Who has been appointed as the new lieutenant governor of Delhi- download pdf here

📖

1) Who Selected For the lifetime achievement Award of the Canada Based Taimil Literary Garden, for 2021
Ans- Historian and professor of the Madras Institute of Development Studies (MIDS), A.R. Venkatachalapathy

2) Who Install the World’s highest weather Station on Mount Everest?
Ans – A team of experts from the National Geographic Society

3) Who launched Ayushman Bharat Helath Account Mobile Application ?
Ans- The National Health Authority (NHA)

4) Which sankrit and hindi scholar has Passed away recently?
Ans- Padma Shri Dr Rama Kant Shukla in Aligarh, Uttar Pradesh(UP).
➨ Founder of- general secretary of Devavani Parishad in Delhi.

5) Who won the Spanish Grand Prix in Barcelona and moved ahead of Ferrari’s One Driver’s Championship.
Ans- Red Bull’s Max Verstappen won

6) Who Launched Market Ka Eklavya – Express” online investement awarneeess program?
Ans- National Securities Depository Limited (NSDL)
CEO – Padmaja Chunduru
Founded – 1996
Headquarters – Mumbai, Maharashtra

7) Who came in TIME Magazine’s list of 100 Most Influential People of 2022.
Ans- Industrialist Gautam Adani, Supreme Court lawyer Karuna Nundy and Khurram Parvez

8) Which Team winners of the Hockey India sub-junior women’s national championship 2022 ?
Ans- Haryana (defeating Hockey Jharkhand 2-0 in the final in Imphal)

9) Who has been appointed as the new lieutenant governor of Delhi.
Ans- Vinai Kumar Saxena
➨ Now chairman of the Khadi and Village Industries Commission.

10) Who inaugurated the National Food Laboratory of FSSAI at Raxaul in Bihar.
Ans- Union Minister for Health and Family Welfare Mansukh Mandaviya
▪️Bihar CM – Nitish Kumar
➭ Governor – Phagu Chauhan
➭Mangala Gowri Temple
➭Mithila Shakti Peeth Temple
➭Valmiki National Park

11) Who has become the first player to hit 700 fours in the history of the IPL.
Ans- Punjab Kings opening batter Shikhar Dhawan

12) Who launched the SAMBHAV portal for disposal of public grievances and monitoring programmes and schemes ?
Ans- Minister for energy and urban development Arvind Sharma
▪️Uttar Pradesh :-
Governor – Smt. Anandiben Patel
➨Chandraprabha Wildlife Sanctuary
➨Dudhwa National Park
➨National Chambal Sanctuary
➨Govind Vallabh Pant Sagar Lake
➨Kashi Vishwanath Temple

15) on Which date World Wind Day is celebrated
Ans- on 15 June every year
➨2022 theme- celebration and appreciation of wind energy and its benefits.

16) World Elder Abuse Awareness Day is observed on which date –
Ans- June 15 every year to raise awareness

Leave a Comment