Nutrition of Animals-3

6 mins read

62. Correlate the following: Source Vitamin
(A) Green leafy vegetables 1. A
(B) Raw cabbage 2. B1
(C) Brewers yeast 3. C
(D) Wheat-germ oil 4. D
5. E
A B C D
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 2 5
(C) 2 3 4 5
(D) 2 4 5 1
Ans. (B)

63. Match List I with List II and seclect the correct answer using the codes given below thelists: List– I : Symptom List – II: Cause
A. Weak sight 1. Deficiency of Iron
B. Anaemia 2. Deficiency of Vitamin C
C. Skin problem 3. Deficiency of Vitamin A
D. Breaking of bones 4. Deficiency of Calcium
Rakesh Yadav Readers Publication Pvt. Ltd. Biology 529
A B C D
(A) 2 4 1 3
(B) 3 2 1 4
(C) 3 1 2 4
(D) 2 3 4 1
Ans.(C)

64. Deficiency of vitamin D in Children causes
(A) beriberi
(B) pellagra
(C) rickets
(D) scurvy
Ans. (C)

65. A man with colour blindness will see red as
(A) Yellow
(B) Blue
(C) Green
(D) Violet
Ans. (C)

66. Which one of the following foodstuffs of the same quantity possesses the highest calorific value?
(A) Butter
(B) Apple
(C) Cheese
(D) Sugar
Ans. (A)

67. Vitamin E is particularly important for
(A) Development of teeth
(B) Carbohydrate metabolism
(C) Normal activity of sex glands
(D) General health of epithelial tissues
Ans. (C)

68. Food for the developing foetus is supplied by the
(A) Uterus
(B) Placenta
(C) Ovary
(D) Allantosis
Ans. (B)

69. Which of the following is a Vitamin?
(A) Keratin
(B) Riboflavin
(C) Insulin
(D) Adrenaalin
Ans. (B)

70. The organ which stores carbohydrates as glycogen in the human body is
(A) Intestine
(B) Stomach
(C) Pancreas
(D) Liver
Ans. (D)

71. Drying oils contain a fairly large proportion of
(A) Fats
(B) Proteins
(C) Saturated fatty acids
(D) Unsaturated fatty acids
Ans. (D)

72. Which of the following is a deficiency disease?
(A) Asthma
(B) Jaundice
(C) Scurvy
(D) Cancer
Ans. (C)

73. Which one of the following is known as the ‘immovable property’ in the cell?
(A) Carbohydrate
(B) Fat
(C) Protein
(D) Nucleic acid
Ans. (D)

74. Name the vitamin not found in any animal food?
(A) Vitamin B12
(B) Vitamin C
(C) Vitamin D
(D) Vitamin K
Ans. (B)

75. Which vitamin deficiency causes the disease, Pernicious anaemia?
(A) Vitamin B5
(B) Vitamin B12
(C) Vitamin B6
(D) Vitamin C
Ans. (B)

76. The deficiency of iodine leads to
(A) Hyperthyroidism
(B) Goitre
(C) Midgut
D) Diabetes
Ans. (B)

77. Saprophytes are the organisms which depend for food on
(A) Living plants
(B) Living animals
(C) Dead and decaying material
(D) Inorganic chemical compounds
Ans. (C)

78. Lactose is present in
(A) Grapes
(B) Milk
(C) Lime
(D) Vinegar
Ans. (B)

79. Vegetables and fruits should be a part of our diet because they stimulate
(A) Peristalsis
B) Salivation
(C) Excretion
(D) Respiration
Ans.(A)

80. Which protein – Sugar pair is present in milk/
(A) Casein, Sucrose
(B) Casein, Lactose
(C) Ferritin, Maltose
(D) Albumin, Glucose
Ans. (B)

81. Cholesterol is absent in
(A) Groundnut oil
(B) Butter oil
(C) Butter milk
(D) Ice Cream
Ans. (A)

82. Enzymes are
(A) Steroids
(B) Carbohydrates
(C) Proteins
(D) Lipids
Ans. (C)

83. Fist is a first class protein as it contains
(A) Essential amino-acids
(B) Non-essential amino acids
(C) All essential fatty acids
(D) No amino acid
Ans. (A)

84. Amino acids are required for the synthesis of:
(A) Alkaloids
(B) Lipids
(C) Proteins
(D) Carbohydrates
Ans.(C)

85. Which Vitamins are those, if taken in excess can be dangerous as they are stored in the body?
(A) B Complex
(B) E and C
(C) B and C
(D) A and D
Ans. (D)

86. What are Lipids?
(A) Lipids are monosaccharides
(B) Lipids do not provide energy to cells
(C) Fruits are a good source oflipids
(D) Cholesterol and trans fatty acids are types of Lipids
Ans. (D)

87. Which of the following known as animal starch?
(A) Glycogen
(B) Cellulose
(C) Glucose
(D) Chitin
Ans. (A)

88. What would be the formula of Fructose?
(A) C12H22O11
(B) C6H12O6
(C) C12H19Cl3O8
(D) C6H10O8
Ans. (B)

89. Which of the following vitamins helpin the absorption of calcium?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin D
(C) Vitamin B
(D) Vitamin C
Ans. (B)

90. The deficiency of Niacin-a vitamin of B complex group causes the disease ______
(A) Marasmus
(B) Pellagra
(C) Rickets
(D) Nightblindness
Ans. (B)

91. Which one of the following is a carbohydrate?
(A) Urea
(B) Insulin
(C) Glycine
(D) Glucose
Ans. (D)

92. Riboflavin is a/an
(A) Vitamin
(B) Hormone
(C) Fatty acid
(D) Enzyme
Ans.(A)

93. Which of the following contains highest amount of Vitamin C?
(A) Capsicum
(B) Tomato
(C) Grape
(D) Lemon
Ans. (D)

94. Besides nutrients, our body needs _____ and water.
(A) Carbohydrates
(B) Fats
(C) Proteins
(D) Dietary fibres
Ans. (D)

95. Which Vitamin is obtained from Sun rays?
(A)Vitamin A
(B)Vitamin C
(C)Vitamin K
(D)Vitamin D
Ans. (D)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Nutrition of Animals-2

Next Story

Human body system

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)