Miscellaneous-1

6 mins read

1. Formic acid is produced by–
(A) White ants
(B) Cockroaches
(C) Red ants
(D) Mosquitoes
Ans. (C)

2. Which is the largest living bird on Earth?
(A) Emu
(B) Ostrich
(C) Albatross
(D) Siberian crane
Ans. (B)

3. Which of the following is the smallest bird?
(A) Pigeon
(B) Parrot
(C) Humming bird
(D) House sparrow
Ans. (C)

4. Which amongst the following is the largest mammal?
(A) Elephant
(B) Whale
(C) Dinosaur
D) Rhinoceros
Ans. (B)

5. The animal which can tolerate more summer heat is–
(A) Buffalo
(B) Cow
(C) Goat
(D) Donkey
Ans. (C)

6. Which one of the following is the tallest bird?
(A) Peacock
(B) Penguin
(C) Ostrich
(D) Emu
Ans. (C)

7. Match the following lists. List I List II (Discoverer) (Discovery)
A. Jenner 1. Blood grouping
B. Watson 2. Penicillin
C. Landsteiner 3. Vaccination
D. Flemming 4. Double helix
Codes A B C D
(A) 3 1 2 4
(B) 3 4 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 3 2 4 1
Ans. (C)
.
8. The poison of honeybee is–
(A) Acidic
(B) Alkaline
(C) Saltish
(D) Protein
Ans. (A)

9. A potato tuber has been cut into two halves. A few drops of iodine solution are placed on the cut surface of one of the halves. What colour change will be noticed?
(A) From brown to blue-black
(B) From brown to orange-red
(C) From blue to pink
(D) From pink to blue-green
Ans. (A)

10. Who amongst the following was awarded Nobel Prize for path breaking contributions to develop treatment against Parkinson’s disease?
(A) Arvid Carlsson
(B) Walter Kohn
(C) Robert B Laughlin
(D) Ferid Murad
Ans. (A)

11. Which drug is used as an Anti-Inflammatory?
(A) Metformin
(B) Diazepam
(C) Latanoprost
(D) Prednisone
Ans. (D)

12. Which drug is used as an Antidepressant?
(A) oxybutynin
(B) Tramadol
(C) Sumatriptan
(D) Bupropion
Ans. (D)

13. Which drug is used to cure Glaucoma?
(A) Fexofenadine
(B) Ketoconazole
(C) Latanoprost
(D) Ibuprofen
Ans. (C)

14. Which drug is used for Pain Relief?
(A) Risedronate
(B) Tramadol
(C) Folic Acid
(D) Bupropion
Ans. (B)

15. Which drug is used as an AntiDiabetic drug?
(A) Metformin
(B) Zolpidem
(C) Promethazine
(D) Hydralazine
Ans. (A)

16. Which drug is used to cure Osteoporosis?
(A) Risedronate
(B) Tramadol
(C) Promethazine
(D) Levothyroxine
Ans. (A)

17. Kidney stones are composed of ______.
(A) Calcium Oxalate
(B) Sodium Chloride
(C) Magnesium Nitrate
(D) Calcium Bicarbonate
Ans. (A)

18. …………. is a strong drug that doctors give to people to make them calm or help them sleep.
(A) Barbiturate
(B) Antidepressant
(C) Antihistamine
(D) Beta-Blocker
Ans.(A)

19. Which drug is used as a Nonsteroidal antiinflammatory drug?
(A) Risedronate
(B) Diazepam
(C) Folic Acid
(D) Ibuprofen
Ans. (D)

20. The artificial heart was invented by ……….. .
(A) Muhammad Yunus
(B) Linus Yale, Jr.
(C) Gazi Yasargil
(D) Paul Winchell
Ans. (D)

21. Which drug is used as an Anti-Biotic?
(A) Metformin
(B) Ranitidine
(C) Azithromycin
(D) Ibusprofen
Ans. (C)

22. Which drug is used to cure Allergies?
(A) Fexofenadine
(B) Ketoconazole
(C) Azithromycin
(D) Buproplon
Ans. (A)

23. Analgesics ________.
(A) relieve acidity
(B) relieve pain
(C) relieve itching
(D) relieve bloating
Ans. (B)

24. Which of the following is not considered as a part of the Abiotic Environment?
(A) Plants
(B) Air
(C) Water
(D) Soil
Ans. (A)

25. Which drug is used as an Anti-Anxiety drug?
(A) Warfarin
(B) Diazepam
(C) Latanoprost
D) Hydralazine
Ans. (B)

26. Camel is a desert animal, that can live without water for many days, because
(A) It does not need water
(B) Water is formed in the body due to oxidation of fat
(C) It has the water sac in the walls of the lumen of stomach
(D) All of the above
Ans. (D)

27. According to WHO, the bird flu virus cannot be transmitted through food cooked beyond
(A) 60 degrees celsius
(B)70 degrees celsius
(C) 90 degrees celsius
(D) 100 degrees celsius
Ans. (B)

28. The normal RBC count in adult male is
(A) 5.5 million
(B) 5.0 million
(C) 4.5 million
(D) 4.0 million
Ans. (B)

29. The average heart beat rate per minute in a normal person is
(A) 82
(B) 92
(C) 72
(D) 98
Ans. (C)

30. What is the chemical name of vinegar?
(A) Citric acid
(B) Acetic acid
(C) Pyruvic acid
D) Malic acid
Ans. (B)

31. In a food chain, the solar energy utilized by plants is only
(A) 10 percent
(B) 1 percent
(C) 0.1 percent
D) 0.01 percent
Ans. (B)

32. The poison of honey bee is:
(A) Acidic
(B) Alkaline
(C) Saltish
(D) Protein
Ans. (A)

33. The oil which causes dropsy is
(A) Groundnut oil
(B) Cocount oil
(C) Sunflower oil
D) Argemone oil
Ans. (D)

34. Heavy alcohol consuming people generally die of
(A) Blood cancer
(B) Cirrhosis
(C) Liver or stomach cancer
(D) Weakening of heart muscles leading to cardiac arrest
Ans. (B)

35. The maximum biological damage is produced by
(A) X- rays
(B) gamma – rays
(C) beta – rays
(D) alpha – rays
Ans. (B) (

36. Protein part of enzyme is know as
(A) Isoenzyme
B) Holoenzyme
(C) Apoenzyme
(D) All the above
Ans. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Some Important Scientific names of Animals and Plants

Next Story

Miscellaneous-2

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)

Human Diseases-3

78. Which one of the following is not a mosquito borne disease? (A) Dengue fever (B)