Charles Louis Alphonse Laveran
(C) Dmitry Ivanovsky
(D) Martinus William Beijerinck
Ans. (B)

124. Who discovered bacteria?
(A) Antonie Van Leeuwenhoek
(B) Robert Brown
(C) Robert Hook
(D) Robert Koch
Ans. (A)

125. Which of the following micro-organism causesdiseases like polio and chicken pox?
(A) Bacteria
(B)Protozoa
(C) Algae
(D)Virus
Ans. (D)

126. UV rays coming from Sun, majorly causes which cancer?
(A) Lungs cancer
(B) Liver cancer
(C) Mouth cancer
(D) Skin cancer
Ans. (D) (SSC CGL 2017)

127. Which disease is caused by Nickel?
(A) Itai Itai
(B) Dermatitis
(C) Learning disability
(D) Asthma
Ans. (B)

128. Which component in tobacco makes it harmful for human consumption?
(A) Morphine
(B) Nicotine
(C) Heroin
(D) None of these
Ans. (B)

129. Albert Sabin is known for developing _____.
(A) Smallpox vaccine
(B) Polio vaccine
(C) Penicillin
(D) Hepatitis B vaccine
Ans. (B)

130. Minamata disease is a nervous disorder caused by eating fish, polluted with _____ .
(A) Iron
(B) Mercury
(C) Lead
(D) Nickel
Ans. (B)

131. Night Blindness is caused by deficiency of which of the following Vitamin?
(A) Vitamin B (B) Vitamin C
(C) Vitamin K (D) Vitamin A
Ans. (D)

132. Who discovered Penicillin?
(A) Edward Jenner
(B) Niels Bohr
(C) Sir Alexander Fleming
(D) Heinrich Hertz
Ans. (C)

133. Who discovered Insulin?
(A) Sir Alexander Fleming
(B) Frederick Banting
(C) James Watt
(D) Sir F.G . Hopkins
Ans. (B)

134. Anaemia is caused because of deficiency of which of the following?
(A) Cobalt (B) Iron
(C) Sodium (D) Calcium
Ans. (B)

135. Which of the following disease is noncommunicable in nature?
(A) Cholera
(B) Chicken-pox
(C) Tuberculosis
(D) Cancer
Ans. (D)

136. Edward Jenner discovered vaccine for which of the following disease?
(A) Polio
(B) Tuberculosis
(C) Small Pox
(C) Rabies
Ans. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Human Diseases-3

Next Story

Terminology & Biotechniques

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-3

78. Which one of the following is not a mosquito borne disease? (A) Dengue fever (B)