Micro-Organism (Algae, Fungi, Bacteria, Virus)-1

5 mins read

1. Of all microorganisms, the most adaptable and versatile are–
(A) Viruses
(B) Bacteria
(C) Algae
(D) Fungi
Ans. (A)

2. Virus contains–
(A) Protein and Lipid
(B) Nucleic Acid and Protein
(C) Lipid and Carbohydrate
(D) Carbohydrate and Nucleic Acid
Ans. (B)

3. The chemical used for destroying fungi in waiter tanks is–
(A) Copper sulphate
(B) Magnesium sulphate
(C) Zinc sulphate
(D) Nitric acid
Ans. (A)

4. Which among the following is used in the treatment of tuberculosis?
(A) Penicillin (B) Aspirin
(C) Paracetamol (D) Dettol
Ans. (A)

5. What is true about viruses without exception?
(A) They contain a core of RNA
(B) They can infect bacteria
(C) They cannot produce antibodies
(D) They can multiply only in host cells
Ans. (D)

6. Which of the following group of organisms reproducer faster?
(A) Algae
(B) Fungi
(C) Bacteria
(D) Protozoa
Ans.(C)

7. AIDS virus has–
(A) Single-stranded RNA
(B) Double-stranded RNA
(C) Single-stranded DNA
(D) Double-stranded DNA
Ans. (A)

8. Some viruses have RNA, but no DNA. This would indicate that–
(A) These viruses can not replicate
(B) These viruses have no heritable information
(C) RNA transmits the hereditary information in these viruses
(D) Their nucleic acids can be crystallised
Ans. (C)

9. The causal organism of polio is–
(A) Worm (B) Bacteria
(C) Fungi (D) Virus
Ans.(D)

10. Tuberculosis is transmitted through–
(A) Droplet Transmission
(B) Blood Transfusion
(C) Contaminated Water
(D) Sexual Contact
Ans. (A)

11. Rabies is a–
(A) Helminthic Disease
(B) Viral Disease
(C) Bacterial Disease
(D) Protozoan Disease
Ans. (B)

12. Dengue is spread by–
(A) Housefly
(B) Fruitfly
(C) Mosquito
(D) Butterfly
Ans. (C)

13. Viruses are–
(A) Cellular
(B) Acellular
(C) Unicellular
(D) Multicellular
Ans. (B)

14. All are protozoan diseases except–
(A) Elephantiasis
(B) Oriental sores
(C) Sleeping sickness
(D) kala-azar
Ans. (A)

15. The disease that is caused by virus is–
(A) Typhoid
(B) Cholera
(C) Common cold
(D) Malaria
Ans. (C)

16. Typhoid is caused by–
(A) Pseudomonas
(B) Staphylococcus
(C) Bacillus
(D) Salmonella Typhi
Ans. (D)

17. Which one of the following is a viral disease in man?
(A) Mumps (B) Plague
(C) Cholera (D) Syphilis
Ans.(A)

18. Chicken pox is caused by–
(A) Protozoa (B) Bacteria
(C) Virus (D) Fungus
Ans. (C)

19. Pathogenic bacteria secrete–
(A) Antigens (B) Antibodies
(C) Hormones (D) Interferons
Ans. (A)

20. Blue-green algae are included in the group of–
(A) Eubacteria (B) Cyanobacteria
(C) Protozoa (D) Fungi
Ans. (B)

21. Which is the effect of antigen in an ill person?
(A) It increases the production of W.B.C
(B) It increases the production of antibiotics
(C) It increases the production of anti-serum against bacteria
(D) It prevents the growth of bacteria
Ans.(B)

22. Rod shaped bacteria is called
(A) Bacillus (B) Spirillum
(C) Coccus (D) Coma
Ans. (A)

23. Who discovered Cholera germs?
(A) Robert koch
(B) Rene Laennec
(C) Dreser
(D) Hansen
Ans. (A)

24. Edward Jenner is associated with
(A) Cholera (B) Typhoid
(C) Small Pox (D) Paralysis
Ans. (C)

25. BCG vaccination is to be given to a new-born child
(A) Immediately after birth
(B) Within 48 hours
(C) Within seven days
(D) Within sex months
Ans. (B)

26. Bacterial diseases are found in
(A) Plants (B) Animals
(C) Humans (D) All of these above
Ans. (D)

27. Which of the following diseases is caused by a virus?
(A) Influenza (B) Pneumonia
(C) Cholera (D) Whooping cought
Ans. (A)

28. Which virus from the following combinations is contagious for human beings?
(A) H5N1 (B) H1N5
(C) H2N3 (D) H4N2
Ans. (A)

29. Which of the following is known as ‘grave yard’ RBCs?
(A) Liver (B) Bone marrow
(C) Spleen (D) Appendix
Ans. (C)

30. Mycobacterium leprae is
(A) Bacillus (B) Coccus
(C) Spiral (D) Spore
Ans. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Cell & Cell structure/Cell Biology

Next Story

Micro-Organism (Algae, Fungi, Bacteria, Virus)-2

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)