Plant Physiology and Pollination-3

5 mins read

61. Cell becomes turgid because of
(A) Plasmolysis
(B) Fish
(C) Endosmosis
(D) Diffusion
Ans. (C)

62. The process of imbibition involves
(A) Diffusion
(B) Capilary action
(C) Absorption
(D) Both 1 and 2
Ans. (C)

63. A cell increases in volume when it is placed in
(A) Hypertonic solution
(B) Hypotonic solution
(C) Isotonic solution
(D) None of these
Ans. (B)

64. Translocaton of water is
(A) Apoplastic
(B) Symplastic
(C) Both 1 and 2
(D) None of the above
Ans. (C)

65. The kidney shaped guard cells are present in
(A) Dicot plants
(B) Monocot plants
(C) Both the above
(D) Algae
Ans. (C)

66. Dumb-bell shaped guard cells are present in
(A) Groundnut
(B) Gram
(C) Wheat
(D) Mango
Ans. (C)

67. Stomatal opening is based on
(A) Exosmosis
(B) Endosmosis
(C) Plasmolysis in guard cells
(D) Decrease in concentration of cell sap
Ans. (B)

68. 2, 4-D is used as-
(A) Weedicide
(B) Vitamin
(C) Fertillizer
(D) Insecticide
Ans. (A)

69. Movement of hairs in Drosera is referred to as-
(A) Heliotropism
(B) Thigmotropism
(C) Photonastic
(D) Sesismonastic
Ans. (B)

70. Transpiration through leaves is called as
(A) Cauline transpiration
(B) Foliar transpiration
(C) Cuticular transpiration
(D) Lenticular transpiration
Ans. (B)

71. Process through which plants reproduce
(A) Pollination
(B) Condensation
(C) Eating
(D) Evaporation
Ans. (A)

72. Water of coconut is-
(A) Liquid nucellus
(B) Liquid mesocarp
(C) Liquid endocarp
(D) Degenerated liquid endosperm
Ans. (C)

73. Root hairs arise from-
(A) Cortex
(B) Pericycle
(C) Epidermis
(D) Endodermis
Ans. (C)

74. A Parenchyma cell which stores ergastic substance is known as-
(A) Phragmoblast (B) Idioblast
(C) Conidioplast (D) Chloroplast
Ans. (B)

75. In cactus, the spines are the modified
(A) Stem (B) Stipulse
(C) Leaves (D) Buds
Ans. (C)

76. Which fruit has its seed out side?
(A) Strawberry (B) Banana
(C) Groundnut (D) Cashew nut
Ans. (A)

77. Which one of the following is not a photosynthetic pigment?
(A) Chlorophyll (B) Phycobilin
(C) Carotenoid (D) Anthocyanin
Ans. (D)

78. The cells which are closely associated and interacting with guard cells are
(A) Transfusion tissue
(B) Complementary cells
(C) Subsidiary cells
(D) Hypodermal cells
Ans. (C)

79. Conversion of starch to sugar is essential for
(A) Stomatal opening
(B) Stomatal closing
(C) Stomatal formation
(D) Stomatal growt
Ans. (A)

80. The main function of palisade parenchyma in leaf is
(A) Antibiotics
(B) Pollutants
(C) Hormones
(D) Toxins
Ans. (D)

81. Red rot of sugarcane is caused by-
(A) Alternaria alternata
(B) Phylopthora infestants
(C) Colletotrichum falcatum
(D) Cercospora personata
Ans. (C)

82. The maximum fixation of solar energy is done by-
(A) Protozoa
(B) Bacteria
(C) Fungi
(D) Green Plants
Ans. (D)

83. Molybdenum deficiency affects the activity of
(A) All of the given options
(B) Chlorate reductase
(C) Nitrogenase
(D) Nitrate reductase
Ans. (C)

84. Which of the following plant shows chloroplast dimorphism?
(A) Sugar beet
(B) Rice
(C) Wheat
(D) Sugarcane
Ans. (D)

85. Azolla increases soil fertility for
(A) Maize cultivation
(B) Wheat cultivation
(C) Barley cultivation
(D) Rice cultivation
Ans. (D)

86. Which of the following is responsible for transport of food and other susbtances in plants?
(A) Xylem
(B) Phloem
(C) Chloroplast
(D) None of these
Ans. (B)

87. The substrate of photorespiration is
(A) Fructose (B) Pyruvic acid
(C) Glycolate (D) Glucose
Ans. (B)
88. Which of the following bacterium causes crown gall disease in plants?
(A) Bacillus thurigiensis
(B) Agrobacterium tumefaciens
(C) Pseudomonas fluorescens
(D) None of these
Ans. (B)

89. The elements known as primary nutrients for plants
(A) Nitrogen, Phosphorus and Potassium
(B) Nitrogen, Oxygen and Silicon
(C) Potassium, Boron and Nitrogen
(D) Nitrogen, Phosphorus and Iron
Ans. (A)

90. Which light is least effective in photosynthesis?
(A) Blue light (B) Green light
(C) Red light (D) Sunlight
Ans. (B)

91. Which of the following plays an important role in photosynthesis-
(A) Chloroplast
(B) Centrosome
(C) Tonoplast
(D) Nematoblast
Ans. (A)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Plant Physiology and Pollination-2

Next Story

Plant Physiology and Pollination-4

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)