Micro-Organism (Algae, Fungi, Bacteria, Virus)-2

4 mins read

31. The smallest size of a cell that can be seen with naked eye is:
(A) 1 micron (B) 10 micron
(C) 100 micron (D) 1000 micron
Ans. (C)

32. Which of the following micro-organisms is used in milk curdling?
(A) Acetobacter (B) Leuconostoc
(C) Bacillus (D) Lactobacillus
Ans. (D)

33. ‘Plague’ is caused by ____________.
(A) Bacteria (B) Protozoa
(C) Virus (D) All of the above
Ans. (A)

34. An Antigen is
(A) The result of Antibody
(B) The opposite of Antibody
(C) The stimulus of Antibody
(D) The residue of an Antibody
Ans. (C)

35. AIDS virus destroys
(A) Lymphocytes (B) Monocytes
(C) Neutrophils (D) Basophils
Ans. (A)

36. Which bacterial strain developed from natural isolates by genetic manipulations can be used for treating oil spills?
(A) Pseudomonas (B) Agrobacterium
(C) Clostridium (D) Nitrosomonas
Ans. (A)

37. Rinderpest disease of Cattle is caused by
(A) Insects (B) Bacteria
(C) Virus (D) Protozoa
Ans. (C)

38. Bacteriophage was discovered by-
(A) Felix d’ Herelle and Frederick Twort
(B) Kluyver and Niel
(C) Paul Ehrlich
(D) Burrill and Smith
Ans. (A)

39. Bacterial cells do not have-
(A) Cell wall (B) Plasma membrane
(C) Ribosome (D) Mitochondria
Ans. (D)

40. Rhizobium is a kind of
(A) Photosynthetic bacteria
(B) Symbiotic bacteria
(C) Parasitic bacteria
(D) Saprophytic bacteria
Ans. (B)

41. Number of mitochondria in bacterial cell is
(A) One (B) two
(C) many (D) zero
Ans. (D)

42. The harmful substances Produced by the microbes are known as
(A) Antibiotics
(B) Pollutants
(C) Hormones
(D) Toxins
Ans. (D)

43. Interferons are synthesized response in
(A) Bacteria
(B) Fungi
(C) Mycoplasma
(D) Virus
Ans. (D)

44. Pneumonia is a bacterial disease caused by the type of bacteria called ______ .
(A) Bacilli (B) Cocci
(C) Sprilli (D) Vibrio
Ans. (B)

45. The chemical component that is invariably found in all viruses is:
(A) Proteins (B) Lipids
(C) DNA (D) RNA
Ans. (A)

46. Bacterial decomposition of biological material under anaerobic condition is
(A) Fermentation (B) Fertilization
(C) Contamination (D) Composting
Ans. (A)

47. Bacteria was discovered by
(A) Antonie von Leeuwenhoek
(B) Belarus
(C) Hugo de Vries
(D) Robert Brown
Ans. (A)

48. Which of the following induces nitrogen fixation in soil?
(A) Protozoa (B) Bacteria
(C) Fungi (D) Algae
Ans. (B)

49. Which of the following organisms are considered to be both Living and Non-living?
(A) Bacteria (B) Fungi
(C) Algae (D) Virus
Ans. (D)

50. Which type of pathogen causes the waterborne disease Salmonellosis?
(A) Algal (B) Parasitic
(C) Bacterial (D) Viral
Ans. (C)

51. DPT vaccine is categorized as which of the following?
(A) Anti viral vaccine
(B) Anti protozoan vaccine
(C) Anti rickettsia vaccine
(D) A combined vaccine
Ans. (D)

52. Early blight is a common disease seen in which of the following?
(A) Potato
(B) Ginger
(C) Cabbage
(D) Cauliflower
Ans. (A)

53. Red rot is a disease caused by which of the following plant?
(A)Paddy
(B) Sugarcane
(C)Mustard
(D) Wheat
Ans. (B)

54. Which of the following is/are plant disease:
I. Citrus canker
II. Hepatitis B
III. Cholera
(A) Only I
(B) Only II
(C) Only I and III
(D) Both I and II
Ans. (A)

55. Which of the following is/are plant disease:
I. Citrus Canker
II. Rust of Wheat
III. Yellow vein Mosaic of bhindi
(A) Only I (B) Only II
(C) Only I and III (D) All are correct.
Ans. (D)

56. Which of the following is one of the commercial products obtained from Gonidium and Gracillariid
and are used to grow microbes and in preparations of icecreams and jellies?
(A) Agar
(B) Chlorella
(C) Spirullina
(D) Gymnosperms
Ans. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Micro-Organism (Algae, Fungi, Bacteria, Virus)-1

Next Story

Algae and Fungi

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)