Plant Physiology and Pollination-2

5 mins read

31. A potato tuber has been cut into two halves. A few drops of iodine solution are placed on the cut surface of one of the halves. What colour change will be noticed?
(A) From brown to blue-black
(B) From brown to orange-red
(C) From blue to pink
(D) From pink to blue-green
Ans. (A)

32. Dormancy period of animals during winter season is called-
(A) Aestivation
(B) Hibernation
(C) Regeneration
(D) Mutation
Ans. (B)

33. Yellow spots on citrus leaves is due to the deficiency of-
(A) Zinc (B) Magnesium
(C) Boron (D) Iron
Ans. (B)

34. A seed can germinate in the absence of
(A) Adequate light
(B) Supply of oxygen
(C) Suitable moisture
(D) Suitable temperature
Ans. (A)

35. Excess amount of absorbed water by plants is liberated out by
(A) Evaporation
(B) Osmosis
(C) Diffusion
(D) Transpiration
Ans. (D)

36. The red, orange and yellow colours of leaf is due to-
(A) Aldehydes
(B) Tannis
(C) Lignins
(D) Carotenoid
Ans. (D)

37. Which of the following is not an insectivorous plant?
(A) Nepenthes
(B) Utricularia
(C) Droseara
(D) Cuscutta
Ans. (D)

38. Which of the following is an insectivorus plant?
(A) Balanophora
(B) Rafflesia
(C) Orobanche
(D) Drosera
Ans. (D)

39. Seed dormancy is regulate by
(A) Abscisic acid
(B) Gibberellic acid
(C) Indole acetic acid
(D) Ethylene
Ans. (A)

40. In plant-water relationship, symbol ‘y’ w is used to represent
(A) Osmotic pressure
(B) Water potenial
(C) Solute potential
(D) Osmosis
Ans. (B)

41. Membrane lipids of chill sentitive plants contain
(A) Low proportion of saturated fatty acids
(B) Low proportion of unsaturated fatty acids
(C) Equal proportion of saturated and unsaturated fatty acids
(D) High proportion of unsaturated fatty acids.
Ans. (B)

42. The curcumin is isolated from
(A) Garlic
(B) Turmeric
(C) Sunflower
(D) Rose flower
Ans. (B)

43. Which of the following plant pigments absorbs in red and far-red region of light?
(A) Carotenoid
(B) Chlorophyll
(C) Phytochrome
(D) Cryptochrome
Ans. (C)

44. The process through which excess of light energy is dissipated in photosynthesis is known as-
(A) Quenching
(B) Scavenging
(C) Photolysis
(D) Photophosphorylation
Ans. (A)

45. Wilting of plants occurs due to excessive
(A) Respiration
(B) Guttation
(C) Absorption
(D) Transpiration
Ans. (D)

46. Which of the following three R’s are regarded as environment friendly?
(A) Reduce, Rebuild, Restrict
(B) Random, Reduce, Recall
(C) Read, Register, Recall
(D) Reduce, Reuse, Recycle
Ans. (D)

47. Chlorophyll containing autorophic thallophytes is called as
(A) Algae (B) Lichens
(C) Fungi (D) Bryophytes
Ans. (A)

48. ‘Table sugar’ is which type of sugar?
(A) Frutose (B) Galactose
(C) Glucose (D) Sucrose
Ans. (D)

49. Chlorophyll contains
(A) Iron
(B) Magnesium
(C) Cobalt
(D) Zinc
Ans. (B)

50. Hydroponics is a method of culture of plants without using
(A) Water (B) Light
(C) Sand (D) Soil
Ans. (D)

51. Self pollination will lead to
(A) Inbreeding
(B) Rare breeding
(C) Over breeding
(D) Out breeding
Ans. (A)

52. Flowers emit fragrance to:
(A) Purify air
(B) Drive away flies
(C) Attract insects
(D) Perform all the above
Ans. (C)

53. Which of the following is not a stem modification?
(A) Bulb of Onion
(B) Corm of Arvi
(C) Tuber of Sweet-potato
(D) Tuber of Potato
Ans. (C)

54. The type of fruit obtained from a multicarpellary apocarpous gynoecium is
(A) Composite
(B) Aggregate
(C) Simple
(D) Multiple
Ans. (B)

55. The plants which grow under water stress conditions of deserts are
(A) Epiphytes
(B) Xerophytes
(C) Heliophytes
(D) Sciophytes
Ans. (B)

56. Where does the cabbage store food?
(A) Leaves (B) Stem
(C) Fruit (D) Scurvy
Ans. (A)

57. The first stable product of photosynthesis is
(A) Starch
(B) Sucrose
(C) Phosphoglyeric acid
(D) Glucose
Ans. (C)

58. The plants which grow well, only in light are known as-
(A) Sciophilous (B) Xerophytes
(C) Heliophytes (D) Epiphytes
Ans. (C)

59. Phototropic movement is controlled by
(A) Auxin
(B) Gibberellin
(C) Cytokinin
(D) Ethylene
Ans. (A)

60. When we touch leaves of “Touch me not plant” they close these movements are called
(A) Photonastic movements
(B) Nyctinastic movements
(C) Seismonastic movements
(D) Chemonastric movements
Ans. (C)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Plant Physiology and Pollination-1

Next Story

Plant Physiology and Pollination-3

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)