Miscellaneous-2

4 mins read

36. Protein part of enzyme is know as
(A) Isoenzyme
(B) Holoenzyme
(C) Apoenzyme
(D) All the above
Ans. (C)

37. Linseed is obtained from
(A) Castor
(B) Flax
(C) Groundnut
(D) Sesame
Ans. (B)

38. Christmas factor is involved in :
(A) Blood Coagulation
(B) Excretion
(C) Digestion
(D) Respiration
Ans. (A)

39. The blotting technique used to identify the isolated protein is
(A) Northern blotting
(B) Western blotting
(C) Southern blotting
(D) Cloning
Ans. (B)
40. Which of the following protein is found in hair?
(A) Histone
(B) Keratin
(C) Elastin
(D) Actin
Ans. (B)

41. Ministry of Health and family welfare has launched the ‘Test and Treat Policy’ for ______ patients.
(A) Polio
(B) HIV
(C) Malaria
(D) Cancer
Ans. (B)

42. Which of the following protein is found in nails?
(A) Histone
(B) Keratin
(C) Elastin
(D) Actin
Ans. (B)

43. What are male gametes called as?
(A) Zygote
(B) Ova
(C) Sperms
(D) Embryo
Ans. (C)

44. Match the following. Mode of reproduction Organism
1. Fission A. Planaria
2. Regeneration B. Ameoba
3. Budding C. Hydra
A B C
(A) 1 2 3
(B) 1 2 3
(C) 1 2 3
(D) 1 2 3
Ans. (A)

45. What is the name of Government of India sponsored scheme to provide subsidized food to poorest of the poor families?
(A) SAMPADA
(B) SAMADHAN
(C) Antyodaya Anna Yojana
(D) Deen Dayal Yojana
Ans. (C)

46. What are female gametes called as?
(A) Zygote
B) Ova
(C) Sperms
(D) Embryo
Ans. (B)

47. In unicellular organisms, all functions like digestion, respiration and reproduction are performed by a how many cell(s)?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
Ans. (A)

48. In India, the Air (Prevention and Control of Pollution) Act came into force in 1981, but was amended in …………. to include noise as an air pollutant.
(A) 1987
(B) 1997
(C) 2007
(D) 2017
Ans. (A)

49. Who was the invertors of frozen foods?
(A) Alfred Nobel
(B) Clarence Birdseye
(C) Frank Whittle
(D) Ives McGuffey
Ans. (B)

50. Which of the following are longest cells of human body?
(A) Pancreatic cells
(B) Epethelial cells
(C) Nerve cells
(D) Epidermal cells
Ans. (C)

51. Who pioneered diagnostic ultrasound?
(A)Alexander Fleming
(B)Ian Donald
(C)A. Laveran
(D)Robert Koch
Ans. (B)

52. Which of the following bacteria is responsible for the formation of curd?
(A)Lycopodium
(B) Yeast
(C)Lacto-bacillus
(D) Fungus
Ans. (C)

53. How does a Unicellular Organism reproduce?
(A) Cell division
(B) Cell reproduction
(C) Cell synthesis
(D) Fragmentation
Ans. (A)

54. The male sex accessory ducts include vasa efferentia, epididymis, vas deferens and______.
(A) Cervix
(B) Rete Testis
(C) Glands
(D) Seminiferous Tubules
Ans. (B)

55. In male reproductive system, the testes are situated outside the abdominal cavity within a pouch called__________.
(A) Glands
(B) Scrotum
(C) Testicular Lobules
(D) Seminiferous Tubules
Ans. (B)

56. A multicellular organism grows by ____________.
(A) Cell addition
(B) Cell explosion
(C) Cell implosion
(D) Cell division
Ans. (D)

57. In females, the ovaries are located ______ on each side of the lower abdomen.
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
Ans. (A)

58. In females, the uterus is __________.
(A) Single
(B) Double
(C) Triple
D) Four
Ans. (A)

59. In each testes in a male reproductive system, there are …………. compartments called testicular lobules.
(A) 150
(B) 200
(C) 250
D) 300
Ans. (C)

60. The__________ are the primary female sex organs that produce the female gamete (ovum) and several steroid hormones (ovarian hormones).
(A) Cervix
(B) Uterus
(C) Ovaries
(D) Clitoris
Ans. (C)

61. What was invented by Zacharias Jansen?
(A) Jet Engine
(B) Radium
(C) Microscope
(D) Electric Lamp
Ans. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Miscellaneous-1

Latest from Blog

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)

Human Diseases-3

78. Which one of the following is not a mosquito borne disease? (A) Dengue fever (B)