Plant Physiology and Pollination-1

5 mins read

1. Which among the following elements increases the absorption of water and calcium in plants?
(A) Manganese
(B) Boron
(C) Copper
(D) Molybdenum
Ans. (B)

2. Which wood will become useless soon after exposing in the open air?
(A) Softwood (B) Fibrous wood
(C) Wet wood (D) Hard wood
Ans (C)

3. Onion is a modified form of
(A) Leaf (B) Stem
(C) Root (D) None of these
Ans. (B)

4. Fruits of this plant are found underground :
(A) Potato
(B) Carrot
(C) Groundnut
(D) Onion
Ans. (C)

5. All the progeny obtained from a single plant by vegetative propagation are called-
(A) Clones
(B) Pure line
(C) Inbreed line
(D) Pedigree line
Ans (A)

6. Water in plants is transported by-
(A) Cambium (B) Phloem
(C) Epidermis (D) Xylem
Ans. (D)

7. Rod shaped bacteria is called-
(A) Bacillus (B) Spirillum
(C) Coccus (D) Coma
Ans. (A)

8. Which of the following is not required for seed germination?
(A) Water (B) Air
(C) Sunlight (D) Suitable temperature
Ans. (C)

9. Which of the following foodcrops has the maximum content of proteins ?
(A) Cassava
(B) Soyabean
(C) Wheat
(D) Maize
Ans. (B)

10. The source of oxygen generated during photosynthesis is :
(A) Water
(B) Carbon dioxide
(C) Chlorophyll
(D) Mesophyll cells
Ans. (A)

11. Carbohydrate is stored in the body as
(A) Glucose
(B) Starch
(C) Glycogen
(D) Sucrose
Ans. (C)

12. Which components of light are absorbed by chlorophyll ?
(A) Violet and red
(B) Indigo and orange
(C) Blue and red
(D) Violet and yellow
Ans. (C)

13. During photosynthesis green plants absorb
(A) Nitrogen
(B) Carbon dioxide
(C) Carbon monoxide
(D) Oxygen
Ans. (B)

14. Quarantine regulation is concerned with-
(A) Growing of better varieties of plant
(B) Prevention of entry of diseased organism
(C) Spraying of insecticide over diseased plants
(D) Identification of diseased organism
Ans. (B)

15. Ripe grapes contain
(A) Fructose (B) Sucrose
(C) Galactose (D) Glucose
Ans. (A)
16. The enzyme in whose presence glucose and fructose are converted into alcohol is
(A) Diastase (B) Maltase
(C) Invertase (D) Zymase
Ans. (D)

17. The element which is rich in most leafy vegetables is
(A) Phosphorous
(B) Zinc
(C) Iron
(D) Calcium
Ans. (C)

18. Plants get water through the roots because of—
(A) Elasticity
(B) Capillarity
(C) Viscosity
(D) Photosynthesis
Ans. (B)

19. A plant with fibrous root system is :
(A) Wheat
(B) Pea
(C) Mustard
(D) Bean
Ans. (A)

20. The part of the flower that can carry out photosynthesis is
(A) Androecium
(B) Gynoecium
(C) Calyx
(D) Corolla
Ans. (C)

21. Pulses are a good source of
(A) Carbohydrates
(B) Vitamins
(C) Proteins
(D) Fats
Ans. (C)

22. The form of carbohydrate which is synthesised in plants is
(A) Starch (B) Glucose
(C) Fructose (D) Cellulose
Ans. (B)

23. The reagent used to test the presence of starch in leaves is
(A) Fehling’s solution
(B) Iodine solution
(C) Million’s reagent
(D) Benedict’s solution
Ans. (B)
24. The gas released during photosynthesis :
(A) Carbon dioxide
(B) Oxygen
(C) Carbon monoxide
(D) Sulphur dioxide
Ans. (B)

25. Carrot is a rich source of vitamin
(A) A (B) C
(C) D (D) E
Ans. (A)

26. Plants release energy during
(A) Photosynthesis (B) Respiration
(C) Transpiration (D) Germination
Ans. (A)

27. Which of these is a micronutrient for plants?
(A) Carbon (B) Oxygen
(C) Nitrogen (D) Boron
Ans. (D)

28. Root nodules are commonly found in-
(A) Parasitic plants
(B) Epiphytic plants
(C) Leguminous plants
(D) Aquatic plants
Ans. (C)

29. Which of the following metals is present in chlorophyll?
(A) Beryllium (B) Magnesium
(C) Calcium (D) Barium
Ans. (B)

30. Cuscuta is a
(A) Partial stem parasite
(B) Complete stem parasite
(C) Partial root parasite
(D) Complete root parasite
Ans. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Angiosperms, Gymnosperm & Plant Development Biology-2

Next Story

Plant Physiology and Pollination-2

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)