Some Important Scientific names of Animals and Plants

5 mins read

1. Tectona grandis Linn is the scientific name of
(A) Guava
(B) Teak
(C) Amla
(D) Chiku
Ans. (B)

2. Delonix regia Rafin is the scientific name of
(A) Banyan
(B) Gulmohar
(C) Tamarind
(D) Chiku
Ans. (B)

3. Emblica officinalis is the scientific name of
(A) Peepal
(B) Mango
(C) Amla
(D) Drumstick
Ans. (C)

4. Rodentia Sciurus is the scientific name of
(A) Rat
(B) Platypus
(C) Squirrel
(D) Beaver
Ans. (C)

5. Azadirachata indica is the scientific name of
(A) Neem
(B) Teak
(C) Silver Oak
(D) Tulsi
Ans. (A)

6. Achras sapota is the scientific name of
(A) Custard Apple
(B) Gulmohar
(C) Tamarind
(D) Chiku
Ans. (D)

7. Mangifera indica is the scientific name of
(A) Guava
(B) Mango
(C) Amla
(D) Jack fruit
Ans. (B)

8. Panthera tigris is the scientific name of
(A) Panther
(B) Tiger
(C) Goat
(D) Whale
Ans. (B)

9. Felis Catus is the scientific name of
(A) Cat
(B) Dog
(C) Mouse
(D) Porcupine
Ans. (A)

10. Annona squamosa is the scientific name of
(A) Custard Apple
(B) Papaya
(C) Babhul
(D) Drumstick
Ans. (A)

11. Binomial Nomenclature was founded by
(A) Charles Darwin
(B) Robert Nucleus
(C) Carl Linnaeus
(D) Lamarck
Ans. (C)

12. Cannis Familiaris is the scientific name of
(A) Cat
(B) Dog
(C) Fox
(D) Wolf
Ans. (B)

13. Musa paradisiaca is the scientific name of which plant?
(A) mango
(B) wheat
(C) Corn
(D) banana
Ans. (D)

14. Allium Cepa is the scientific name of _____.
(A) Carrot
(B) Tomato
(C) Potato
(D) Onion
Ans. (D)

15. Acacia arabica is the scientific name of
(A) Neem
(B) Teak
(C) Babhul
(D) Pomegranate
Ans. (C)

16. Cannis Vulpes is the scientific name of
(A) Dog
(B) Wolf
(C) Fox
(D) Hyena
Ans. (C)

17. Bovidae Ovis is the scientific name of _____.
(A) Goat
(B) Cow
(C) Buffalo
(D) Sheep
Ans. (D)

18. Rodentia Muridae is the scientific name of
(A) Mouse
(B) Squirrel
(C) Monkey
(D) Lizard
Ans. (A)

19. Sauria Lacertidai is the scientific name of ____.
(A) Crocodile
(B) Hippopotamus
(C) Lizard
(D) House fly
Ans. (C)

20. Arboreal Ateles is the scientific name of _____.
(A) Squirrel
(B) Sparrow
(C) Lizard
(D) Spider monkey
Ans. (D)

21. Ananas comosus is the scientific name of _____.
(A) Custard Apple
(B) Pineapple
(C) Bamboo
(D) Pomegranate
Ans. (B)

22. Ocimum tenuiflorum is the scientific name of ___________.
(A) Neem
(B) Mango
(C) Babul
(D) Tulsi
Ans. (D)

23. Mornga oleifera is the scientific name of____.
(A) Banyan
(B) Gulmohar
(C) Amla
(D) Drumstick
Ans. (D)

24. Psidium guajava is the scientific name of ___________.
(A) Guava
(B) Mango
(C) Bamboo
(D) Jack fruit
Ans. (A)

25. Carica papaya is the scientific name of ___________.
(A) Peepal
(B) Papaya
(C) Tamarind
D) Drumstick
Ans. (B)

26. Artocarpus integra is the scientific name of ___________.
(A) Guava
(B) Pineapple
(C) Silver Oak
(D) Jack fruit
Ans. (D)

27. Bambusa dendrocalmus is the scientific name of _______.
(A) Banyan
(B) Papaya
(C) Bamboo
(D) Pomegranate
Ans. (C)

28. Acinonyx Jubatus is the scientific name of _______.
(A) Bear
(B) Horse
(C) Cheetah
(D) Zebra
Ans. (C)

29. Punica granatum is the scientific name of_______.
(A) Custard Apple
(B) Gulmohar
(C) Silver Oak
(D) Pomegranate
Ans. (D)

30. Tamarindus indica is the scietific name of ____.
(A) Neem
(B) Pineapple
(C) Tamarind
(D) Chiku
Ans. (C)

31. Equus Caballus is the scientific name of _________.
(A) Horse
(B) Zebra
(C) Donkey
(D) Buffalo
Ans. (A)

32. Elapidae Naja is the scientific name of _______.
(A) Cobra
(B) Elephant
(C) Eagle
(D) Owl
Ans. (A)

33. Equs Asinus is the scientific name of
(A) Donkey
(B) Cow
(C) Deer
(D) Kangaroo
Ans. (A)

34. Ficus benghalensis is the scientific name of _______.
(A) Banyan
(B) Pineapple
(C) Babul
(D) Tulsi
Ans. (A)

35. Equus burchellii is the scientific name of _______.
(A) Horse
(B) Zebra
(C) Buffalo
(D) Ass
Ans. (B)

36. Columba livia is the scientific name of
(A) Crow
(B) Pigeon
(C) Peacock
(D) Swan
Ans. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Terminology & Biotechniques

Next Story

Miscellaneous-1

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)

Human Diseases-3

78. Which one of the following is not a mosquito borne disease? (A) Dengue fever (B)