Terminology & Biotechniques

7 mins read

1. Bee-keeping is known as–
(A) Sericulture
(B) Apiculture
(C) Aquaculture
(D) Agriculture
Ans. (B)

2. Which one of the following is related to silviculture?
(A) Culture of Hilsa
(B) Culture of silver carp
(C) Culture of oil-producing plants
(D) Forest crops
Ans. (D)

3. The duration of 19-21 days refers to–
(A) Incubation period of hen’s egg
(B) Average life-span of a red blood cell in humans
(C) The period of menstrual cycle soon after menstruation, during which fertilisation is most likely to occur
(D) Period of completion of one schizogony cycle of malarial parasite inside a red blood cell
Ans. (C)

4. A potato tuber has been cut into two halves. A few drops of iodine solution are placed on the cut surface of one of the halves. What colour change will be noticed?
(A) From brown to blue-black
(B) From brown to orange-red
(C) From blue to pink
(D) From pink to blue-green
Ans. (A)

5. The medical term used for the sleeplessness is–
(A) Somnambulism
B) Insomnia
(C) Hallucination
(D) Nyctinuria
Ans. (B)

6. The science dealing with the study of teeth is–
(A) Odontology
(B) Ornithology
(C) Phenology
(D) Cosmology
Ans. (A)

7. The Study of newly born up to the age of 3 months is called–
(A) Chorology
(B) Conchology
(C) Nematology
(D) Neonatology
Ans. (D)

8. The study of visceral organs is–
(A) Angiology
(B) Arthrology
(C) Anthrology
(D) Splanchnology
Ans. (D)

9. What is an Endoscope?
(A) It is an optical instrument used to see inside
the alimentary canal
(B) It is a device which is fitted on the chest of the patient to regularise the irregular heart beats
(C) It is an instrument used for Examining ear disorders
(D) It is an instrument for recording electrical signals produced by human muscles
Ans. (A)

10. The Substances which are used to bring down the temperature in high fever condition are called–
(A) Antiseptics
(B) Pyretics
(C) Antipyretics
(D) Antibiotics
Ans. (C)

11. The first effective vaccine against polio was prepared by–
(A) JH Gibbon
(B) Jonas E Salk
(C) Robert Edwards
(D) James Simpson
Ans. (B)

12. The expansion for AIDS is–
(A) Active Immono Deficiency Syndrome
(B) Acquired Individual Disease Syndrome
(C) Acquired Immuno Deficiency Syndrome
(D) Acquired Immuno Disease Syndrome
Ans. (C)

13. The H5N virus which causes bird flu was first discovered in–
(A) 1991
(B) 1995
(C) 1997
(D) 2001
Ans. (C)

14. Radioimmunoasay (RIA) is a therapy used–
(A) To cure lung cancer
(B)To cure AIDS
(C) To cure fractures in bones
(D) To detect antibodies and hormones present in
the blood samples
Ans. (D)

15. MRI stands for–
(A) Metered Resonance Imaging
(B) Magnetic Resonance Imaging
(C) Magnetic Reaction Imaging
(D) Metered Reaction Imaging
Ans. (B)

16. ‘Jonas Salk’ invented the vaccine for–
(A) Polio
B) Hepatitis
(C) Typhoid
(D) Cholera
Ans. (A)

17. The Full form of the infectious diseases SARS is
(A) Syndrome Associated with Respiratory Symptoms
(B) Severe Acute Respiratory Syndrome
(C) Severe Asthmatic Respiratory Syndrome
(D) Syndrome Alarm on Respiratory System
Ans. (B)

18. The Founder of homeopathy is–
(A) Samuel Hahnemann
(B) Hippocrates
(C) Charaka
(D) Sushrutha
Ans. (A)

19. Edward Jenner is associated with–
(A) Cholera
(B) Typhoid
(C) Smallpox
D) Paralysis
Ans. (C)

20. The branch of agriculture which deals with the feeding, shelter, health and breeding of the domestic animals is called–
(A) Dairy science
(B) Veterinary science
(C) Poultry
(D) Animal husbandry
Ans. (B)

21. Which of these is produced by a mould?
(A) Chloroform
(B) Glycerine
(C) Penicillin
(D) Quinone
Ans. (C)

22. Total interacting and animals and plants in any well defined area is known as–
(A) Population
(B) Biome
(C) Community
D) Species
Ans. (C)

23. Ultraviolet rays can be used in water treatment as–
(A) Precipitator
(B) Hydrolyser
(C) Disinfectant
(D) Flocculator
Ans. (C)

24. Toxicology is related to the study of–
(A) Viruses
(B) Bacteria
(C) Diseases
(D) Poisons
Ans. (D)
.
25. Olive ridley is a famous–
(A) Cricketer
B) Turtle species
(C) Grass type vegetation
(D) Another name for olive tree
Ans. (B)

26. The ‘Theory of Evolution’ was put forward by–
(A) Louis Pasteur
(B) Aristotle
(C) Gregor Mendel
(D) Charles Darwin
Ans.(D)

27. Who is commonly known as “the Father of Microbiology”?
(A) Robert Hooke
(B) Antonie Philips van Leeuwenhoek
(C) Carl Linnaeus
D) Charles Darwin
Ans. (B)

28. A ………….. is species of plant the has adapted t in an environment with little liquid water.
(A) xerophyte
(B) hydrophyte
(C) mesophyte
(D) thallophyte
Ans. (A).

29. Which of the following branches deals with the interactions of same species of living organisms with their non-living environment?
(A) Autecology
(B) Synecology
(C) Ecology
(D) Palaeontology
Ans. (C)

30. Entomology is the study of
(A) Birds
(B) Insects
(C) Fossils
(D) Fungi
Ans. (B)

31. Myrmecology is study of
(A) Insects
(B) Ants
(C) Crustaceans
(D) Arthropods
Ans. (B)

32. Exobiology is a science that deals with
(A) extinct forms
(B) life in other planets
(C) life in the outer space
(D) life in marine habitat
Ans. (C)

33. Which of the following is used in the treatment of cancer?
(A) Physiotherapy
(B) Chemotherapy
(C) Electrotherapy
(D) Psychotherapy
Ans. (B)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Human Diseases-4

Next Story

Some Important Scientific names of Animals and Plants

Latest from Blog

Miscellaneous-2

36. Protein part of enzyme is know as (A) Isoenzyme (B) Holoenzyme (C) Apoenzyme (D) All

Miscellaneous-1

1. Formic acid is produced by– (A) White ants (B) Cockroaches (C) Red ants (D) Mosquitoes

Human Diseases-4

109. Hematopoiesis take place in (A) Lungs (B) Pancreas (C) Liver (D) Bone marrow Ans. (D)

Human Diseases-3

78. Which one of the following is not a mosquito borne disease? (A) Dengue fever (B)