Nutrition of Animals-2

5 mins read

32. The element which is the most abundant in the human body is–
(A) Oxygen
(B) Carbon
(C) Iron
(D) Nitrogen
Ans. (A)

33. Which one of the following is most important for the growth of children up to the age of 14?
(A) Protein
(B) Vitamin
(C) Fat
(D) Milk
Ans. (A)

34. Which one of the following can be synthesised by liver?
(A) Vitamin-A
(B) Vitamin-E
(C) Vitamin-D
(D) Vitamin-K
Ans. (D)

35. Which of the following is known as body builder?
(A) Protein
(B) Carbohydrates
(C) Vitamins
(D) Fats
Ans. (A)

36. Pregnant women usually become deficient in–
(A) Sodium and Calcium
(B) Iron and Sodium
(C) Calcium and Iron
(D) Magnesium and Iron
Ans. (C)

37. Carbohydrate is stored in the body as–
(A) Glucose
(B) Starch
(C) Glycogen
(D) Sucrose
Ans. (C)

38. Which of the following has Vitamin-C ?
(A) Gooseberry (amla)
(B) Apple
(C) Banana
D) Papaya
Ans. (A)

39. Which vitamin is produced in human body by exposing it to early morning Sun-rays?
(A) Vitamin-A
(B) Vitamin-B
(C) Vitamin-C
(D) Vitamin-D
Ans. (D)

40. Carrot is a rich source of Vitamin–
(A) A
(B) C
(C) D
(D) E
Ans. (A)

41. Which of the following is a Vitamin?
(A) Keratin
(B) Riboflavin
(C) Insulin
(D) Adrenaline
Ans. (B)

42. Protein is considered as a–
(A) Body builder
(B) Energy producer
(C) Regulator
(D) Bulk increases
Ans. (A)

43. Which of these produces energy?
(A) Carbohydrates
(B) Proteins
(C) Vitamins
(D) Mineral salts
Ans.(A)

44. Food for the developing foetus is supplied by the–
(A) Uterus
(B) Placenta
(C) Ovary
(D) Allantosis
Ans. (B)

45. The vitamin which cannot be had drawn from any vegetables is–
(A) Vitamin-B
(B) Vitamin-C
(C) Vitamin-D
(D) Vitamin-E
Ans. (C)

46. Which of the following is known as Vitamin-B?–
(A) Retinol
(B) Thiamin
(C) Riboflavin
D) Ascorbic acid
Ans. (B)

47. Scurvy is a disease of–
(A) Hair
(B) Skin
(C) Liver
(D) Eyes
Ans. (B)

48. The enzymes are basically–
(A) Carbohydrates
B) Lipids
(C) Proteins
(D) Amino acids
Ans. (C)

49. Which of the following statements is true?
(A) Dehusked cereals and pulses are more nutritious
(B) Whole grain cereals and pulses are more nutritious
(C) Processed cereal products are nutrient dense
(D) Breakfast cereals are nutrient dense
Ans. (B)

50. Which of the following is the sweetest sugar?
(A) Sucrose
(B) Glucose
(C) Fructose
(D) Maltose
Ans.(C)

51. The primary source of carbohydrates are–
(A) Marine animals
(B) Plants
(C) Coal-tar
(D) Crude oil
Ans. (B)

52. Milk is not considered a balanced diet now-adays because of the absence of–
(A) Magnesium and vitamin D
(B) Iron and vitamin C
(C) Calcium and vitamin C
(D) Iron and vitamin A
Ans. (B)

53. The following sugar gives energy most readily–
(A) Lactose
(B) Cellulose
(C) Maltose
(D) Glucose
Ans. (D)

54. Vegetable oils are converted into solid fat (ghee) by–
(A) Hydrolysis
(B) Addition of agar
(C) Oxidation using air and a catalyst
(D) Hydrogenation
Ans. (D)

55. The deficiency of Niacin-a vitamin of B complex group causes the disease
(A) Marasmus
(B) Pellagra
(C) Rickets
(D) Night-blindness
Ans. (B)

56. Cod liver oil from fish is rich in which vitamin?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin D
(C) Vitamin C
(D) Vitamin B
Ans. (B)

57. Organisms that generate energy using light are known as __________.
(A) Chaemolithotrophs
(B) Oligotrophs
(C) Bacteria
(D) Photoautotrophs
Ans. (D)

58. Sweetex used by the diabetic patients has energy content of-
(A) Five calories
(B) Ten Calories
(C) Hundred calories
(D) Zero Calories
Ans. (D)

59. Which of the following is rich source of Vitamin B-12?
(A) Cashew nut
(B) Milk
(C) Apple
(D) Watermelon
Ans. (B)

60. Xerophthalmia is a deficiency disease caused by lack of
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D
Ans. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Nutrition of Animals-1

Next Story

Nutrition of Animals-3

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)