Who unveiled the Thambi mascot in Chennai?

📖 Exam Related Current Affairs

1) Who unveiled the mascot and the logo named ‘Thambi’ for FIDE Chess Olympiad in Chennai. 

Ans – Chief Minister MK Stalin

Thambi”- in Tamil means younger brother in Tamil
Brother
▪️Tamil Nadu :-
CM – M K Stalin
Sathyamangalam tiger reserve (STR)
Kalakkad Mundanthurai tiger reserve (KMTR

 

2) Who start Himachal Pradesh Drone Policy 2022 ?

Ans- Jairam Tharku
▪️ Himachal Pradesh :-
CM :- Jai Ram Thakur
Governor :- Rajendra Vishwanath
Kinnaura tribe , Lahaule Tribe, Gaddi Tribe and Gujjar Tribe
Sankat Mochan Temple.
Tara Devi Temple
Great Himalayan National Park
Pin Valley National Park
Simbalbara National Park
Inderkilla National Park

 

3) Which captain of India women’s ODI and Test teams, announced her retirement from all forms of international cricket.

Ans- Mithali Raj

4) Who released the 4th State Food Safety Index?

Ans- Union Health Minister Mansukh Mandaviya

5) Which Minister launched Anocovax, India’s first homegrown COVID-19 vaccine for animals?

Ans- Agriculture Minister Narendra Singh Tomar
▪️Indian Council of Agricultural Research:-
Founded – 16 July 1929
President – Minister of Agriculture
Director – Trilochan Mohapatra
Motto – Agrisearch with a human touch
Headquarters – New Delhi

6)Which Company has set up a 20 MWp1 solar power plant at Manesar, Haryana?

Ans- Maruti Suzuki India Limited

 

7) Who is Prasar Bharati Chief Executive Officer (CEO)?

Doordarshan and Doordarshan News Director-General Mayank Kumar Agrawal

8) Who launched the “Ayurveda Aahar” logo on the occasion of World Food Safety Day?

Ans- Union Health Minister Dr Mansukh Mandaviya

9) Who declared Blue Duke the state butterfly?

Ans- Sikkim Chief Minister Prem Singh Tamang 1858.
▪️ Sikkim :-
CM – Prem Singh Tamang
Governor – Ganga Prasad
Fambong Lho Wildlife Sanctuary
Barsey Rhododendron Wildlife Sanctuary
Khangchendzonga National Park
Pangolakha Wildlife Sanctuary

16) “Business of Sports: The Winning Formula for Success”, authored by whom?

The first book titled “Business of Sports: The Winning Formula for Success”, authored by
Vinit Karnik,

▪️ Maharashtra :-
CM – Uddhav Thackeray
Sanjay Gandhi (Borivali) National Park
Tadoba National Park
Nawegaon National Park
Gugamal National Park

Leave a Comment